Kapalı Maraş’ın 8 Ekim’de kademeli olarak açılım sürecinin başladığını hatırlatan ve bu konunun, yeni hükümetin de gündeminde olacağını ifade eden Ertuğruloğlu, “Maraş’ın askeri bölge kapsamından çıkarılarak sivil bölge olması gerçekleştirilecektir. Maraş açılımı kesinlikle devam edecektir.” dedi. Ertuğruloğlu, Kıbrıs konusunun tüm boyutlarına karşı temel yaklaşımlarının “statükonun artık devam etmemesi” yönünde olacağının altını çizerek, mevcut statükonun Rum tarafının tüm avantajlarını kullandığı ve Türk tarafının da sürekli bedel ödediği bir durum olduğuna işaret etti. Maraş konusunun da statükonun bir örneği olduğuna dikkati çeken Ertuğruloğlu, “Maraş’ın, hayalet şehir olmaktan çıkarılarak, bir değer olarak tekrar kazandırılması gerekir. UIuslararası hukukla uyumlu bir şekilde, eski sahiplerinin haklarına sahip çıkabilecekleri ve Türk idaresinde açılmasıyla ilgili bir süreç gündeme gelecektir.” diye konuştu.

"Maraş’ın vakıf malı olduğunu gerçeği göz önünde bulundurulacak"
Ertuğruloğlu, Maraş’ın vakıf malı olduğunu gerçeğinin göz önünde bulundurulacağını, yıllar içerisinde orada mülk edinmiş Rumların veya diğer mal sahibi yabancıların mülklerini geri alabilmeleri için Taşınmaz Mal Komisyonuna başvurabileceklerini kaydetti.Bakan Ertuğruloğlu, “Bu politikanın herhangi bir şekilde eleştirilmesinin mantığını anlamıyoruz. Hayalet şehir olarak orada durmasının kime ne fayda sağladığını sormamız gerekiyor. Fayda sağladığı yer Rum tarafıdır ve KKTC toprağı olan Maraş bölgesinin bir değer olarak yaşama geçirilmesi söz konusuyken, oranın bir hayalet şehir olarak durmasının Türk tarafına ciddi zarar verdiği gözden kaçınılmamalıdır.” dedi.Maraş’ta taşınmazı olan ve bunu geri almak için Rum kesiminde suçlanabilecek, korkan Rumlar olduğunu söyleyen Ertuğruloğlu, Maraş’ın Türk idaresinde açılıyor olmasının başvuru yapacak Rumların çekinmesine neden olabileceğini söyledi.

Ertuğruloğlu, “Maraş konusunun sadece Rumların mallarına tekrar sahip çıkması olarak görülmemesi gerekir. Bu kadar basit bir olay değildir. Maraş’ın vakıf toprağı olduğu asla gözden kaçırılmamalıdır. Vakıf malının statüsünün ihlal edilmeden, vakıfların hakkının da korunarak mülkiyet konusunun ele alınması gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.Maraş’ta ne kadar Rum başvurursa onların başvurularının dikkate alınacağına vurgu yapan Ertuğruloğlu, “Başvurmayanlar için herhalde önümüzdeki süreçlerde bir takvimlendirme sunulacaktır, ‘falan tarihe kadar başvurmanı gerekir’ gibi. Bu açılımı değerlendirmeleri kendi yararlarınadır. Maraş kesinlikle ve kesinlikle değerlendirilecek, hayalet şehir olmaktan çıkarılacak, ciddi bir turistik ve ekonomik değer olarak hayata kazandırılacaktır.” ifadelerini kullandı.