02.11.20 tarihinde saat 21.15 raddelerinde, Beyarmudu ilk okulunun güneye bakan kısmından İngiliz Üsler bölgesine bavulları ile birlikte yasa dışı yollardan geçme hazırlığı içerisinde bulunan yabancı uyruklu M. M. M. (E-25-Kamerun), A. B.u (E-25 Gine), A.A. N. (E-30, Kamerun), F. S.(K-25 Kamerun), A. K.(K-23 Kamerun) ve K.B.(K-20 Gine) bir polis ekibi tarafından suçüstü tespit edilerek tutuklandılar.
Zanlılar bugün 03.11.20 tarihinde ağır bir suç işlemek kastıyla suç işlemeye teşebbüs suçlamasıyla Gazimağusa kaza mahkemesinde yargıç huzuruna çıkarılarak aleyhlerinde üçer gün tutukluluk emri temin edildi.
Bugünkü duruşmada iddia makamı adına mahkemede yemin altında şahadet veren PM İbrahim Bulut şahadetinde, alınan bilgi ışığında 02.11.20 tarihinde saat 21.15 raddelerinde Beyarmudu köy ilkokulunun güney kısmından İngiliz üstler bölgesine kaçma hazırlığında bulunan üçü erkek üçü kadın Kamerun ve Gine uyruklu 6 öğrencinin tespit edilerek suçüstü hali tutuklandıklarını söyledi.
Öğrencilerin yapılan sorgulamalarında, KKTC’ye öğrenci statüsü altında geldiklerini, paraları bitince GKRY de bulunan mülteci kamplarına gitmek üzere siyahi bir şahısla para karşılığı anlaştıklarını, bir başka şahsın aracı ile bulundukları yere getirildiklerinin öğrenildiğini söyleyen PM Bulut, etrafın karanlık oluşu ve bölgeyi bilmedikleri sebebiyle sabah olmasını bekledikleri yönünde beyanları olduğunu belirtti.
Zanlıların yapılan muhaceret kontrolünde zanlı 1 ve 2‘nin 12.12.19 tarihinde 60 günlük, zanlı 3,4,5 ve 6 ‘nın da 17.10.20 tarihinde 60 günlük öğrenci vizesiyle KKTC’ye geldiklerinin belirlendiğini söyleyen PM Bulut, tahkikatın yeni başladığını, kiminle anlaştıklarının ve kiminle Beyarmudu köyüne getirildiklerinin tespiti yönünde araştırma yapılacağına dikkat çektikten sonra zanlılar aleyhine 3 gün süreyle tutukluluk emri verilmesini talep etti.
Yargıcın söz vermesinden sonra konuşan zanlılar ülkelerinde iç savaş olduğunu, buraya okumak için geldiklerini ancak paralarının bitmesi sonucu güneydeki mülteci kamplarına gitmek için ellerindeki tüm parayı kendilerine bu imkânı sağlayan kişilere verdiklerini belirttiler.
Huzurundaki şahadeti değerlendiren kıdemli yargıç Çiğdem Güzeler, tahkikatın selameti açısından zanlıların üçer gün süreyle poliste tutuklu kalmaları yönünde emir verdi. (MHA)