Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs’ta yaşanan acıların sorumlusunun iki toplumun işbirlikçi faşistleri olduğunu belirterek: “ister Rum ister Türk olsun; faşist, faşisttir. Faşizme karşı barışı ve insanlığın kardeşliğini savunmak, insan olan herkesin görevidir” ifadelerini kullandı.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs sorununun yarattığı çatışmaların bedelini; kan, gözyaşı, göçler ve acılarla ödemiş olan Kıbrıslıların bu noktaya gelmesini sağlayanların ırkçı fikirleri ile iki toplumu birbirine düşüren “emperyalizmin faşist uşakları” olduğunu belirtti.

“Faşistin Rum’u da Türk’ü de aynı odaklara hizmet etmektedir” diyen Elcil, Kıbrıs’ın tarihinin işbirlikçi faşistlerin dayanışmasının örnekleriyle dolu olduğunu söyledi. Elcil, “Rum faşistlerin yaptığına da Türk faşistlerin yaptığına da karşı çıkmak, insan onuruna yakışandır” dedi.

Elcil açıklamasına şöyle devam etti:
“Başkalarının kanı ve gözyaşı üzerinden siyaset yaparak geçinen faşistler, Maraş’taki caddeyi açarak seçimler için provokasyon yapmışlar, ardından ELAM’cı Rum faşistler, sınırdaki eylemde yangın çıkararak kuzeydeki Türk faşistlere seçimlerde kullanmak için malzeme vermişlerdir.”