Bakan Berova, bu yıl devlet okullarında ilk kez güneş enerjisi ile elektrik üretileceğini ve bu amaçla açılan ihalenin 20 Eylül’de tamamlanacağını, projenin de ekim sonu hayata geçeceğini açıkladı.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Berova, pazartesi günü başlayacak 2017-18 eğitim yılıyla ilgili hazırlık ve çalışmalarını anlatmak amacıyla basın toplantısı düzenledi. Bakan Berova, yeni eğitim yılının pazartesi günü 4 bin öğretmen ve 50 bin öğrenci ile başlayacağını belirterek, herkese başarılar diledi.Bakan Berova, taşımacılık konusunda KAR-İŞ ile protokol imzalama aşamasında olduklarını belirtti.

“Güneş enerjisi kullanılacak”

Kamu okullarında ilk kez güneş enerjisi ile elektrik üretileceğini dile getiren Berova, projenin bu yıl ihalesinin tamamlanacağını açıkladı.Projeden mutluluk duyduklarını söyleyen Berova, hedeflerinin tüm okullara yaygınlaştırma olduğunu ifade etti.

“Kitaplar KKTC’de yazılıyor”

Berova, uygulamanın ilk kez geçen yıl 1, 4 ve 6. sınıflarda başladığını, bu yıl 2, 5 ve 7. sınıflarla devam edip, gelecek yıl 3 ve 8. sınıfların da sisteme entegre edilmesiyle tüm müfredatların KKTC’de yazılmış olacağını vurguladı.

“Denetmen eksikliği giderilecek”

Okullarda müfettiş eksikliği bulunduğuna işaret eden Berova, yapılan sınavlarla üç denetmenin sisteme entegre edildiğini belirtti.Denetmen alımının süreceğini dile getiren Berova, 25 denetmen alımı için yetki alındığını ve son aşamaya gelindiğini kaydetti.

“Öğretmen kadroları”

İlköğretimde öğretmen kadrosunun artırıldığına işaret eden Berova, 1430 olan sayının 1530’a yükseltildiğini kaydetti.Özel eğitim öğretmenliği alanında da 2010 yılından beri ilk kez münhal açıldığını ve öğretmen alındığını söyleyen Berova, sayının daha da artırılacağını belirtti.Berova, öğretmen nakil süreçlerinin meşakkatli olduğunu söyleyerek, sistemin standartlaşması, nakillerin hızlı yapılması konusunda yasa ve tüzük değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu, buna yönelik ön çalışma yaptıklarını kaydetti.

 “E-Okul projesi”

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Berova, “E-Okul Projesi” ile ilgili bilgi vererek, verilerin internet ortamında daha kolay ulaşılır hale geleceğini söyleyerek, bundan, hem veliler hem de planlama yapanların yarar sağlayacağını vurguladı.Berova, proje hayata geçtiği zaman velilerin öğrencilerin başarı ve başarısızlıkları ile devam ve devamsızlıklarını online olarak takip edebileceklerini belirtti.

“Üniversite ön izin yetkisi Meclis’te”

Yüksek öğrenim sektörüne de değinen Berova, bu alanın ülkenin ekonomik kalkınmasında önemli rol oynadığını vurguladı.Göreve geldiği tarihten beri yeni üniversite açılmasına yönelik hiç izin verilmediğini anlatan Berova, Yüksek Öğrenim Yasası’nın Meclis’ten geçirildiğini anımsatarak, yasada yeni üniversite açma ön izni yetkisinin Meclis’e verildiğini belirtti.Berova, üniversitelerin kalitesinin artırılmasına yönelik destek verdiklerini de sözlerine ekledi.
Bakanlık Müdürü Ali Nizam,Altyapısı eğitim yılı başlamadan önce bitirilmesi hedeflenen okullardaki çalışmaların yüzde 80 oranında tamamlanarak, 11 milyon 550 bin TL harcandığını değindi, eğitim yılı içinde eğitimi engellemeden devam edecek çalışmalara ise yaklaşık 4 milyon TL harcanacağını söyledi.Güneş enerjisi ile elektrik üretilecek ilk kamu okulunun 23 Nisan İlkokulu olacağını dile getiren Nizam, ihaleye çıkıldığını kaydetti.
Havva Dağsever, açık lise projesinin de hazırlanmakta olduğunu belirtti.

Toplamda 28 denetmen

Milli Eğitim Denetleme, Değerlendirme ve Yönlendirme Kurulu Başkanı İley Taşkın, üç denetmenin göreve başladığını söyleyerek, 25 kişinin daha göreve başlayacağını kaydetti.Genel Orta Eğitim Dairesi Müdür Vekili Nahide Yalyalı ise, nakil süreci ile ilgili bilgi verdi.Yalyalı, beklenenin üzerinde bir öğrenci artışı olduğunu belirterek, özellikle üçüncü ülkelerden gelen öğrenci sayısının arttığını, bunu karşılamaya yönelik tedbirlerin alındığını kaydetti.

Hedef meslek okullarındaki öğrenci sayısını artırmak

Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürü Aytunç Şirket, öğrenci sayısında bu yıl yüzde 6 artış yaşandığını, hedeflerinin sayıyı artırmak olduğunu belirtti.

Üniversitelerin kalitesini artırma çalışmaları devam ediyor

Yüksek Öğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler, ülkede 16 üniversitenin öğrenci kabul ettiğini, 2005 yılından beri ilk kez Yüksek Öğrenim Yasası’nın geçtiğini ve üniversite açma izni yetkisinin Meclis’e devredildiğini kaydetti.