Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, eğitimle ilgili basın toplantısı düzenledi. Özyiğit basın toplantısında şunları kaydetti:


“Vizyon 2030 hedefimiz var”

Yeni eğitim yılı, öğrenci, öğretmen, veliler ve tüm topluma hayırlı olsun. Biz eğitime parça parça bakmıyoruz. Eğitimi bir bütün olarak yapılandırmayı hedefliyoruz. Eğitimin ana hedefi, nasıl insan yetiştirme sorusuna yanıt bulmaktır. Bugün yetiştirilen insan dokusuna bakarak, geçmişte nasıl bir planlama yaptık da bugünlere geldik sorgulamak zorundayız. Bugün bu soruların arayışı içindeyiz. Bizim vizyon 2030 hedefimiz var.

O döneme gelindiğinde, bugün yaptığımız sorulara verilecek yanıtlarla bireyleri nasıl yetiştirebiliriz bunun uygulamalarını yapmak gerekiyor.

Gelişen dünya koşullarında bir dokunuşla bir dokunuşla tüm bilgiye erişebiliyorsa, biz eğitimin başında olanlar bunun gerisinde alamayız. İnsana, topluma, çevreye duyarlı ekolojik dengeleri koruyan bireylerden bahsediyoruz. Bu değerlere sahip nesiller yetiştirmeyi hedefliyoruz. Onlara sahip çıkacak nesilleri yetiştirmek esas hedefimiz olmalıdır.

“Gençler çareyi yurtdışına gitmekte buluyor

Ülkemiz sürekli iş gücü alıyor. Dün Türkiye’den alıyordu, bugün uzak doğudan alıyor. Diğer taraftan bizim üniversite, meslek lisesi mezunlarımız, diplomalı işsizler ordusunda toplanarak, çareyi yurtdışına gitmekte buluyor. Demek ki eğitimi doğru planlayamadık. Ülkenin acilen ihtiyaç duyduğu istihdam alanlarına yönelik de eğitimi yeniden yapılandırmamız gerekiyor.

“Aldığımız tedbirler kısa sürede değerini yitirdi”

Anlık kararlar değil, geleceğe etki edecek geniş çerçevede değerlendirmeler, doğru adımlar ve bunun kalıcılaşması için düzenlemeler yapılacak.

8 aydır bunu yapmak için yoldayız. Karşılaştığımız zorluklar da var. Öyle bir dönemde görev aldık ki, bir anda dövizde fırlamalar oldu. Bu seçim atmosferidir dedik. Oraya kadar bir yerlere gidecek sonra duracak dedik ama olmadı. Sonuç olarak düne kadar ciddi bir tırmanışlar oldu. Bu hepimizi çok zora soktu. Hükümet olarak tedbirler aldık ama tedbirler kısa süre içinde değerini yitirdi.

“Bütçenin büyük kısmı maaşlara gidiyor”

Geçen yıl mezun olanlarla bu yıl okullara başvuranlar arasında yüzde 20’lik bir fark var. Bu da daha çok olanak, derslik, ödenek demektir. Bütçenin büyük kısmı maaş ve sosyal yatırımlara gidiyor. Süreç içinde özellikle taşımacılık alanında 27 milyon olan bütçe, 37 milyona çıkarıldı. Çünkü geçen yılın da yatırımları bunun içine alındı. Gerek tamirat, tadilat, gerekse okul inşaatı kalemlerinde de 10 milyon gibi bir kısıntıya gidildi. Kitap basım kalemi bir anda sıfırlandı. Bunlar olmadan adım atamazsınız. Bunların nedenleri teknik nedenlerle olduğunu öğrendik. Biz bunlarla ilgili çalışmalar da sürdürdük. Geçtiğimiz ders yılından hatırlanacak, bir grup çocuk Girne’de okulsuz kaldı. Bir üniversitenin boşta kalan ünitelerine yerleştirildi ve sorun aşıldı. Yüzde 20’lik artış var, buna rağmen biz bunun tedbirini aldık. Bir iş insanının katkısıyla Beylerbeyi’ndeki okul eğitim vermeye hazır. Alsancak’ta ilkokul 2 binadan oluşmaktaydı. Bunların birini müstakil anaokuluna çevirdik. Daha çok 4-5 yaşında çocuğu okula alma fırsatı yarattık. Binanın biri de, tamamen ilkokul binası olarak yürürlüğe girdi. İskele’de de bir anaokul binası vardı. O da İskele Anaokulu olarak devreye konuldu. Öğrencilerin geliş nedenleri, özel okullardan da önemli miktarda çocuğun devlet okuluna yöneldiğinin altını çizmek istiyorum.

