1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 94. Yıldönümü törenlerle kutlanıyor.Bu çerçevede Gazimağusa Zafer Anıtı’nda da bu sabah tören düzenlendi.
Protokol sırasına göre Anıt’a çelenklerin konmasıyla başlayan törende daha sonra Saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşiliğinde bayraklar göndere çekildi.


Sahil Güvenlik Gazimağusa Grup Komutanlığı’ndan Deniz Teğmen Mehmet Cem Yalıç günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı yaptı.
Mehmet Cem Yalıç bugünün Barbaros Hayrettin Paşa’dan Piri Reis’e, Cezayirli Gazi Hasan Paşa’dan Turgut Reis’e, Uluç Ali Reis’den Kılıç Ali Paşa’ya, denizciliğe gönül vermişlerin bayramı olduğunu belirterek, bunun birçok yönüyle öbemli bir hizmet dalı olduğunu söyledi.


Deniz hukukunda Kabotajın; bir devletin kendi kıyıları boyunca, limanları arasında yaptığı ticaret yada deniz seferlerinin tümü olarak belirtildiğini anımsatan Cemyalınç, Kabotaj kanunu ile Türk denizciliğinin ekonomideki değişmez yerini aldığını, denizlerin yabancıların tekelinden kurtarıldığını ifade etti.Dünyadaki bütün teknolojik yeniliklerin ticarete bağlı olarak geliştiğini dile getiren Cemyalınç, yaşanan gelişmelerde deniz yolu ticaretinin öneminin büyük olduğunu,dünya ticaretinin % 90’ın deniz ticaret filoları ile gerçekleştirildiğini söyledi.
Mehmet Cem Yalıç, KKTC’nin deniz ticaretinin deniz taşımacılığı ve bu alanlarda gemilere yapacağı liman hizmetleri ile yat turizm işletmeciliği girişimleri ile ekonomisini daha güçlü bir yapıya ulaştıracağını da sözlerine ekledi. 1974 yılında Mutlu Barış Hareketından sonra Kıbrıs Türk denizciliği ise geçen 45 yılın ardından tüm engellemelere ve ambargolara rağmen önemli aşamalar kaydetmiştir ifadelerini kullandı. (MHA)