Türk Milleti’nin varoluş mücadelesini tüm dünyaya gösterdiği 30 Ağustos Zaferinin 99. Yıldönümü İskele’de de gurur ve heyecanla kutlandı. İki ayrı törenle kutlanan İskele’deki 30 Ağustos coşkusu ilk olarak Atatürk Anıtı önünde yaşandı. Resmi geçitin yer aldığı ikinci törense Ecevit Meydanı’ndaydı. Anıta çelenklerin konulduğu, saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı’nın okunduğu, günün anlam ve önemini belirten konuşmaların yapıldığı, şiirlerin okunduğu törende, dans gösterileri de yapıldı. İskele’deki törenler, resmigeçit ile son buldu.

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI’NIN 99. YILINI KUTLUYORUZ

Göğsümüzü kabartan, Türkiye’nin gururuna ortak olduğumuz, ortak olduğumuz için de gururlandığımız 30 Ağustos Zafer Bayramı 99 yaşında. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün başkumandanlığında, 26 Ağustos’ta başlayıp, 30 Ağustos’ta zaferle sonuçlandı, dünya tarihinin görüp görebileceği en büyük kahramanlık destanlarından biri olarak tarihe geçti. Atatürk başkumandanlığındaki Türk Ordusu aynı zamanda, Büyük Taarruz ve Meydan Muharebesi ile işgal güçlerini, yurttan kovarak bağımsızlık ateşini de yaktı.

Zafer Bayramı’nın 99. gurur yılı, ada genelinde olduğu gibi İskele’de de törenlerle kutlandı. Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını dolayısıyla 30 Ağustos Zafer Bayramı, bir dizi tedbirlerle kutlandı. Törene katılanlar, maske kullanımına özen gösterdi.

ZAFER COŞKUSU İSKELE’DE DE GURURLA VE HEYECANLA KUTLANDI

Gurur ve heyecanla dolu dolu geçen 99. yıl kutlamaları kapsamında 30 Ağustos Zafer Bayramı kapsamında Atatürk Anıtı önünde protokolün anıta çelenk koyması ile başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle devam etti. Ecevit Meydanı’nda ki tören ise İskele Kaymakamı Ertuğrul Toroslu, İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, GKK adına Piyade Yüzbaşı Serdar Biçer’in tören birliklerinin ve halkın bayramını kutlamasıyla başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın yanı sıra şiirlerin de okunduğu tören, halk dansları gösterinin ardından resmi geçit töreni ile son buldu.

İskele’de düzenlenen törenlere İskele Kaymakamı Ertuğrul Toroslu, İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Temsilcisi Gazimağusa Başkonsolosu İlyas Çetin, GKK adına Piyade Yüzbaşı Serdar Biçer, KTBK adına Hava Savunma Binbaşı Faik Gündeğer, İskele Polis Müdürü Gökay Karagil, İskele Sivil Savunma Bölge Müdürlüğü adına Varol Kalkanel, İskele Belediyesi Meclis Üyesi Sefa Kurukafa,  siyasi parti temsilcileri, dernekler, askeri erkân ve kurum kuruluş ve dernek temsilcileri hazır bulundu.

BOZKURT: “30 AĞUSTOS TARİHTE EŞE AZ RASTALANAN BİR ZAFERDİR”

Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Hava Savunma Yüzbaşı Ali Mert Bozkurt yaptı. 30 Ağustos 1922’de kazanılan zaferin 99. Yılını ulusça kutlamanın haklı gurur ve heyecanını yaşıyoruz diyen Bozkurt, 30 Ağustos’un eşine tarihte az rastlanan bir zafer olduğuna dikkat çekti. Yüzbaşı Bozkurt konuşmasının devamında şunlara yer verdi:  “İşgal güçleri girdikleri her yerde adeta tarihi kinlerini kusarcasına kadınımıza, yaşlımıza, çocuklarımıza dünyada eşine az rastlanır işkence, zulüm ve hakaretlerde bulunmuşlardır. İşte böylesine umutsuz görünen, üzerimizde kara bulutların dolaştığı bir ortamda Mustafa Kemal Paşa ve onun dava arkadaşları bağımsızlık meşalesini yakarak ‘YA İSTİKLAL, YA ÖLÜM’  parolasıyla aydınlığa giden yolu aralamışlardır. Artık dünyanın en kahraman en savaşçı milletine düşen görev düşmana son darbeyi vurmak olmuştur. Kazanılan zaferi muhteşem kılan unsur, harbin; kadın, çocuk, yaşlı demeden milletçe topyekûn bir savaş olarak icra edilmiş olmasıdır. Bu kutsal ve tarihi gün vesilesiyle başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, dava arkadaşları ve aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor, şükranlarımızı sunuyoruz.”

ŞİİRLERLE 30 AĞUSTOS’U ANLATTILAR

DANS GÖSTERİLERİ İLE 30 AĞUSTOS COŞKUSUNA ORTAK OLDULAR

İskele Ecevit Meydanı’ndaki törende, Şehit İlker Karter İlkokulu öğrencisi Yaren Bahriyeli ’30 Ağustos’,  İskele Ticaret Lisesi öğrencisi Semanur Gökçe ‘30 Ağustos’ İskele Bekirpaşa Lisesi öğrencisi Hürkan Kırmızı da ‘30 Ağustos’ isimli şiirlerini okudular. Törende iskele Belediyesi Yıldızlar Halk Dansları Topluluğu, Karadeniz Kültür Derneği Kuzeyin Yıldızları Horon Ekibi ile Yarköy Kültür Sanat ve Eğitim Derneği Kıbrıs’ın Efeleri Zeybek Grubu da dans gösterisi yaptı. İskele’deki törenler resmi geçit ile son buldu.