Gazimağusa Belediyesi ile Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı arasında Belediyenin karışındaki Çamlık alanın 25 yıllığına belediyeye kiralanmasıyla ilgili bugün Belediyede bir protokol imzalandı. Protokole, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter ile Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz imza koydu. Gazimağusa Belediyesi Çamlık Yeşil Alan Projesi ile 45 bin metrekarelik alanı çevresindeki yollarla birlikte düzenleyip rekreasyon alanına dönüştürülmesini hedefliyor. Başkan İsmail Arter ile Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz protokol imza töreni öncesinde Başkanlık makamında da bir görüşme yaptı. Protokolün imzalanmasından sonra Proje Şubesi, projeyle ilgili bilgilendirme sunumu yaptı.


Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter konuşmasında, çok anlamlı bir protokol imzalayacaklarını, Gazimağusa’nın en güzel alanlarından biri olan belediyenin karşısındaki çamlık diye bilinen alanın oturma yerleri ile hem gece hem gündüz daha işlevsel ve farklı etkinlikler ile kullanımı için bir düzenlenme projesi yaptıklarını, işin başında Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı olan alanın Bakanlığın uygun görmesiyle Belediyeye kiralanmasıyla ilgili protokol imzalayacaklarını söyledi. Projenin ihaleye çıkıldıktan sonra 6 aylık sürede tamamlanacağını, 1,5 milyon TL’lik maliyeti olacağını söyleyen Başkan Arter, uzun bir zamandan beri üzerinde çalıştıkları projeyle ilgili görev alan çalışanlara, her zaman birlikte çalıştıkları Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz ve ekibine de teşekkür etti ve projenin hayırlı olmasını diledi. 
Başkan İsmail Arter, Bakan Dursun Oğuz ile başkanlık makamındaki görüşmesinde ise, belediyenin karşısında bulunan alanı düzenleyerek şehre çok güzel bir park kazandıracaklarını ifade ederek, ağaçlandırma çalışmalarının çok önemli olduğunu, Orman Dairesi’nin Belediyeye fidan verdiği için teşekkür etti. Belediyenin arıtma tesisinden çıkan arıtılmış suyun tarımda kullanılmasına yönelik proje çalışmaları olduğunu daha önce Bakan Oğuz’a ilettiğini aktaran Başkan Arter, Bakanın talimatı ile Bakanlık yetkilileri ile hangi bitki üretimi yapılacağı konusunda değerlendirme yapacaklarını söyledi. Ülkemizde değerli orman alanlarının yangınlarla kaybedilmesinden çok büyük üzüntü duyduğunu ifade eden Başkan Arter, diktikleri fidanların büyümesi için yılların geçmesi gerektiğini, bunu bilerek hem koruma hem yetiştirmede çok çalışmamız gerektiğini kaydetti.


Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz protokol törenindeki konuşmasında, Gazimağusa için güzel bir gün olduğunu, çok sayıda Mağusalının okul yıllarında kullandığı ve spor yaptığı alan olan Çamlık’ın eski şen günlerine geri dönmesini istediklerini, bölgenin Gazimağusalı’nın sosyal-kültürel etkinliklerini yapacağı bir yer olmasını canı gönülden istediklerini söyledi. Belediyeden böyle bir talep geldiğinde bir Mağusalı olarak ve Bakan olarak mevcut orman alanlarının korunması, işlevsel hale getirilmesi, halka yararlı şekilde kullanılması için bu tür projelere her zaman açık olduklarını, projeyi memnuniyetle karşılayarak bölgeyi 25 yıllığına Belediyeye kiralama kararı aldıklarını söyledi. Oğuz, projenin 6 ayda bitirtilmemesinin önemli olduğunu, bu sürenin takipçisi olacaklarını, hem halkın belediyeden beklentilerinin karşılanması hem de Gazimağusalı’nın “çamlık” diyerek adeta adres tarifi olarak kullandığı tarihine sahip çıkılması olarak değerlendirdiklerini, Başkan İsmail Arter ve ekibiyle birlikte bakanlık ekibine teşekkür etti.
Bakan Dursun Oğuz, Başkan Arter ile başkanlık makamındaki görüşmesindeki konuşmasında ise, Köprü Göleti’nden  ve belediyenin arıtma tesisinden Çanakkale Göleti’ne gelen suyun göletin kapasitesini aştığını gördüklerini ifade ederek, belediyenin çalışma yaptığını ancak bu durumun sürdürülebilir olmadığını ifade etti. Bakan Oğuz, arıtma suyu ile ilgili yıllar önce belediyenin de yaptığı  bir çalışma olduğunu,tarımsal amaçlı ve yem yapımıyla ilgili arıtma suyunun ekonomiye kazandırılması için çalışma yapılacağını ifade ederek, “bu aslında hepimizin bir rüyası ve hayalidir. Bunu gerçekleştirerek hem çevresel hem görüntü anlamında katkı sağlayacaktır. Belediyenin Çanakkale Göleti’nin sosyal olarak kullanımıyla ilgili projeleri de belki hayata geçecektir. Tamamen çevre ile beraber iç içe, hem üniversitelin hem Gazimağusalı’nın kullanabileceği, bugün eleştirildiği şekliyle değil, daha faydalı hale getireceği projeyi inşallah hep beraber gerçekleştireceğiz. “dedi.
Bakan Oğuz, Başkan İsmail Arter’in de kendilerinin de hassas olduğu bir konu olan yağmur sularının dere yatakları kanalıyla kente gelerek taşkınlara sebebiyet verilmesinin önüne geçilmesi için çalışma yaptığını, DAÜ yurtlar bölgesinde eğimi yanlış yapılan dere yatağının tekrar dengelenmesi konusunda belediye ile birlikte çalışmaları olduğunu söyledi. Bakan Oğuz, Orman Dairesi olarak fidan anlamında katkıya her zaman hazır olduklarını, Başkan İsmail Arter’in ağaçlandırmaya önem verdiğini, hem fidan dikimi hem korunması anlamında desteğe devam edeceklerini ifade etti. Önümüzdeki yıl ülkeye getirecekleri 100 bin lavanta fidanını Gazimağusa Belediyesine de vererek, liman yolunda hisarların üzerinin lavanta bahçesine dönüştürüp surların güzelliğine güzellik katacaklarını, bölgede Belediyenin hendek Projesi’nin örnek alınacak bir proje olduğunu belirtti.


Gazimağusa’da Limandaki barınağının yıkılmasından sonra balıkçılar dışarıda kalmasın diye belediyenin girişimleri sonucunda  Laguna balıkçı barınağının hazır hale getirildiği, bu açıdan Başkan İsmail Arter’e teşekkür eden Oğuz, hayvancılık Dairesi’nin  projesi olarak Laguna Proejesi’nin 1 etabına başlamak istediklerini, Lagunayı hem daha kontrollü hem güvenli bir liman haline getirmek hedefinde olduklarını, Kolordu Komutanı ile oradaki bir arazinin Balıkçılar Kooperatifine verilmesiyle ilgili görüşmeleri olduğunu kaydetti. Bakanlık olarak konuları  Başkan İsmail Arter ile zaman zaman paylaştıklarını, belediyeler birliği ile hem hal yasası hem suyla ilgili bir toplantı gerçekleştirdiklerini, su konusunun önemli bir konu olduğunu ifade ederek, “suyla ilgili bir sıkıntı yaşamayacağımızı planladık ve hedefliyoruz. Daha rahat olmak için yerel kaynakların aktif hale getirmek için çalışmalar yapıyoruz. Kumköy’deki tesisleri harekete geçirdiğimizde ana hat güzergahındaki Lefkoşa, İskele, Gazimağusa su alacak, bununla ilgili paylaşım yapmıştık. Biz Gazimağusa ve halkımızın susuz  kalmasını istemiyoruz. Bununla ilgili TC devlet Su işleri yetkilileri ve su işleri dairemizle tedbirleri aldık. Buradan da mesajımız olsun. İhale süreci tamamlandı boru üretimi başladı, birinci borunun üretimi gerçekleşti 2. borunun üretimi devam ediyor. Ağustos ayında arızanın giderilmesi beklentimiz var” diye konuştu. Ekonomi Bakanlığı tarafından hazırlanan hal yasasıyla ilgili Tarım Bakanlığı’nın da paydaş olduğunu,  belediyelerin bazı talepleri olduğunu ifade eden Bakan Oğuz, bu makamlara sorunların çözümü ve halka hizmet için geldiklerini, yerel yönetimlerle sürekli işbirliği içinde olduklarını, Gazimağusa’nın da kendileri için önemli bir şehir olduğunu ifade etti ve Başkan İsmail Arter’e sorunların çözümüne yönelik gösterdiği ilgiden ve ortak çalışmadan dolayı teşekkür etti. (MHA)