(23-11-2021 MHA……….) Gazimağusa, İskele, Yeniboğaziçi İmar Planını ve bölgenin ekonomik durumunu esnafa sorduk. Birçok esnaf imar planının bir an önce yürürlüğe girmesini ve bölgenin önünün açılmasını istediler.

Esnaf Ne Dedi?

Mikrofon uzattığımız esnaf pek iç açıcı konuşmasa da bürokrasinin önündeki  engellerin biran önce kaldırmasını talep etti.

Bohur ÖZOĞLU;

Ben şahsen imar planının bu kadar bekletilmesini bir anlam veremiyorum. Ben bir esnaf olarak şu anda bu işin nereye doğru gittiğini bilemiyorum. Bu yüzden dolayı da bu imar planında belirsizlik olduğu için tamamen kapatma noktasına geliyoruz. Bir an önce söz konusu imar planının çözümlenmesi gerekiyor.

 Ekonomi zaten Dövizden dolayı çökmüştür. Birde buna plansızlık eklenince bizlerin yanında çalışan personellerimizi durdurtma noktasına geliyoruz. Bölgemiz bu imar planı gerçekleşmeden önce yapılaşma bayağı fazlaydı, iş potansiyeli vardı ve bundan dolayı herkesin ekonomik özgürlüğü vardı. Şu anda imar planından dolayı inşaatlar durmuş vaziyette olup bu şekilde devam ederse ekonomik olarak tüm esnaf da etkilenecektir.

YILMAZ KAYA;

İmar planı şu an da bu bölgeye en büyük darbeyi vuran plandır. Sebebi ise işlerini yapmış olduğumuz inşaat firmalarının büyük taşeron firmalarının geleceğini göremedikleri için rahat bir şekilde yatırım yapamıyoruz.

 Bu sebepten dolayı da çok kötü bir şekilde ETKİLENİYORUZ. Yarın ne olacağını bilmiyoruz. Yarın benim işini yaptığım firma bana diyebilir, Yılmaz inşaatları durdurdum başka iş yapmayacağım al adamlarını git kendine başka iş bul, bundan dolayı bu imar planının bir an önce netleşip imzalanması lazım.  

CEM KANAT;

İmar planı bir belirsizliğin içinde şu an gitmektedir ve uzun bir zamanda olduğu gibi bölgedeki hareketliliği de kısıtlamaktadır. Uzun zaman diliminde belirsizlik devam etmektedir. Bu belirsizliği bizler anlamış değiliz.  Bildiğim kadarı ile bütün belediye meclislerinde oybirliğiyle bu emirname geçirilmiştir. Üç Belediyemizde bu emirnamenin son halini kabul etti. Ancak bir türlü yürürlüğe giremiyor. Bu da bölge açısından büyük sıkıntı yaratıyor. Dövizin son zamanlardaki belirsizliği büyük sıkıntılara sokmaktadır.

 Bölgemizde sadece inşaat sektörü faaliyette olup bununda bir belirsizlik içine girerse bölge sıkıntılara düşecektir. İmar planındaki belirsizlik bölgede bulunan birkaç tane büyük inşaat şirketini olumsuz yönde etkilemektedir.

Hükümetimiz neden bekliyor? Buna anlam vermiş değilim. Yerel yönetimlerimiz bu olanlara mademki onay verdi, hükümetimiz neyi bekliyor. Burada bir hareket bekliyoruz. Kesinlikle bölgedeki ekonomik durum son zamanlarda insanların alım gücü büyük bir oranda düştü ve biz de esnaf olarak belirsizliklerden dolayı yavaş yavaş önlemler almaya çalışıyoruz. Artık insanlarımız gerçekten alım konusunda çok zorlanıyor ve bölgedeki bu imar planı belirsizliğini koruduğu sürece işsizlikler başlayacak ve büyük bir şekilde işsizlik oranı artacaktır.

