Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) ile Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen), Merkezi Cezaevi binasının sağlık ve güvenlik açısından hem mahkûmlar hem de cezaevinde görev yapan çalışanlar açısından “yetersiz” kaldığı gerekçesiyle ve yeni cezaevi binasının halen hizmete açılmamasını protesto etmek için Merkezi Cezaevi önünde basın açıklaması yaptı.

İki sendika, bir an önce Cezaevi Teşkilat Yasası’nın Meclis’ten geçirilmesi ve Merkezi Cezaevi’ndeki mahkum ve çalışanların yeni cezaevi binasına taşınmalarının sağlanması çağrısında bulundu. 

KTAMS Genel Başkanı Güven Bengihan ve Kamu-Sen Genel Başkanı Metin Atan, bugün, Merkezi Cezaevi’nde çalışan gardiyanların da katılımıyla, Merkezi Cezaevi’ndeki sıkıntılara ilişkin basına açıklamalarda bulundu.

Merkezi Cezaevi’nde örgütlü KTAMS’ın Genel Başkanı Güven Bengihan, bugün, yine Merkezi Cezaevi’nin kapısının önünde olduklarını belirterek, cezaevi binasının yetersiz koşulları, personel eksikliği ve cezaevindeki artan suçlu sayısından dolayı burada çalışanların “güvenlik ve sağlık” konularında sıkıntı yaşadıklarını yineledi.

Mevcut cezaevinin mahkûmlar açısından da sıkıntılarına işaret eden Benghihan, mahkumların topluma kazandırılmasının cezaevinin gerçek amacı olduğunu belirterek, “Bırakın burada mahkumların topluma kazandırılmasını, burası potansiyel suçlu yetiştirme yeridir” dedi.

“YENİ CEZAEVİ BİNASI TAMAMLANALI YAKLAŞIK BİR YIL OLDU. ANCAK, İÇİŞLERİ BAKANLIĞI TESLİM ALAMADI”

Merkezi Cezaevi’nde görev yapan gardiyanların “büyük rahatsızlık” içerisinde olduklarını ifade eden Benghihan, “Defalarca bu kapının önüne çıktık, grevler yaptık, ancak yeni cezaevi binasına taşınma gerçekleşmedi” diye konuştu. Bengihan, şöyle devam etti: 

“Araştırdığımız zaman; yeni cezaevi binası tamamlanalı yaklaşık bir yıl oldu. Ancak, bu ülkenin İçişleri Bakanlığı, daha, yeni cezaevi binasını teslim alamadı. Bu ülkenin Planlama İnşaat Dairesi, bu ülkenin Mühendis ve Mimar Odaları Birliği yetkilileri, yeni cezaevini girip göremedi.”