https://www.youtube.com/watch?v=pE6V94sJceM&feature=youtu.be

( M H A )......................................Kıbrıs Barış Harekatı’nın ikinci aşamasının 43.yıldönümü ve şehit düşenler bugün bir kez daha saygı ve rahmetle anıldı.

Muratağa-Sandallar Şehitliği’ndeki tadilat nedeniyle Şehitler,Muratağa-Sandallar  Katliam Çukuru’nda düzenlenen törenle anıldı.

Protokol sırasına göre çelenklerin konmasıyla başlayan Katliam Çukuru’ndaki törende ilk olarak Saygı duruşu ve Saygı atışı gerçekleştirildi ardından İstiklal Marşı eşliğinde Bayraklar Göndere çekildi.

Muratağa,Sandallar ve Atlılar Şehitlerini Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Aşır gün dolayısıyla bir konuşma yaptı.

Aşır Muratağa, Sandallar ve Atlılar’da 43 yıl önce hunharca katledilen tamamı çocuk ve kadın olmak üzere 126 şehit’i rahmetle anarak onlara yapılanların unutulmayacağını ve hatıralarını yaşatıp uğrunda canlarını verdikleri Türk Bayraklarını baş uçlarında sonsuza dek dalgalandıracaklarını vurguladı ve ‘ Gelecek nesillerimize bu geçmişte yaşananları unutturmayacağız’ dedi.

Ahmet Aşır  acının gözyaşının ve hüznün karıştığı bu günde Türklüğe vatana ihanet içinde olan Rumlara bir çift sözü olduğuna dikkati çekerek,konuşmasında  ‘Sizler ağır bedeller ödediğimiz özgür topraklarımızda gününüzü gün ederken biz ailesiz kalanlara ihanet edesiniz diye babalarımızı, analarımızı,kardeşlerimizi kurban vermedik.Bu gibi çifte yüzlü insanlara şunu demek isterim ki bunun acısını ömür boyu bizler çektik,sizler evlerinizde ailenizle mutlu günler geçirirken biz mezar taşları başında vatan sağolsun dedik. Sizin ruhunuz bizimle dedik’ sözlerine yer verdi.

‘Eşitliğimizi,Garantimizi, insan gibi yaşamayı, tekrar acılar gözyaşı, yetim çocuklar,sönmüş aileler,yeni şehitlikler kazmadığımız bir dünya istiyoruz’ diyen Aşır, gelecek nesillerin bu gibi bedeller ödemesini istemediklerini vurguladı.

‘Bizim Güvendiğimiz Türk Ordusudur’ şeklinde konuşmasını sürdüren Aşır, Türk Bayrağının şehitlerin baş ucunda sonsuza dek dalgalanacağını ifade etti.

Törende daha sonra Ayşe Güler Akın ‘ 14 Ağustos’a adlı şiiri okudu ve daha sonra devlet ve hükümet yetkililerinin konuşmalarına yer verildi.

Törende konuşan Başbakan Hüseyin Özgürgün Muratağa,Sandallar ve Atlılar Şehitliklerinde yaşanan katledilerek toprağa gömülen 126 şehit’i Kıbrıs Türk Halkının asla unutmayacağını vurgulayarak, bu acıyı yüreklerinin derinliklerinde hep hissedeceğini belirtti.

Başbakan Özgürgün 43 yıl önce Muratatağa,Sandallar ve Atlılarda yaşananların Kıbrıs Türk’ünün kaderinde toplu mezarlar olarak planlayan rum yunan ikilisinin E.O.K.A’nın ilk katliamı olmadığını ancak ‘Kıbrıs Türk Halkının güvenliğini sağlayan Kıbrıs Türk Silahlı Kuvvetleri’ninin adadaki varlığı sürdüğü sürece son olduğu kesindir ‘ şeklinde konuştu.

