Açılış konuşmalarını Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Kültür Dairesi Müdürü Şirin Zaimağaoğlu’nun yaptığı etkinlikte, Mehmet Kansu, Aylın Örek, İnci Kansu, İsmail Bozkurt, Mahmut İslamoğlu, Aytaç Çağın’a ödül verildi.

TATAR

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar etkinlikte yaptığı konuşmada, bu anlamlı etkinliğe katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Kıbrıs Türk halkının bu topraklardaki mücadelesinin ve geleneklerinin, kültür ve sanatının sanatçılarının gayretiyle yaşatıldığını kaydetti.

Sanatçıların çalışmalarıyla uluslararası temsiliyet elde edildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, ülkede çok yürekli ve başarılı sanatçılar olduğunu, bu kişilerin çok önemli eserler ortaya çıkardıklarını söyledi.

Bütün bu çalışmaları değerli kılabilmenin devletin kurum, kuruluşları aracılığıyla gerekli ortamların yaratılması, imkanların verilmesi ile mümkün olabileceğine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, gençlerin cesaretlendirilmesi ve önünün açılabilmesinin önemine değindi.

Kıbrıs Türk halkına uygulanan izolaysonlar ve engellemelere rağmen, uluslararası toplantılarda KKTC’yi başarıyla temsil eden çok değerli sanatçılar, yazalar olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, kültürel faaliyetlerde Kıbrıs Türk halkını yıllardır temsil eden sanatçıların varlığının kendilerine güç verdiğini vurguladı.

Kıbrıs Türk halkının bağrından çıkan çok değerli sanat insanları bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, dijital dönüşüm imkanlarının kullanılarak bütün bu kısıtlama ve ambargolara karşın KKTC’li sanatçıların, Kıbrıs Türk halkının sesini duyurabilmesi ve yaptıkları tüm çalışmaları geniş bir coğrafyada paylaşabilmenin geleceğe umutla bakılabilmesinin bir boyutu olduğunu kaydetti.

Sanat alanında çok şeyler yapılıp başarılabileceğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, tüm bunları başarabilecek çok değerli sanatçılar bulunduğunu belirtti.

Geçmişin başarılarından ve sanatçıların ilham alarak yola devam edilmesi gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, geçmişin başarılı sanatçılarının yaktığı meşaleyle gençlere ve ilerde sanatçı adayı olacak insanlara imkanlar yaratmak, onları cesaretlendirmek ve Kıbrıs Türk halkının geleneklerini, örf ve adetlerini kültürel varlığının yaşatılmasını sağlamanın kendilerinin görevi olduğunu söyledi.

Kendi sanatçı kimliğine de değinen Cumhurbaşkanı Tatar, yıllardır yayımladığı mecmualar, dergiler olduğunu, sanatçılara ne kadar değer verdiğini, sanatçılara sahip çıkılması gerektiğini anlattı.

Dünya Sanat Gününde tüm sanatçıları kutladığını söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, sanatçıların siyasi çalışmalara da çok büyük destek olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, ülkede iki ayrı halk, iki ayrı halkın farklı kültürü, farklı geçmişi ve mücadelesi olduğunu ve sanatçıların da o farklığı bütün dünyayla paylaşırken ifade özgürlüğüyle, Kıbrıs Türk halkının örf, adet, gelenekleri, geçmişi her türlü kültürel varlığını duyuran çok değerli kişiler olduğunu dile getirdi.   

ZAİMAĞAOĞLU

Kültür Dairesi Müdürü Şirin Zaimağaoğlu da etkinlikte yaptığı konuşmada, bugünün önemine değinerek, kendisini yetiştiren öğretmenlerinin karşısında olduğu için çok heyecanlandığı ve gururlu olduğunu söyledi.  

Göreve başlayalı 4 gün olduğuna dikkat çeken Zaimağaoğlu, kültür sanata yön vermenin önemine değindi.

Zaimağaoğlu, ülkede kültür sanatın gelişmesi ve eğitimi için elinden geleni yapacağını sözlerine ekledi.

Zaimağaoğlu, konuşmasının ardından yurt dışında bulunan Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’nun mesajını okudu.

Ataoğlu mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Çok kıymetli sanatsever dostlar, yurdumun güzel insanları; 15 Nisan Dünya Sanat günün kutlandığını ve uzaklarda olduğum için gönlüm ve yüreğimle yanınızda olduğumu, ödül alacak sanatçılarımızı da kutlayarak, bunun bir ilk olduğunu ama gelenekselleştiğinin altını çiziyorum. Saygılarımı sunuyorum.”

Konuşmalar sonrasında sanatçılara ödülleri takdim edildi.