TL’nin değer kaybetmesi Türkiye’den KKTC’ye gelen öğrencileri de zora soktu. Dövizin neden olduğu pahalılık sonucu öğrencilerin cebindeki para karın doyurmaya yetmez oldu.

Döviz kurlarındaki artış, KKTC’de piyasayı olumsuz etkilerken dövizdeki artıştan doğan olumsuzluklardan en büyük payı öğrenciler alıyor.

Üniversite öğrencileri, dövizdeki artış nedeni ile ciddi maddi sıkıntı yaşadıklarını kaydetti.

Üniversiteli öğrenciler, KKTC’de artık öğrenci harçlığı ile geçinebilmenin neredeyse imkansız olduğunu söyledi.

Öğrenim gören üniversite öğrencileri, ne ev kiralarına ne de yurt kiralarına güçlerinin yetmediğinden yakındı. Öğrenciler, geçen yıl yurt kiralarının yıllık ortalama 12 bin TL iken bu yıl dövizdeki artışa bağlı olarak yurt kiralarının yıllık 18 bin ile 20 bin TL arasında olduğunu söyledi.

Artan kira ücretleri nedeni ile yurtta kalmanın imkansız hale geldiğini ifade eden öğrenciler, KKTC’de ev kiralarının da döviz üzerinden olduğundan bir öğrencinin tek başına bir ev kirasını karşılayamadığını anlattı.

Öğrenciler, ev kirası, su, elektrik faturaları, mutfak masrafı derken ay sonunu getiremediklerinden yakındı. Zaten okul harçlarının yüksek olduğunu söyleyen öğrenciler, bir de dövizin artışına bağlı olarak piyasanın pahalaşması sebebi ile hem ailelerinin hem de kendilerinin ekonomik açıdan ciddi sıkıntı yaşadıklarını kaydetti.

Asya Atalı: Haftalığım bana yetmiyor

“Kıbrıs’a öğrenim görmeye geldiğimizde dönemlik okul harcım 6 bin TL idi. Şimdi bu rakam 9 bin TL’ye yükseldi. Ailelerimiz bizleri Kıbrıs’a gönderirken o günün koşulları ile hesap yaptı. Diğer harcamalarını da o günkü koşullara göre şekillendirdi. Dövizin artması ile okul harçları da doğal olarak arttı. Piyasa pahalılaştı. Şimdi ne okul harçlarına ne de piyasaya güç yetmez oldu. Haftalığım bana yetmiyor ve sürekli ailemden harçlığımı artırmalarını istiyorum.”

Kader Açan: Harçlığımla sadece yemek yiyebiliyorum

“Yurt fiyatları dolar üzerinden olduğu için yurt kiraları 2 senede 12 bin TL’den 20 bin TL’ye çıktı. Bu da bizim için büyük bir sıkıntı oldu. Kıyafet veya ayakkabı almaya kalksak mutfak masrafımız için para kalmıyor. Harçlığımı sadece yeme içmeye harcamak durumunda kalıyorum. Artan döviz karşısında tedbir alınması ve bu bağlamda en azından üniversite bünyesindeki yurt fiyatlarının daha uygun fiyatta olması gerektiğini düşünüyorum. Bence döviz artışının öğrencileri etkilememesi gerekir”

Mehmet Büber: Domates bile alamıyorum

“Dövizin artması ile üniversiteli öğrenciler adeta iflasın eşiğine geldi. Her şey zamlandı. En son düzgün bir şekilde ne zaman kahvaltı yaptığımı hatırlamıyorum. Domates bile alamıyorum.  Ekonomik olarak resmen öğrenciler çöküş yaşamaktadır. Yurtlar çok pahalı olduğu için eve çıkmak zorunda kalıyoruz ancak evin de interneti, suyu, elektriği derken cebimizde para kalmıyor. Ayın sonunu zor getiriyoruz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz ve bu duruma bir çare üretilmesini istiyoruz.”

İrem Ateş: Öğrenciler her şeyden kısmak zorunda kaldı

“Dövizdeki artışın KKTC ekonomisine etkileri biz öğrencileri şüphesiz olumsuz yönden etkiledi. Harçlığımız ile 1 sene öncesine kadar daha çok şey alırken şu an alabileceklerimiz dövizin artması ile kısıtlanmış durumda. Ben annem ile birlikte kaldığım için çok sıkıntı yaşamıyorum ancak okuldaki arkadaşlarım yalnız ev geçindirdikleri için zorlanıyorlar. Döviz birçok öğrenciyi iflasın eşiğine getirdi dersem abartmış olmam.”

Kağan Gür: Öğrencinin cebinde para kalmadı

“Uzun süredir Kıbrıs’ta yaşıyorum. Bu ülkede ev kiralarından, araba fiyatlarına, yurt kiralarından gıdaya, tekstil kadar her şey döviz üzerinden dolayısıyla Dövizdeki artış direkt ekonomiyi etkiliyor.

Ben yüzde 50 burs alıyorum. Ancak bu gidişat ile aldığım bursun da bir faydası olmayacak. Okul harcımızı TL olarak ödüyoruz ancak dövizin artışı da TL’yi etkilediği için zorlanıyoruz. En erken zamanda bu durumun düzeltilmesi gerekir. Öğrencinin cebinde para kalmadı”

Mete Şimşek: Döviz arttıkça cebimizdeki TL eriyor

“Dövizin yükselmesi Türkiye’de bizi çok etkilemiyor ancak Kıbrıs’ta temel tüketim maddelerinin çoğunluğu ve ev, yurt kiraları dövize endeksli olduğundan alım gücümüz düşüyor. Döviz arttıkça TL değer kaybediyor, bizim de cebimizdeki paralar eriyor. Kiramızı, elektrik, su faturalarımızı ödemekte güçlük çekiyoruz. Aylık harçlığım bin TL ancak bu bile şuanda ihtiyaçlarımı karşılama yetmiyor.”