‘Kıbrıs Türk halkının rum zihniyetini çok iyi bildiğini vurgulayan Başbakan Özgürgün geçmişe takılı kalmınmaması ancak yaşananlardan dersler çıkararak, bağnaz rum zihniyetine hizmet edercesine eylem ve söylem içinde bulunarak şehitlerin kemiklerinin sızlatılmaması temennisinde bulundu.

‘Bizden sonraki nesillere güvenli bir gelecek bırakmalıyız’ şeklinde konuşmasını sürdüren Özgürgün, egemenliğin, özgürlüğün ifadesi olan devletin; şehitlerin emaneti olduğunu kaydetti ve ‘Bu emaneti yarınlara taşımak boynumuzun borcudur’ dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da törende yaptığı konuşmasına şehitleri rahmetle anarak başladı ve  şehitlerin kimliklendirme çalışmalarına değinerek bu çalışma çerçevesinde şimdiye kadar 6 kimliklendirmenin yapıldığını, 4 tanesinin bugün defnedildiğini söyledi.

DNA analizlerinin sürmekte olduğunu ve devam edeceğini belirten Mustafa Akıncı kimliklendirme olayının önemli olduğunu ifade ederek, şehitlerin bu sayede ruhlarının şad olacağını,bir nebze de olsa şehit ailelerine teselli olacağını dile getirdi.

43 yıl önce Muratağa,Sandallar,Atlılar Şehitliklerinde yaşananların bir vahşet, insanlık dışı bir olay olduğunu vurgulayan Akıncı, bir daha bu olayların yaşanmamasının; en büyük garantisinin bu yaşananları unutmamaktan geçtiğini belirterek, yaşanan o günlerin unutulmamasının önemine işaret etti.

Akıncı barışçıl bir ilişkinin bu topraklarda tesis edileceğini belirterek sürdürdüğü konuşmasında, bu adada iki eşit varlık olarak yaşamın sürdürüleceğini kaydetti ve kurulacak barışçıl ilişkinin hangi çerçevede olursa olsun, mutlaka yaşanmışlıklardan çıkarılacak derslerin dikkate alınacağını vurguladı.

Yaşanmışlıklardan ders çıkarmak ve gelecek nesillerin bu şekilde yetişmesinin önemine dikkati çeken Akıncı, her iki toplumdaki  gelecek kuşakların barışçı nesiller olarak yetiştirilmelerinin çok önemli olduğunu ifade etti ve ‘biz kendi payımıza bunu yapıyoruz, Irkçı nesiller yetiştirmiyoruz,eğitim sisteminde rumu illaki düşman belleyen nesiller yetiştirmiyoruz. ELAM gibi örgütlenmeler bizim içimizde filizlenemiyor, tohum ekemiyor,sağcımız var, solcumuz var,sosyal demokratımız var,liberalızimiz var ama ırkçı partimiz yoktur’ dedi.

‘Mecliste 2 sandalyeyle de olsa Türk’ün adını duymak istemeyen, araba plakasını gördüğünde taş fırlatan, sövüp sayan,barikatların kapatılmasını isteyen,Türk gördüğünde saldırıya geçen bir zihniyetin temsilcisi olarak ELAM adlı bir örgütün bugün artık Güney’de mecliste 2 sandalyeyle de olsa temsil edilmektedir’ şeklinde konuşan Mustafa Akıncı, rumların da bu yaşanmışlıklardan ders çıkarmasını isteyerek, onların da geleceklerini ona göre kurgulamalarını temenni etti.

Akıncı ELAM gibi faşist,ırkçı partilere geçit vermemeleri gerektiğine vurgu yaparak, yoksa 2 kişilik meclise sayısı iki kişiden ibaret olan bu partinin ardından sürüklenen iktidar partisinin ENOSİS plebisitisinin meclisten geçmesine çanak tuttuğunu vurguladı.

Muratağa, Sandallar ve Atlılar Şehitlerini anma töreni daha sonra Atlılar şehitliğinde devam etti.