Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, bu tedbirlere ek olarak seyreltilmiş, dönüşümlü eğitim sistemine geçileceğini, bu modelde öğrencilerin bir gün okula gidip bir gün gitmeyeceğini ve sınıflarda 20’den fazla öğrenci olmayacağını, her sırada bir öğrencinin oturacağını kaydetti.
Eğitim kayıplarını telafi etmek için müfredatlarda düzenlemeler yapıldığını belirten Çavuşoğlu, öğrencilerin ve ailelerin beklentilerini cevaplamak için de çalıştıklarını kaydetti. 
Bu açıklamayı Sağlık Bakanlığı ile yapmalarının önemine değinen Çavuşoğlu, okulların 1 Eylül’de açılmasının planlandığını ve kendilerinin buna hazır olduğunu, ancak Sağlık Bakanlığı’nın 1 Eylül’ün erken olabileceği yönünde bir görüşü olduğunu, bu çerçevede yeniden yaptıkları toplantı sonucu okulları Sağlık Bakanlığının önerdiği tarihte açma kararı aldıklarını söyledi.
ÖĞRETMENLERE, ŞOFÖRLERE VE YARDIMCI ANNELERE DE TEST…
Çavuşoğlu, bu çerçevede e-nabız sisteminin yansımalarının takibi, sınır kapılarından ülkeye girenlere rastgele (random) testlerin sonuçları, öğretmenlerin, şoförlerin ve yardımcı annelerin testlerinin sonuçlarına da bakarak, yüz yüze eğitimin 14 Eylül’de başlamasına ve 1 Eylül itibariyle on-line eğitimin başlamasına karar verildiğini açıkladı. 
RİSK GRUBUNDAKİ ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERİN EVDE KALMASI İÇİN DÜZENLEME YAPILACAK… BU İSTEKLER PANDEMİ KURULU’NA İLETİLECEK
Çavuşoğlu, tüm okullarda öğrencilerin ateşlerinin ölçüleceğini, seyreltme işleminin gerçekleştirileceğini, risk grubunda olan öğrencilerin ve öğretmenlerin evde kalması için gerekli düzenlemelerin yapılacağını, öğrencilerin mazeret izinlerinin düzenleneceğini, öğretmenlerin ödeneksiz olarak izin almaları önündeki engellerin kaldırılacağını belirtti. 
Risk grubunda olan öğrenci ve öğretmenlerin bunu nasıl belgeleyeceğine dair usulü anlatan Çavuşoğlu, kendilerine başvuru yapılması halinde bu isteklerin Pandemi Kurulu’na iletileceğini ifade etti. 
Yükün tüm öğretmenler tarafından eşit paylaşılabileceği bir online eğitim sistemi planladıklarını söyleyen Çavuşoğlu, sadece gönüllü öğretmenlerin değil tüm öğretmenlerin katılımıyla zümresel dayanışma içinde sürecin ilerleyeceğini belirtti. 
“ONLINE EĞİTİM İÇİN ALTYAPI YETERLİ”
Çavuşoğlu, öğretmenlerin geliş gidişleri dahil tüm yetkinin okul müdürlerine bırakılacağını, yerinden destek bakış açısında destek verdiklerini, buradaki hedefin üretkenliği motive etmek olduğunu, bunun dışında davranılırsa gerekli müdahalelerin yapılacağını söyledi. 
Okullardaki tüm imkanların öğretmenlerin sınırsız ve mekan tespiti olmadan kullanımına açıldığını dile getiren Çavuşoğlu, on-demand eğitim sistemi için gerekli adımları attıklarını, Açık Kaynak Kodlu Moodle, Uzaktan Eğitim Sistemi’nin okullara sağlanacağını anlattı. 
“ÖĞRETMENLERE HİZMET İÇİ EĞİTİM VERİLDİ”
Çavuşoğlu, online eğitim için altyapılarının yeterli olduğunu da vurgulayarak, öğretmenlere geçen yılın yüz katı hizmet içi eğitim verildiğini belirtti. 
Eğitim hakkının yaşam hakkının önüne geçemeyeceğini söyleyen Çavuşoğlu, öte yandan şartlar uygun olursa eğitimde seyreltmeden her gün eğitime de geçilebileceğini söyledi. 
Çavuşoğlu, normalleşmeye göre takvimin belirleneceğini ve eğitimde kayıpların telafi edileceğini kaydetti. 
İdari tatil gibi bir düşüncenin bu yıl düşünülmediğini anlatan Çavuşoğlu, geçen öğretim yılında öğretmenlere hizmet içi eğitim vererek kendilerini online eğitime hazır hale getirdiklerini belirtti.