Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, “Çıraklık Ve Meslek Eğitimi (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı oybirliğiyle kabul etti.

İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı HP Milletvekili Jale Refik Rogers, “Çıraklık ve Meslek Eğitimi (Değişiklik) Yasa Tasarısı”na ilişkin komite raporunu okudugu konuşmasında,  yasanın 1988 yılında yapıldığını ve işlevselliğini yitirdiğini dile getirerek, yasada eğitim kriterlerinin yeniden belirlenerek güne uygun hale getirildiğini söyledi.

Rogers, yasa çalışmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. 
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu da, 10 yıl önce hazırlanmasına başlanan fakat bir türlü tamamlanmayan yasanın bitirilmesinden mutluluk duyduğunu kaydetti.

Yasanın içeriğinin, meslek edindirme adına birtürlü hayat bulmayan konular olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, tekrarda bir tarım meslek lisesi açmak yerine yaygın eğitimin içerisinde meslek edindirmeye yönelik adımlar atılabileceğini  belirtti.

Çavuşoğlu, yasanın en büyük kazanımının bundan sonra tüm meslek liselerinde yaygın eğitim programlarının yapılabilmesini sağlamak olduğunu anlattı.

Sertifikasyon sisteminin de ülkeye kazandırılmasının önemine vurgu yapan Çavuşoğlu, ülke iş hayatının daha etkili hale getirilmesi için gerekli düzenlemelerin de yapıldığını kaydetti.

Çavuşoğlu, mesleki eğitim ve çıraklık okullarının başka şehirlerde de hizmet vermesini istediklerini belirtti.

Bilim kurullarının görüşleri doğrultusunda bakanlar kurulunun öğrenim döneminin 30 Haziran ayına kadar yapılamayacağı konusunda karar ürettiğini dile getiren Çavuşoğlu, kreşlerin ve özel gereksinimli bireylerin gidebileceği okulların açılması konusunun tekrar tartışılacağını ve nasıl açılım yapılabilineceği konusunun tartışılarak karar verileceğini kaydetti. 

Konuşmaların ardından rapor ve tasarının üzerindeki görüşler tamamlandı. Daha sonra tasarının madde madde görüşülmesine geçildi.

Komite Başkanı Jale Refik Rogers maddeleri yan başlıklarının okunarak oylanmasını önerdi.

Tasarının ikinci görüşmesi onaylandı. Tasarının üçüncü görüşülmesine geçildi.    

Genel kurul daha sonra “Çıraklık ve Meslek Eğitimi (Değişiklik) Yasa Tasarısı”ni oybirliğiyle kabul etti.