[embed]https://youtu.be/-M8vjQggy1s[/embed]

Mağusa halkı derinya kapısı’nın açılmasını bekliyor.. Mağusa Haber Ajansı mikrofonlarına konuşan mağusalılar kapının açılması ile ekonomik olarak kente artı girdiler yaşanacağı umudunda. Mağusa Kale içi esnafı kapının açılmasının gecikmesini siyasilere bağlıyor.
Mağusa Haber Ajansı olarak hem Güney Kıbrıslılara hem de Kuzey Kıbrıslı vatandaşlara mikrofonlarımızı uzattık işte o röportajlar.
GÜNEY KIBRISLI VATANDAŞLAR NE DEDİ ?


Nikos Nikous “ Bu bir Kıbrıslı Rum ya da Kıbrıslı Türk sorunu değil ya da Türkiye’den Yunanistan’dan gelen birileri için, herneyse..
İnsanlar birlikte yaşam sürdürebilir. Ben ve Pablos sürekli buraya geliyoruz. Her yerden bir sürü insan biliyoruz; Antalya’dan, Ankara’dan, İran’dan... Onlar bizim acımızı anlıyor. Bizler politikacıların arkasında saklanmayı tercih ediyoruz. Ev, iletişim, yol gibi basit şeyler için bile..
Burada bir yolu geçebilmeyi konuşuyoruz! Nasıl ülkeyi birleştirelim?
Çok basit bunun için bir devrim yapmaya gerek yok. Ya da yıkmamız gereken barikatlar için .
Hayatımızdaki şu an en önemli şey; bunu yapamazsı, şunu yapamazsın, fotoğraf çekemezsin diyen insanları durdurmak.
Evimin bile bir fotoğrafı yok. Bir fotoğraf! Yasak bölge olduğu için Google’dan bile bakamıyorum. 44 yıl önce burada yaşadığımı çocuklarıma ispatlayamıyorum.
Varosha’ya gelmek için Strovolia sınır kapısından gitmemiz gerekiyor.
İlk eylem yaptığımızda Pablos öbür taraftan ben bu taraftan baskı yaptık. Bir kapının açılmasından ne gibi bir çıkarımız olabilir.
Ben memleketime gelmek istiyorum, uzun bir sınır kapısı geçmeden arkadaşlarımla buluşmak istiyorum.
Buranın 2. Bi defa çit ile çevrilmesi bir utanç. Hislerimi ifade edemiyorum. Biz bu evleri yapmak için para harcadık. Bu Kıbrıslılar için bir utanç. Utancımızı kapatamayız. Hiç bir fotoğraf yok. Memleketimizden ayrılırken hiç bir fotoğraf alamadık. Elimizde hiç bir şey yok.
Sadece caddede yürüyebilmek istiyorum.


Pavlos Lacovou “Açıkçası; yanlışım yoksa 2015’ten beri Derinya Sınır Kapısı kapalı. Kapı açılmadığı sürece uzun bir yol geliyoruz bu tarafa gelebilmek için. Kapının açılmasını bekliyoruz. Kapıyı açmak para için değil; insanlık hakları için.
İnanıyoruzki; Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler özellikle Famagustalılar beraber yaşayabilirler.
Biz evimize gelmek istiyoruz. Biz evlerimizin etrafında herhangi bir çit istemiyoruz.
Hayalet şehir Famagusta’ya ölmeden önce 40.000 insan dönebilmeyi bekliyor. 44 yıl önce benim babam da öldü, Nikos’un babası da. Öbür insanların anneleri, babaları, abileri ve ablaları da..
Bunun için inanıyoruz ki Derinya sınır kapısının açılması sadece gelip ziyaret etmek için değil, hayalet şehir Famagusta’nın da açılmasıdır.
Bu bizim şehrimiz hayatımızın kalanını orada geçirmek istiyoruz. Güzel şehir “Famagusta-Ammochostos”.
İnanıyorumki Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler birlikte barış içinde yaşayabilirler.
Şu an yeniden inşa edilen binaların yapımına ne kadar para harcandığını konuşuyoruz. Bu saçmalık.
Ve biz çitlere karşı olan herşeyi destekliyoruz” dedi

KUZEY KIBRISTAKİ MAĞUSA KALE İÇİNDEKİ ESNAFLAR NE DEDİ ?


Ahmet Ekener “ Düşüncemiz biran önce açılmasıdır. Çarşımız bomboş karşılıklı geçişler olursa belki bir umuttur çarşımız canlanır”.


Aşkın Kılıç “ Derinya kapısının artık açılması gerekir çarşının biraz daha canlanması için. Bizler için daha iyi olacağına inanıyorum”


Emir Özekman “ En erkn bir zamanda açılmasını istiyorum. Her iki toplum içinde yararlı olduğunu düşünüyorum. Güneyden bize gelsinler Kuzeyden biz oraya gidelim.


Mehmet Dal “Siyasilerin ilgisizliği yüzünden açılmıyor. Kapıların açılması elbette iyidir kapıların açılması taraftarıyız. Gerekirse eylemler yapacağız. Ancak sadece ilgilenenler Mağusa insiyatifi olarak ilgilenir çaba gösterir ama siyasilerden de çaba gerekir. Mağusa için çok güzel olur ekonomi açısından turistlerin gidip gelmesi daha rahat olur”


Yılmaz Parlan “ Siyasiler istemediği için açılmıyor. Çünkü Derinya Kapısının açılması ile birlikte ekonomik aktivitenin getirişi sosyal etkileşimden müthiş korkuyorlar çünkü konu sadece Derinya Kapısı değil . Kapı açıldığında Maraş konusu gündeme gelecek. Maraştan sonra başka adımlar gelecek . Bunları bildikleri için bundan kaçınıyorlar ve bir yol kazasına yatıyor. Biz bu kapının açılmasını istiyoruz hem ekonomik açıdan hem de arkadaşlık açısından . Bu kapının açılması için önümüzdeki hafta insiyatifle birlikte sokakta olacağız” dedi.