Mağusa’da faaliyet gösteren Komagene isimli restorana Bulaşıcı Hastalıklar Yasası’nda belirtilen koşullara uymadığı tespit edilip Gazimağusa Belediyesi Zabıta Birimi tarafından kesilen 4 bin 400 TL tutarındaki ceza ile ilgili Zabıta Birimi Amiri Halil Karagil konuştu. Toplum sağlığının korunması amacı ile belirlenen kurallara halkın ve işletmelerin uyması hususuna büyük önem verdiklerine dikkat çeken Karagil, olayın Sosyal Medya üzerinden söz konusu restoran işletmecisinin eşi tarafından paylaşılan videoda anlatıldığından ibaret olmadığını açıkladı. Bakanlar Kurulu Kararı’nda işletmeler için al ve git usulüne değil, paket servise izin verildiğini söyleyen Halil Karagil, “Müşteri dükkanda tespit edildi, ilk etapta uyarı yapılıp dışarıya çıkarıldı, aracına bindiği zaman bu kez de paket araçtan teslim edilince ceza yazıldı” dedi.

KARAGİL: "ZABITA GEREKLİ UYARILARI YAPTI"

Koronavirüs ile genelde ülke olarak, özelde ise Gazimağusa Belediyesi olarak mücadelenin devamına vurgu yapan Karagil, bu bağlamda alınan son kararlara göre işletmelerin online ve telefoniyen sipariş ile paket servis yapmasına izin verildiğini anımsattı.

Komagene isimli işletme ile ilgili Serdar Demir’in Sosyal Medya üzerinden paylaştığı video da hazırlanan paketin kapı önüne gelen müşteriye aracında teslim edildiğini ve kendisine hiçbir uyarı yapılmadan, söz konusu asgari ücret tutarındaki cezanın kesildiğini iddia ettiğini kaydeden Gazimağusa Belediyesi Zabıta Birimi Amiri  Halil Karagil, görevli zabıta memurunun söz konusu bölgede denetimde bulunduğunu belirterek, “söz konusu işletmenin müşterisi, zabıtamız tarafından dükkan içerisinde tespit edildi. İlk etapta yapılan uyarı ile müşteri dışarıya çıkarılırken, işletme yetkililerine de telefoniyen veya online sipariş almaları ve dükkan kapısının kapalı olması gerektiği hususunda uyarı yapıldı. Tüm bunlar da paylaşılan videoda bahsedilen kamera kayıtlarında olması gereken kanıtlardır” şeklinde konuştu.

Müşterinin dükkandan çıkarılarak gerekli uyarıların yapıldığını kaydeden Karagil, “Bakanlar Kurulu Kararı’nda işletmeler için paket servis yapması hususunda izin verildi, Sokağa Çıkma Yasağı ihlallerini önlemek amacı ile take away ( al ve git) usulü değil, Zabıta Birimi çalışanımız işletme yetkililerine de uyarılarını yaptığı sırada, müşteri aracına gitti ancak bu kez de hazırlanan paket al ve git usulü müşteriye aracında teslim edildi” dedi.

"SUÇ İŞLEMEMİZE RAĞMEN ESNAF MAĞDUR OLMASIN DİYE İŞLETMEYİ KAPATMADIK AMA SAĞLIK HERŞEYDEN ÖNEMLİ"

Gazimağusa Belediyesi Zabıta Birimi ekiplerinin ceza kesme yetkisi verilmesi ile birlikte günlerdir sıkı denetim ve kontrol için, halkın sağlığını korumak adına sokaklarda olduğunu ifade eden Karagil, Bulaşıcı Hastalıklar (Değişiklik) Yasası yetkisi ile üzerlerine düşen görevler olduğunu belirtti.

Bu yasaya göre, hastalıktan korunma için alınan tedbirlere ve kurallara uymayan şahıs v işletmelere ceza kesme yetkisinin zabıtada olduğunu belirten Karagil, yasanın 36’ıncı maddesinin (2)’inci fıkrası kurallarına aykırı davranmak suretiyle maske ve/veya sosyal mesafe kurallarına uyulmaması halinde aylık brüt asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezasının uygulanmasını emrettiğini kaydetti.

Yine yasanın (3)’üncü fıkrasında, belirtilen kurallara aykırı hareket edenlere aylık brüt asgari ücret tutarında para cezasının uygulanmasının ve işletmenin 24 saat süreyle kapatılmasının emredildiğini belirten Karagil, “ biz günlerdir kontroller sırasında işletmelere ve şahıslara uyarılarımızı yapıyoruz, bu iş yerine de ilk anda uyarılar yapıldı ancak bu kez de Bakanlar Kurulu Kararı’nın sadece paket servis iznine aykırı davranıldı. Başka bölgelerde özellikle Lefkoşa’da her gün iş yerlerinin kapatıldığı haberlerini görüyoruz. Biz suç işlememize rağmen, bu zor dönemde işletmenin mağduriyet yaşamaması adına işletmeye 24 saatlik kapatma kararını uygulamamızın yanında, söz konusu müşteriye de kurallara uymadığı için gereken cezayı kesmeyip uyarı yapmakla yetindik. Ancak sağlık ve toplum sağlığı her şeyden önce gelir” şeklinde konuştu. Karagil kesilen cezaların Gazimağusa Belediyesi ile de bir bağlantısının olmadığını kaydederek, cezaların Vergi Dairesi’ne ödenmesi kanalı ile Devlet hazinesine iletildiğini açıkladı.

"DENETİMLER DEVAM EDECEK"

1 yılı aşkın bir süredir Koronavirüs nedeni ile dünyanın yanında ülkemizin de zorlu bir süreçten geçtiğini, hem sağlığın hem de ekonominin olumsuz etkilendiğini belirten Karagil, Gazimağusa bölgesinde toplum sağlığının riske atılmaması adına Zabıta Birimi’nin üzerlerine düşen görevi yer ve zaman gözetmeksizin yerine getirmeye devam edeceklerini belirtti. Bölgede denetimlerin devam edeceğini kaydeden Karagil, işletmelerin ve şahısların hem kendi sağlıkları için hem de toplum sağlığı için kendilerine tanınan hak ve izin sınırlarını iyice öğrenmelerini ve uygulanması zorunlu kurallara aykırı davranmamalarını istedi. Karagil ayrıca bugün kapalı olması gerekirken açık olduğu tespit edilen bir işletmeye ceza uygulandığını belirtti.

k.kp