Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası’nın (KTHES) eski Başkanı Ali Özgöçmen sosyal medya hesabından yaptığım paylaşımla ülkemizdeki hemşire eksikliğine bir kez daha dikkat çekti.

Konuyla ilgili dünyadan örnekler veren Özgöçmen, yüzdelik olarak ciddi miktarda hemşire eksikliğimiz olduğuna işaret ederek, bu durumun “devletin, vatandaşlarının sağlığına verdiği önemle doğru orantılı olduğunu” söyledi ve KKTC’de bu rakamın çok düşük olduğunu aktardı.

Maliye Bakanlığının Sağlık Bakanlığına hemşire istihdamı konusunda “100’e tamamlayın” yetkisi vermesi hakkında da konuşan Özgöçmen, 43 kişilik hemşire kadrosuna 57 kişilik ek yapılmasının durumu ‘toparlamayacağını’ söyleyerek, bu konunun daha fazla uzatılmaması gerektiğini, daha büyük kayıplar verilmeden her geçer not alanın sisteme kazandırılması gerektiğini vurguladı.

Özgöçmen’in paylaşımı şu şekilde:

“Her 1000 kişiye düşen hemşire sayısı:

Hollanda: 10,29

İtalya: 5,49

Bizde (KKTC): 2,26

Yukarıda bizdeki 2,26'lık rakam sadece kamu sağlık sistemi sonucudur, özel hastanedeki hemşireleri de içine katarsak 3,3 sonucuna ulaşırız ve bu sayılara asker, öğrenci ya da turist dahil değildir.

Rakamlar ortada!

Şimdi, gelelim olması gereken rakam nedir sorusuna...

Devletin vatandaşlarının sağlığına verdiği önemle alakalı ve orantılıdır derim!

Daha önce de ifade etmiştim, seçim arifesinden başlayarak yangından mal kaçırır gibi 120 civarında mevsimlik işçi Sağlık Bakanlığına alındı, şimdiki rakam kaçtır Allah bilir… Diyeceğim o ki, bu virüsten sağ salim kurtulmamızın en temel unsurundan bir tanesi hemşiredir! Bizleriz, evet! Siz hâlâ daha “43’ü 57 artırdık 100'e tamamladık” diyerek durumu toparlamaya çalışıyorsunuz.

Emeğinize saygım var ama siz gelin bu konuyu daha fazla uzatmayın, gürültü patırtı kopmadan her geçer not alanı sisteme kazandırın!

Bu fırsat kolay kolay gelmez bir daha…”