“Dünya Tüketici Hakları Günü” kapsamında, Başbakan Ersin Tatar ile Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy’un da katılımı ile Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezinde etkinlik gerçekleştirildi.

KKTC Tüketiciler Derneği Başkanı Hasan Yılmazışık, Tüketici haklarının korunması için işbirliği ve dayanışma içerisinde çalışmanın önemine değinerek, AB ve Türkiye’deki gelişmelerin de dernek tarafından yakından takip edildiğini belirtti.

Yılmazışık, tüketicilerin birtakım sorunları olduğunu ifade ederek bu sorunların giderilmesi için hükümet ve ilgili bakanlıkları göreve çağırdı.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy da tüketici haklarını korumanın herkesin görevi olduğunu belirtti.

Taçoy, ürün güvenliğinin uzun zaman önce meclisten geçirilerek, uygulamaya konulduğunu anımsattı.

Bir ürünün ülkeye gelmesi ile işin son bulmadığını dile getiren Taçoy, ürünün ülkeye gelişinin ardından sadece etiket bazında değil, laboratuvar bazında da incelenmesi gerektiğini belirtti ve yeni bir laboratuvra ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Hal yasasının da en erken zamanda meclisten geçmesinin şart olduğunu kaydeden Taçoy, hal yasası konusunda meclisteki çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Taçoy, “Hal yasasının olması ile işler bitmiyor. Hal yasasına bağlı olarak ülkede hal alanının oluşması gerekiyor” dedi.

Taçoy, “bizim isteğimiz, tüketiciyi hem kalite açısından hem de fiyatlandırma açısından koruyabilmek adına üstlendiğimiz görevleri layıkıyla yerine getirmektir. Kural ve yasalarla KKTC’yi en üst noktaya çekmektir” dedi.

Başbakan Ersin Tatar da derneğin tüketici haklarının korunması için uğraş verdiğini belirtti.

Tüketicinin korunması gerektiğini vurgulayan Tatar, hükümetin tüketici haklarının korunması için yaptığı çalışamaları aktardı.

Tatar, şunları kaydetti: “Mesajımız: güçlü bir KKTC… içinde bulunduğumuz süreçte birtakım zaafiyetlerimiz, sıkıntılarımız olabilir; ancak bizi ileriye taşıyacak, devletimizin güçlenmesi ve daha iyi yönetilebilmesi için yapılacak düzenlemeler ve insanlarımızın bize olan güveninin artmasıdır. Dolayısı ile bizler çok hata yapamayız. Bizlerin de yaptığımız hataları açıklamak durumunda olmamız lazım. Bunun için şeffaflık gerekmektedir” dedi.

Etkinlikte Ekonomist Mehmet Saydam “Ekonomide Tüketici Hakları” adlı sunum yaptı.

Etkinlikte ayrıca dernek tarafından yılın lider politikacısı seçilen Başbakan Tatar ve Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy’a plaket takdim edildi.

Ayrıca, Kıbrıs Türkünün varoluşunda “İnsan Hakları Onursal Ödülü” tevdi edilen BRTK yanında; tüketicilere, tüketici haklarına saygılı örnek işletme ve iş adamlarına basın yayın mensuplarına bürokrat ve devlet yetkililerine 40'ın üzerinde ödül verildi.