MUSA AÇANSOY;

İki yılda en az dört defa hükümet değişmiştir. Bu süre boyunca hiçbir hükümet bu işi siyasete döküp bir karar alamıyor. Biri yapmaya çalışıyor bir diğeri bozuyor. Ben burada daha çok hükümetleri eleştirmek istiyorum. Çünkü bu belirsizliğin yegâne temeli onlardır artık bıçak kemiğe dayanmış durumdadır. Biz daha fazla dayanamayacağız. Sadece bizim için değil bütün sektörler için geçerlidir. Bir an önce hükümetin defalarca müzakere edilmiş olan imar planını artık uygulamasını istiyoruz.

İnşaat sektörü en azından ayakta durabilen bir sektördür. Bu sektöre ihtiyaç vardır. Bu seçimler bitmez. Ben bir esnafım o yüzden de ben kredi istemem, alsam bile nasıl ödeyeceğim. Bizlere yol açın işimizi yapalım başka bir şey istemiyoruz. Şu anda iskele bölgesi gelişime açık bir bölgedir. Diğer bölgelerden ev satışı ve yurtdışından ev satışları olan bir bölge olup şu anda ekonominin çöküşte olmasından dolayı biz elemanlarımıza gerekli artışı yapamıyoruz, çünkü iş alamıyoruz. İmar planının biran önce imzalanıp yürürlüğe girmesini istiyoruz.

TURGAY AŞITAŞ;

Bölgede 3 yıldan beri devam eden imar planı sıkıntısı var. Bu imar planı sorunu devam etmekte olup her zaman bu sıkıntıları önümüzde bulduk.

İnşaat sektörü olmazsa burada ekonomide olmaz. Esnaf olarak burada nasıl para kazanacağız. Biz devlete bizim kazandığımız paralardan vergi ödüyoruz. Benim yanımda 15’e yakın çalışanım var bu imar planından dolayı elemanlarımı azaltmaya başladım. Çünkü çember daralmaya başladı.

 Bu imar planı sorununun biran önce çözülmesi lazım. Mesela üç tane belediyenin onaylanmış olduğu emirname hazır bir vaziyettedir. Ancak bir sebep bulup ki bu sebebin ne olduğu her zaman için bilinmemekte ve her seferinde emirname ötelenmektedir.

Bu işin sonu büyük sıkıntılar getirecektir. İnşallah sesimizi duyururuz.

HASAN KUNTER;

İmar planı meselesi yılan hikâyesine dönüştü. Bu imar planı meselesi Kıbrıs meselesinde geçti.  Benim istediğim olumlu veya olumsuz ne ise tüm taraflarında memnun edici bir yol bulunup biran önce bu imar planının yürürlüğe girmesidir.

AHMET DOYGUNDAĞ;

İki yılı aşkın bir süredir bu plan belirsizlik içindedir. Bu sürede gerçekten bizim beklentilerimiz vardır. Esnaf olarak bir an önce imzalanması taraftarıyız. Çünkü yanımızda çalışan yaklaşık 30 kişi vardır. Bu insanlara ekmek vermek zorundayız. Bunun içinde biz imar planına bağlı inşaat şirketleri ile çalışıyoruz. Bu insanların önünün bir an önce açılması lazım. Ki bize de iş olanakları açılsın. Biz yanımızdaki çalışanlara ekmek parası verebilmek için bizim iş yapmamız gerekir. Bir an önce imar planı kararı verilmesi lazım ki bizde ona göre önümüze görebilelim. Bugün hepimizin sıkıntıları vardır zaten döviz yükseldi ehalinin alım gücü düştü. Neredeyse dayanacak gücümüz kalmadı.  Bir an önce imar planı çözülsün. Belediyeler tamam dedi.  Hükümet neyi bekler. Bu esnafın kapıları kapatmasını mı bekliyor. Kapatıp da başka bir iş mi yapalım.  Durumlar kötü yani başka ne söyleyebilirim ki döviz aldı başını gitti. Önümüzü göremiyoruz.