Meslek okullarına kayıt oranı sevindirici

İki okulda tadilat ve tamirat kaldı. Diğer okullarımızdaki tamirat tamamlandı. Atatürk Meslek Lisesi’ne iki hayırsever iş insanı atölye yapıyor. Bu süreç halen devam ediyor. Mesleki Teknik Öğretim Dairesi’ne bakıldığında; ki bizim için çok önem verdiğimiz bir bölümdür. Mutluluk vericidir ki, altyapı iyileşmeleri yapılırken, bizim meslek okullarımıza bin 50 kayıt olduğunu tespit ettik. Bu sevindiricidir. Hiçbir yere giremeyenlerin meslek liselerine girdiği anlayışı değişti. Bu önemli bir adım. Daha nitelikli elemanları yetiştirip, kısa sürede iş hayatına atılabilecekleri şekilde eğitmek istiyoruz. İlkokul ve ortaokul başta olmak üzere, okullarımıza kapsam bölgeleri üzerinde ilgili idareci arkadaşlar okul müdürleri ve sendika temsilcileriyle yoğun çalışmalar yaptılar. İlkokullara sokak sokak bölgeler belirlendi. Ortaokul ve liselere ise kayıtlar çalışmalar üzerinden yapılıyor. Bazı bölgelerde kapsam bölgeleri dışına çıkıp bu kayıtları zorlamalar var. Bakanlık ihtilaflı gibi görünen konularda, ilgili okullar arasında bir denge kurmaya çalışmakta, ilgili müdürleri halen okulları toplantıya çağırarak, sorun gidermeye çalışıyor.

“Kaçak çalışmanın önüne geçiyoruz”

Yüksek öğretimle ilgili önemli bazı çalışmalarımız var. Göreve geldiğimiz günden itibaren, yüksek öğrenimde üçüncü ülkelerden gelecek öğrenciler için kayıt kabul tüzüğü geçirdik. Üçüncü ülkelerden gelecek öğrencilerimiz, hangi kriterlerle buraya gelecek? Bununla ilintili olarak, öğrenci izinleri üzerinde çalıştık. İlgili bakanlıklarla çalışma yaparak, düzenlemeler yaptık. Yüksek öğrenim kayıt portalı hazır ve önümüzdeki günlerde erişime açılacak. Öğrenci izinleri de buna bağlı olarak düzenlenecek. Geçmiş yıllarda öğrenci olarak ülkeye gelip kaçak çalışanlar vardı. Bunun önüne geçiyoruz.

“8 bin 200 öğrenci yerleşti”

Burs ve bilgi sistemini kurduk. Özellikle erkek öğrenciler için, askerlik tecil sistemini getirdik. Bu da yürürlüğe girdi. Bu doğrultuda, öğrencilerimiz kendileri hiçbir çaba göstermeden ilgili birimler üzerinden tecil edilecek.

Ülkemize Türkiye’den ayrılan kontenjan 20 bin civarındaydı. Geçen yıl 10 bin öğrenci yerleştirildi, bin kişi de ek kontenjanla geldi. Bu yüzde 58’lik bir dilim oluşturdu. Bu yıl bize üniversitelerimize 17 bin kontenjan ayrıldı. Bu kontenjanın 8 bin 200 dolayındaki kısmı yerleşmiş oldu. İki bin civarında bir düşüş var. Yarından itibaren tekrar ek yerleştirmeler yapılacak. Bazı girişimlerde bulunduk. Bunun neticesinde bu sayının daha yukarı çıkacağına inanıyoruz. Kayıtların TL üzerinden yapıldığı Türkiye’de halen bilinmiyor. Bazı kaynaklardan yanlış propaganda yapılıyor. Kıbrıs’taki yaşam ve ulaşımın çok pahalı olduğu yönünde propaganda yapılıyor. Neden? Türkiye’de yeni kurulan üniversitelerin öğrenci sayısını arttırmak için.

Söylediklerinde bazı gerçeklikler var. Yurt ücretleri ve kiralar döviz üstündendir. Feveran ettiğimiz konu da budur. Hükümet olarak bazı kararlar aldık, bunları uygulayın diyoruz. Biz de elimizden gelen kolaylığı göstermek durumundayız.

“Öğrenci affını getirdik”

Üniversitelerden çeşitli gerekçelerle kaydını sildiren öğrencilerimize af getirdik ve karar Bakanlar Kurulu’ndan geçti. Meclis açıldığı zaman yürürlüğe girecek. Çünkü hükümetin genel tavrı bu yöndedir. Geçmiş yıllarda zaman içinde tartıştığımız ülke kolejlerinden A level ve GCE ile mezun olan öğrencilerin üçüncü ülkelere gitmek zorunda kaldığıydı. Dövizdeki artış onları da etkiliyor. Yine bu öğrenciler, elde ettikleri sınav sonuçlarıyla Türkiye’deki üniversitelere girebilsin diye, YÖK ve eğitimden sorumlu birimlerle mesai yaptık. Daha çok öğrenci bu yıl Türkiye’deki öğrencilere yerleştirildi. Güneyde okuyan KKTC vatandaşı çocuklar da Türkiye üniversitelerine girebilecek.

KAYNAK: Kıbrıs Gazetesi