Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 15 Kasım 1983'te kuruluşunun 35’inci yıl dönümü Gazimağusa’da törenlerle kutlandı.



Gazimağusa’daki ilk tören Zafer Anıtı’nda düzenlendi. Tören protokol sırasına göre çelenklerin konulması, saygı duruşu ve istiklal marşı ile bayrakların göndere çekilmesi ilk tören sona erdi.



İkinci tören İsmet İnönü Bulvarında gerçekleşti. Yoğun bir katılımın olduğu tören ilk olarak Kaymakam Kemal Serpal, Alay Komutanı Ali Koruk ve Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter’in halkın bayramını kutlamasıyla başladı.


Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Mağusa Meslek Lisesi Edebiyat Öğretmeni Naziyet Gencay “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 35’inci yıl dönümünü kutlarken, bu vatan uğruna ölenlere selam olsun diyorum. Şuan bu bayraklar altında size seslenebiliyorsam, rahatça nefes alabiliyorsak unutmayalım ki birileri bizim için nefesini vermiştir. Üstad İsmail Hakkı Cengiz ne güzel söylemiş “ Bir kere yükselen bayrak, bir daha inmez bayrak inerse bağrımız da ağrı dinmez Hilal’in parlamasına hangi Türk sevinmez milletiyle ancak anlı karalar övünmez” biz milletimizle övünüyoruz” dedi.


Mağusa Meslek Lisesi öğrencisi Cansu Başaran Özürlük Marşı isimli şiirini okudu.



4. Piyade Alay Komutanlığı’ndan Per. Yrb. Alper İmren konuşmasında, “En zor dönemi içerisinde 1978 yılında fiilen İngiliz Yönetimi altına girmesiyle son bulmuştur. Adanın İngiltere’ye bırakılmak zorunda kalındığı gün Kıbrıs Türk’ünün “gittiler ama bir gün gelecekler o günleri biz görmeyeceğiz ama sizler mutlaka göreceksiniz” sözleriyle Türk gençlerine emanet ettiği özgürlük ve milli egemenlik ateşi en karanlık günlerde vakur ve umut dolu aydınlatan ışık olun. Sizler vatan, millet, bayrak ve cumhuriyet uğruna canınızı seve seve feda ettiniz rahat uyuyun. Biliniz ki Dünya var oldukça Kıbrıs’ta Türk varlığı devam edecektir” ifadelerini kullandı.
Tören halk dansları ve resmi tören geçişi ve mehteran konseri ile sona erdi. (MHA)