(28-10-2022…MHA)

KKTC Emlak sektöründe “Kaçak Emlakçılık”, hızla artarak sorun yaratmaya devam ediyor.

Emlak sektörü çok fazla yatırım gerektirmeden iyi paralar kazanılabildiği için hayli revaçta olan bir sektör konumundadır ve dolayısıyla Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği’ne üye olmadan merdiven altı yürütülen “Kaçak Emlakçılık” piyasası gün geçtikçe artmaya devam ediyor.

Yasal prosedürleri tamamlamadan, KTEB izinsiz açılan ofisler gün geçtikçe artarken; yabancı uyruklu birçok şahsın telefon ile yürüttükleri emlakçılık da KKTC’de sorun yaratmaya başladı.

KTEB’in bu duruma bir çözüm getirmek adına yaptığı Komite Toplantısı’nda EMLAKÇILARIN KAYIT VE İŞLEMLERİ YASA TASARISI’nda bir değişikliği gündemde tuttukları öğrenildi.

Tasarı’da yapılan değişiklik önerileri şu şekildedir;

EMLAKÇILARIN KAYIT VE İŞLEMLERİ (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI

            Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar:

Kısa İsim

38/2007

1.

Bu Yasa, Emlakçıların Kayıt ve İşlemleri (Değişiklik) Yasası olarak isimlendirilir ve aşağıda Esas Yasa olarak anılan Emlakçıların Kayıt ve İşlemleri Yasası ile birlikte  okunur.

Esas Yasa’nın

2’nci Maddesinin Değiştirilmesi

2.

Esas Yasa, 2’inci maddesinde yer alan Sözleşme tefsirinden hemen sonra aşağıdaki “Sözleşme Kaydının Tapu Harcı” tefsiri konmak suretiyle değiştirilir:

“Sözleşme Kaydının Tapu Harcı”,  İlçe Tapu Dairesi’nde sözleşmenin kaydı yapılırken alınan harcı anlatır.

Esas Yasa’nın

21’inci Maddesinin Değiştirilmesi

3.

Esas Yasa, 21’inci maddesinin 1’inci fıkrasının (A) ve  (C) bentleri kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (A) ve (C) bentleri konmak suretiyle değiştirilir:

52/2008

(A)

Kayıtlı mal sahipleri satış sözleşmesi ile satış yaptıkları herhangi bir taşınmaz malı ipotek ettiremezler. Ancak alıcı ve satıcının yazılı mutabakatı varsa taşınmaz malı veya hisseyi ipoteğe koyabilirler. Satış sözleşmesi yapılan taşınmaz mal veya mallar üzerinde İlçe Tapu Daireleri nezdinde engel konur. Ayrıca emlakçı veya emlak şirketleri ile mal sahipleri veya alıcı ile mal sahibi arasında yapılan her satış sözleşmesi, emlakçı veya satıcı veya alıcı, veya alıcının veya satıcının usulüne uygun yetkili kıldığı kişi veya kişiler tarafından Tapu ve Kadastro Dairesi (Harçlar ve Ücretler) Tüzüğü’nde yer alan sözleşmenin kaydının tapu harcının ödenmesi üzerine sözleşme 30 gün içerisinde İlçe Tapu Dairelerine kaydettirilir.

            Sözleşmede belirtilen satış bedeli üzerinden veya İlçe Tapu Daireleri’nin belirleyeceği rayiç kıymet üzerinden sözleşmenin kaydının tapu harcı alınır. Ancak; rayiç bedel veya satış bedelinin hangisinin miktarı yüksek ise onun üzerinden işlem yapılır.

(C)

Yabancı uyruklular da dahil, taşınmaz mal muamelesi yapılan mala dair sözleşmeleri Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) Yasası’nın 9’uncu maddesindeki Yabancıların Taşınmaz Mal Satın alabilmesi koşullarına uygun olarak emlakçı veya satıcı veya alıcı, veya alıcının veya satıcının usulüne uygun yetkili kıldığı kişi veya kişiler, İlçe Tapu Dairesine kaydettirmek zorundadırlar.”

Geçici Madde

Devir İşlemi

 52/2008

1.

Bu Yasanın yürürlüğe girdiği tarihe kadar dört adet üzeri taşınmaz mal satış sözleşmesi yatıran Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları ile yabancı uyruklu kişiler, Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama Yasası’nın 9’uncu maddesi tahtında ve bu maddenin yürürlükte olduğu süre boyunca ilgili İlçe Tapu Amirliklerine giderek devir işlemini gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

Yürürlüğe Giriş

4.

Bu Yasa, Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten başlayarak yürürlüğe girer.