14.11.20 tarihinde saat 18.30 sıralarında Gazimağusa‘da Akyar sınır kapısı yakınlarına van tipi bir araç ile bırakılan Suriye uyruklu M.A, A.K, A.A, M.Y, İ.A.A, İ.A ve C.M, devriye ekipleri tarafından tespit edilerek tutuklanmış ve 7 günlük karantina sürecine alınmalarından dolayı 15.11.20 tarihinde Gazimağusa Kaza Mahkemesi’nde gıyaplarında görüşülen duruşmada haklarında üçer gün tutukluluk emri temin edilmişti.
Karantina süresini tamamlamamaları nedeniyle zanlıların bugün 18.11.20 tarihinde Gazimağusa Kaza Mahkemesi’nde görüşülen ek tutukluluk emri duruşması aynı şekilde iddia makamının talebi ve yargıcın izin vermesiyle gıyaplarında yapılarak tutukluluk süreleri sekizer gün daha uzatıldı.
Bugünkü duruşmada iddia makamı adına mahkemede yemin altında şahadet veren PM Hasan Derman, yemin altında verdiği şahadetinde, 14.11.20 tarihinde saat 18.30 raddelerinde 15 Ağustos Bulvarı üzerinde Larnaka isimli market önünde zanlıların bir polis ekibi tarafından tespit edilerek alıkonduklarını söyledi. Yapılan muhaceret kontrolünde zanlıların 14.11.20 tarihinde saat 05.00 raddelerinde Türkiye üzerinden bilmedikleri bir tekne ile bilmedikleri bir yerden KKTC’ye giriş yaptıktan sonra yanlarına gelen van tipi bir araç ile alınarak tespit edildikleri yere bırakıldıklarının belirlenmesiyle tutuklandıklarını belirten tanık polis memuru zanlılara yapılan PCR testinin negatif olarak sonuçlandığını söyledi.
Mesele ile ilgili olarak zanlı 5‘in gönüllü bir ifade verdiğini, amaçlarının GKRY ne geçmek olduğu yönünde beyanı olduğunu belirten tanık polis, zanlıların yasa gereği 7 günlük karantina süreci altında olduklarını ve ihraç edilmeleri yönünde yapılan yazışmalara henüz bir cevap gelmediğine değindikten sonra tutukluluk sürelerinin sekizer gün daha uzatılmasını talep etti.
Huzurundaki şahadeti değerlendiren kıdemli yargıç Çiğdem Güzeler, zanlıların sekizer gün süreyle poliste tutuklu kalmaları yönünde gıyaplarında emir verdi. (MHA)