Kıbrıs Türk Öğrenci Yurtları Birliği Başkan Vekili Ekrem Soyşen, online eğitim kararının değişmesi gerektiğini belirterek, "45 bin öğrenciyi adaya geri getirebiliriz" dedi. Kıbrıs Türk Öğrenci Yurtları Birliği basın toplantısı düzenleyerek sıkıntıları dile getirdi. 45 bin yatak ve 2.500 çalışan istihdam eden birliğin Başkan Vekili Ekrem Soyşen, şunları söyledi:
YURTLARIN TAMAMI BOŞ KALDI
"Bu sıkıntılı dönemde öğrencilerimize karantina desteği sunduk. Bir çok yurdumuz şu anda boş kalmakta. Temmuz aylarında pandemi yok denecek seviyedeydi ve o dönemde biz öğrencilerimizi ülkemize getirtmek için bakanlarımızla çeşitli istişarelerde bulunduk. O dönem bakanlar kurulu
yüzde 40 online, yüzde 60 yüz yüze eğitim kararı aldı. Bu karara bazı üniversiteler uydu bazıları uymadı. Ülkemizde iki tane büyük devlet üniversitesi var. LAÜ ve DAÜ. Onların yapmış olduğu kararlara paralel olarak özel üniversitelerde online eğitim kararı aldı. Tabi bu karar dönem başladıktan sonra alındığı için gerek esnaf gerek bizler büyük sıkıntılar yaşadık. Almış olduğumuz kredileri ödeyemez hale geldik. Faizler ile ilgili kısıtlama veya borçların ötelenmesi gibi bazı taleplerimiz oldu hükümetten herhangi bir yanıt alamadık. Bazı yurtlarımız üniversitelerden ücreti döviz bazında,bunların Türk lirası olmasını istedik fakat buna da herhangi bir sonuca varamadık."


ÖĞRENCİLER DÖNMEK İSTİYOR
Şu anda yurtların boş olduğunu ifade eden Soyşen,"Öğrencilerimiz gitti ve giden öğrenciler adaya gelmek istiyorlar. Biz de öğrenci birlikleri ile görüşüyoruz. Adamızın güvenliğinden dolayı ikinci dönem öğrencilerimiz ülkede eğitim görmek istiyorlar. Önümüzdeki 3 aylık süreçte öğrenci
getirebiliriz. Yurt dışında 45 bine yakın öğrenci bulunuyor. Bu öğrencilerin belli bir kısmını ilk etapta getirebiliriz. Bununla ilgili belli çalışmalarımız var" diye konuştu.
DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI
Yeni Milli Eğitim Bakan Olgun Amcaoğlu'nun kendileriyle görüşmek istediğini belirten Soyşen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bundan önceki dönem hükümetten herhangi bir destek alamadık. Bu zamana kadar çalışanlarımız için üstümüze düşen yükümlülükleri yerine getirdik fakat bu aydan itibaren artık dayanacak gücümüz kalmadı. Umarım yapılan çalışmalar ile öğrencilerimizi ülkeye getirebiliriz."