Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Kapalı Maraş'ın sahil şeridinin açma kararının geri alınması çağrısı yaptı.  Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kapalı Maraş'ın sahil şeridininin ziyarete açılması kararını kapalı oturumda görüştü.

Güvenlik Konseyi Başkanı yaptığı açıklamada, Güvenlik Konseyi'nin 550 ve 789 sayılı Kararlara olan bağlılığını yineledi.BM Güvenlik Konseyi’nin 11 Mayıs 1984 tarih ve 550 sayılı kararı "Maraş; 1974’teki yasal sahipleri ve sakinleri dışında yerleşime açılamaz.”diyor. Aynı kararda Maraş’ın “Birleşmiş Milletler yönetimine devredilmesi” de kayıt altına alınıyor.Güvenlik Konseyi açıklamasında ayrıca,  Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler ile garanti güçlerini kuzeydeki seçimlerden hemen sonra bir diyalog başlatmaya çağırdı.

Güvenlik Konseyi, Karar 550 (1984) ve Karar 789 (1992) dahil olmak üzere önceki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarında belirtildiği gibi Maraş (Varosha)’nın statüsünü yeniden teyit etti. Güvenlik Konseyi, bu kararlara uygun olmadan Maraş hakkında adım atılamayacağını anımsattı. Güvenlik Konseyi, Kıbrıs halkının istekleri doğrultusunda, ilgili Güvenlik Konseyi kararlarında belirtildiği gibi siyasi eşitliğe sahip iki bölgeli, iki toplumlu bir Federasyona dayalı kalıcı, kapsamlı ve adil bir çözüme olan bağlılığını yeniden teyit etti. Bu bağlamda Güvenlik Konseyi, Kıbrıs Türk toplumundaki "seçim" sürecini takiben, adadaki partileri ve Garanti Güçlerini acil olarak yapıcı ve formda diyaloğa girmeye çağırdı.

Güvenlik Konseyi, Kasım 2019'da Genel Sekreter ile yaptıkları toplantıda Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum liderler arasında kararlaştırıldığı üzere, Genel Sekreter'e desteğini ve bir toplantı düzenleme niyetini yineledi.Toplantı sonrası BMGK tarafından yapılan ortak açıklamada, Kapalı Maraş'ın statüsünün BMGK kararlarındaki geçerliliğini koruduğu ve bu kararlara uygun olmayan hiçbir eylemde bulunulmaması gerektiği belirtildi. Açıklamada, ''BM Güvenlik Konseyi, 6 Ekim'de Ankara'da Kapalı Maraş'ın sahil şeridinin açılmasına yönelik açıklamadan derin endişe duyuyor, bu eylemden geri adım atılması ve Ada'da tansiyonu yükseltecek tek taraflı adımlardan kaçınılması çağrısı yapıyor.'' denildi.