Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş) Başkanı Koral Aşam, Dünya Sendikalar Federasyonunun (DSF) kuruluş yıl dönümü nedeniyle mesaj yayımladı.

Aşam, DSF'nin Kıbrıs'taki üye örgütleri; PEO, DEV-İŞ, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS, BES, DAÜ-SEN, KOOP-SEN olarak, dünyanın dört bir yanındaki emekçilerle seslerini birleştirerek mücadeleci selamlarını gönderdiklerini söyledi. 

Aşam, savaşların ve sömürünün olmayacağı barış içerisinde bir dünya için, daha iyi bir gelecek için emek mücadelesinin, dayanışmanın ve DSF sınıf hareketinin güçlendirilmesi için mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Aşam, DSF'nin kuruluş yıl dönümü nedeniyle yayımladığı mesajda, DSF’nin 3 Ekim 1945'te kuruluşundan bugüne, 75 yıl geçtiğine işaret etti.

Aşam; Emperyalist müdahalelere karşı, Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunması, ülkenin yeniden birleşmesi için mücadelede, DSF’nin istikrarlı ve elle tutulur destek ve dayanışmasını yıllar boyunca yaşadıklarını söyledi. 

Bu vesileyle, iki bölgeli iki toplumlu bir federasyon çerçevesinde ülkenin yeniden birleşmesi için mücadeleye devam etme konusundaki ortak taahhütlerini yineleyen Aşam: “Birleşmiş Milletler kararlarında belirtildiği şekliyle siyasi eşitliğin, tek egemenliğin, tek vatandaşlığın ve tek uluslararası kimliğin olacağı; vasilerin ve hamilerin olmayacağı, askerlerden arındırılmış, bağımsız bir devlet için mücadeleye devam etme konusundaki ortak taahhüdümüzü yineliyoruz” dedi.

Bugün dünyanın dört bir yanında işçi sınıfının, kapitalist sömürünün yol açtığı; işsizlik, yoksulluk, göç ve toplumsal eşitsizliklerle karşı karşıya olduğuna işaret eden Aşam, aynı zamanda hâkim çevrelerin emekçilerin sırtına yüklemeye çalıştığı pandeminin negatif sonuçlarıyla da karşı karşıya olunduğunu kaydetti.

Aşam açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Ölüm ve yıkım saçan yüz binlerce insanı yerlerinden yurtlarından edip, göç etmek zorunda bırakan emperyalist savaşlar, pandeminin yol açtığı koşullara rağmen devam ediyor.

Doğal kaynakların ve çevrenin pervasızca kullanılması, ekolojik yıkımlara yol açarak insanlığın geleceğini ve refahını tehdit ediyor.

Bugünkü koşullar, neoliberalizmin saldırısına karşı direnen, küresel siyasi ve ekonomik gelişmelerde farklı bir felsefeyi savunan uluslararası sınıfsal sendikal güç olarak DSF’nin sesinin güçlendirilmesini gerektiriyor.

Sınıfsal sendikal hareket olarak görevimiz, DSF’nin 75 yıllık zengin tarihine layık olacak şekilde, yeni talepler ve yeni vizyonlarla bu yolda ilerlemeye devam etmektir.”