Kapalı Maraş'ın açılması yönündeki kararı kınayan Mağusa İnisiyatifi, basın açıklaması yaparak BM'yi göreve davet etti. Mağusa İnisiyatifi, açıuklamasında şu ifadelerre yer verdi:

"Mağusa İnisiyatifi, kurulduğu 10 yıldan beri, 'Kıbrıs Sorununun anahtarı' olarak Kapalı Maraş'ın rolünü ortaya koyan bir sivil toplum örgütüdür. 

Mağusa genelinde toplumlar arası iş birliğinin geliştirilmesine yönelik yaptığımız çalışmalar, gerek yerel gerek uluslararası alanda kabul görmektedir. Etkinliklerimiz ve bakış açımız, sadece Kıbrıslı Türkler değil; Maraş'ın yasal sahipleri olan Kıbrıslı Rumlar tarafından da kabul görmektedir.
Maraş'ın Uluslararası Hukuk ilkeleri içinde, temel insan haklarına saygılı biçimde ve iyi niyet çerçevesinde açılmasının etkili bir 'güven yaratıcı önlem' olacağı, açıktır.

Ancak, dün gerçekleştirilen Maraş hamlesi, provokatif bir eylemdir. 

Gerçekleştirilen eylem, iki toplum arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyeceği gibi, Kıbrıslı Türklerin ve Türkiye'nin de geleceğini olumsuz etkileyecek olan bir adımdır. Uluslararası aktörleri, yeni yaptırımlar alma yönünde cesaretlendirecek olan bu eylem, hali hazırda 'insanlık ayıbı' olarak yıllardır rehin tutulan Maraş bölgesi tarihine 'ek bir kara leke' olarak işlenmiştir.

Mağusa İnisiyatifi olarak, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türklerin geleceklerini belirleme hakkının kendi ortak iradelerinde olduğuna inanmakta, Maraş'ın geleceğinin de ancak ve ancak Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların demokratik iradesi tarafından belirlenebileceğine inanmaktayız.

Gerçekleştirilen tek taraflı eylemin Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar arasında olduğu kadar Kıbrıslı Türklerin içinde de kutuplaşmalara sebep olacağı açıktır.

Mağusa İnisiyatifi olarak Maraş’ta gerçekleştirileceği iddia edilen oldubittiyi kınamaktayız.

Maraş konusunda diyalog ve iş birliği ortamının yaratılması için kentin geleceği konusunda Birleşmiş Milletleri proaktif adımlar atmaya davet ederiz.

Toplumlar arası ilişkilerin sağlıklı bir zemine taşınabilmesi için BM550 numaralı kararda da belirtildiği gibi Maraş'ın BM idaresine aktarılması vurgusunu hatırlatırız.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin Maraş konusunu daha fazla öteleme zamanının kalmadığını vurgularız.

Konunun ada üzerinde meşru hakları olan toplumların iradesini yansıtacak biçimde bir Güven Yaratıcı Önlem olarak görüşülmesi için adadaki 'BM İyi Niyet Misyonu'nun etkin bir diyalog ortamını oluşturmasını talep ederiz.
Kapalı bölge Maraş’ın yasal sahiplerinin mülkiyet haklarına uygun nitelikte bir barış projesi olarak ele alınması gerektiğini hatırlatmak isteriz.
Aynı şekilde ada sakinlerini, gerçekleştirilen provokatif eylemlere dahil olmamaya çağırırız."