Kafe ve Nargile sektörünün içinde bulundurduğu konseptlerin kapatılması ve yasaklanmasından dolayı basın açıklaması yaptılar. 14 ay süre zarfında artan vaka artışlarının karşısında sürekli kapatılan ve yasaklanan sektör olarak dayanacak güçlerinin olmadığını dile getirerek talep ve isteklerini belirttiler.

“14 aydan beri süre gelen Covid-19 virüsüne karşı devletimiz tarafından restoran ve cafe sektörünün içinde bulundurduğu konseptlerin kapatılması ve yasaklanmasından dolayı burada sizlerle beraber toplanmış bulunmaktayız.

Sektörümüz içinde bulunan işletmelere ve nargile sevenlerin burada bizimle beraber olması ve desteklemelerinden dolayı teşekkür ediyoruz.

 Geçtiğimiz bu 14 ay süre zarfında artan vaka artışlarının karşısında sürekli kapatılan ve yasaklanan sektörümüzün artık dayanacak gücü kalmamıştır. Tüm işletmeler çok büyük paralar harcayarak konsept işletme mekanlarını hizmetine sunuyor ve halkımızda en iyi hizmet aldığı, en temiz yerleri, en sevdiği yerleri tercih ederek bu döngüyü sağlıyor.

  Sektörümüzün görünmeyen günlük giderleri çok büyüktür, biz kapalı olduğumuz zaman elektriğimiz, kiralarımız, personel giderlerimiz durmuyor, artık bunu karşılayacak durumumuz kalmamıştır.

   Geçen yılki kapanma sonrasında tüm işletmeler çeklerini, kredi kartlarını, kiralarını ödeyebilmek için bankalardan kredi çekmişlerdir ve bu 2. Kapanmadan ötürü biriken ödemelerimiz için tekrar kredi çekmek durumda değiliz zaten de banklar tekrar kredi kullandırmıyor.

 Sağlık üst kurulunun aldığı kararlara sürekli saygı duyduk ve uyguladık;

Açık mekân dediniz yaptık

Camlar açılacak dediniz yaptık

Masalar arası mesafe dediniz yaptık

Metrekareye düşen masa sayısı dediniz yaptık

7.günde bir pcr testi dediniz yaptık yapmaya devam ediyoruz

En üst derecede temizlik dediniz yaptık yapmak da zorundayız

İşletmelerimiz de masalarımız müşteri öncesi ve sonrası sürekli alkol bazlı dezenfektanla temizleniyor, kullanılan tabak, çatal kaşık, bardak sürekli bulaşık makinalarında yüksek basınç ve buharla yıkanıyor,

Artık daha ne yapalım.

İşletmelerimiz konseptlerinde bulunan okey, tavla ve yüzyıllar boyu tarihi ve kültürü olan nargilenin yasaklanması işletmelerimizde müşteri akışını durdurmuştur.

Okey masalarımız takımlarımız ve tavlalarımız her oyundan sonra dezenfektanlarla siliniyor, ayrıca her masada dezenfektan bulunduruyoruz.

Her nargilede müşterilerimize tek kullanımlık ve tek tek paketlerde olan kullan at marpuç ve sipsi kullanıyoruz. Nargile sonrasında takımlar tek tek parçalara ayrılarak şişesi, boru sistemi ve lüleler tek tek deterjanlarla yıkanıp en son alkol bazlı kovalarda bekletiyoruz, zaten temiz bir nargile yapmazsanız müşteri sizi tercih etmez.

 Nargile hazırlanması ve temizlenmesi videolarını sağlık bakanlığı ve sağlık üst kuruluna daha önceleri vermiştik.

Nargile, takımların temizliği ve tek kullanımlık marpuçlar kullandığı zaman tehlike arz edecek hiç bir durum yoktur.

  İşletmelerimizde nargile, okey ve tavla olmadığı için müşterimizde yok, nargile konsepti olan işletmelerimiz de zaten açık hava düzenini sağlayan pergola sistemleri bulunmaktadır, nargile kapalı bir ortamda içilmemektedir.

  İşletmelerde kâğıt oyunu oynanmasına bizde karşıyız, zaten kâğıdı temizleyemezsiniz,

  Lütfen bizim gibi işletmeleri köy kahvesi, mahalle arası kıraathane gibi değerlendirmeyin.

   Kapanma ve yasaklar kararı almak, çözüm üretemediğimiz ve sonuca ulaşamadığımız en kolay kaçış yoludur, bu virüs belası ile belki de 1 yıl 2 yıl daha mücadele edeceğiz. Belki bu virüsten sonra başka bir şeyle karışılacağız, artık her tehlike karşısında dükkânlarımızı kapatarak mı yaşayacağız?

  Sormak istiyoruz, geçtiğimiz 14 ay içerisinde sağlık üst kurulumuz ne gibi kalıcı çözümler üretmiş ve ne gibi bilimsel çalışmalar yapmış, aşı çalışmalarıyla ilgili hangi ülke bilim insanları ile ortak çalışma yürütmüştür.

   2020 yılı içerisinde açık olmamıza rağmen vaka sayıları bu kadar yüksek değilken, şimdi işletmelerimiz kapalı olduğu halde vaka sayılarının bu kadar artması bizimle alakası olmadığını ve pandeminin faturasını sektörümüze kesildiğini açıkça görüyoruz, artık bunun bilimsel mantıklı hiç bir açıklaması yoktur.

 Sayın devlet yetkililerimiz; sektörümüze en kısa zamanda çare bulunmasını talep ediyoruz, taleplerimizi dikkate almanızı ve destek olmanızı istiyoruz, aksi takdirde her işletme kısa bir süre sonra kapısına kilit vuracaktır.

  Unutmayın ki millet varsa devlet vardır.

  Hepinize saygılarımızı sunuyoruz.”