MUSA GÜZELGÖZ;

Çok büyük sıkıntılar bekliyor. İmar planı nedeni ile inşaatlarda büyük sıkıntılar yaşıyoruz. İnşaat sektörü kapanırsa bizler ne yapacağız?  Hükümetin biran önce bu emirnameyi imzalamasını bekliyoruz. Gerçekten çok kötü durumdayız.  Bilmiyorum artık inşallah bir çare bulacaklardır. Pandemi hepimizi zaten derinden yaraladı. Pandemi döneminde geçinebilmek için kredi aldık. Zaten ödeyemiyoruz. Bir de imar planı belirsizliği belimizi tamamen büktü.

HASAN TAN;

İmar planı sorunu başlamadan önce önümüzdeki işlere bakarak borçlandık. Bir sürü malzeme aldık bir milyon TL’ye yakın malzeme aldık hemen sonra emirname problemi çıktı işler kesildi, bizler de bu borçların derdine düştük.

Bence bir an önce imar planı imzalanması lazım yoksa biz de yani büyüklerimiz gibi bu adayı terk etmeyi düşünüyoruz.

 Yani çoluğumuzu çocuğumuz toplayıp neyimiz var neyimiz yok satalım gidelim. Şöyle bir durum var bu inşaat sektörüne ilgili söylemek istiyorum biz yasal çalışıyoruz vergimizi sigortamızı her şeyimizi ödüyoruz yanımda 50, 55 kişi çalışıyordu şu an on kişi kaldı. Memleket sorma gir hanı eline malayı alan inşaatlara gidip fiyat veriyor.

 Biz vergimizi sigortamızı ödüyoruz. Bu nedenle de biraz yüksek fiyat söylemek zorunda kalıyoruz. Onlar geliyorlar hiçbir şey ödemedikleri için bizim söylediğimizin altında fiyat söylüyorlar. Bu seferde biz sıkıntıya düşüyoruz.

Yurtdışından gelen Turist ile işçinin ayırt edilmesi lazım. Kim tatile geldi kim çalışmaya geldi. Onu oradaki memurun ayırt etmesi lazım. Yoksa bizde mi pılımızı pırtımızı toplayıp başka yerlere mi çalışmaya gidelim.

SERMET NERELİ;

Öncelikle imar planı ile ilgili yaklaşık 2-3 yılı aşkındır epeyce toplantılar bilgilendirmeler yapıldı. Bu süreç içerisinde birçok sıkıntılar sorunlar yaşanmıştır. Bu dönem içerisinde bu imar planı en az 4 hükümet görmüştür.

 İmar planı Emirnamesi her gelen hükümet döneminde bir şekle sokulmuş maalesef çözümlenememiştir. Bölgenin kırsal kesim olması sebebiyle işsizlik hat safhadadır. Ekonomik olarak bölge adanın en zayıf olduğu bölgelerden bir tanesidir. Bölgenin bir tek yatırımı inşaattır.  Bölgede 3-4 tane yatırımcısı var bu insanlar bir şekilde buralara ev yapıp yurtdışındaki insanlara satıyorlar. Buda bölgenin gelişmesi ve büyümesi için güzel bir yatırımdır. Ancak bölgenin büyümesi ve gelişmesi için hükümetinde bir an önce bu imar planını faaliyete geçirmesi ve sıkıntıları en hızlı bir şekilde çözmesi gerekmektedir. Bölge bu nedenle çok büyük sıkıntılar çekiyor. İskele bölgemizde sadece inşaat sektörü gelişmiş durumdadır. Ancak turizm ve diğer herhangi bir şey mevcut değildir. Bu sebepten dolayı da biran önce imar planının hayata geçirilmesi ve yatırımcının da önünü görmesi gerekiyor.

Bölge gençliği inşaat sektöründen faydalanıyor. Tüm çalışanlar bu sektör üzerinden ekmek kazanıyor. Hükümet biran önce bu emirnamenin hayata geçirilmesine çalışmalıdır. 3 belediye başkanı bu emirnameyi kabul etmiş durumdadır. Bu durumda hükümetinde bunu biran önce yürürlüğe koyması gerekmektedir. (MHA)