Dün akşam bir televizyon programına katılan Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, önemli açıklamalarda bulundu.

Kıbrıs soruna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Oktay, “Duruşumuz nettir. Bundan sonra federasyon görüşmesi yoktur. Mart’ın ikinci yarısında yapılacak 5+1 toplantısı, bir vizyon toplantısıdır. Yeni şeyler konuşmak gerekir. İki ayrı devleti konuşabiliriz artık” dedi.

“Ucu açık bir sürece artık tahammülümüz kalmadı”

Türkiye’nin ve Kıbrıslı Türklerin samimi olarak bir çözüm arayışı olduğuna dikkat çeken Oktay şöyle konuştu: “Ucu açık bir sürece artık bizim de Kıbrıs Türkünün de tahammülü kalmadı. Türkiye’ye işgalci diyenler, işgalci görmek istiyorsa aynaya baksınlar. Kıbrıs Türkü burada ev sahibidir. Bizim arzu ettiğimiz şey, samimi olarak söylüyorum, iki komşu vardır Türkiye ve Yunaistan, burada da Rumlar ve Kıbrıslı Türkler.  Bir araya geldiklerinde aralarındaki sorunları çözebilirler. Dışarıdan ülkeler dahil olması katkı sağlamaz.

“Maraş artık pazarlık konusu değildir!”

Maraş harabe olarak tutulamaz. Tekrar Kıbrıs’ın incisi olabilir. Bundan herkes kazançlı çıkar. Maraş açılımının devamı gelecektir. Artık Yunanistan’ın ve Rum kesiminin Maraş’ın pazarlık konusu olduğunu unutması lazım. Bitti, geçmiş olsun

Bizim 'Yeni KKTC' diye ifade ettiğimiz şey, her anlamda altyapısını tamamlamış ve onun üzerine kendi ayakları üzerinde durabilecek üst yapıyı kurabilen, dinamik özel sektörüyle üreten, dünya ile rekabet edebilen bir KKTC görmek. Bütün arzumuz bu.

Yapılan anlaşmaların fiilen hayat geçtiğini görebileceğimiz bir yapı kuralım istedik. Bu ziyartte odak noktalarından bir tanesi ulaştırma ve altyapıdır. Artık fiilen hem köy yollarının hem ana aksların yapılacağı yeni bir döneme giriyoruz."

“Artık sektör sektör Kuzey Kıbrıs'ı kalkındırmaya başlayalım”

"Birçok alanda çalışmalarımız olacak ziyaret sırasında. Turizmde yeni döneme hazırlanacağız.  Eğitim sektörünü görüşeceğiz. Artık sektör sektör Kuzey Kıbrıs'ı kalkındırmaya başlayalım.

Artık bürokrasiyi azaltalım istiyoruz. Bu kolaylığı Kıbrıs'taki kardeşlerimize, KKTC’ye de yansıtalım istedik.  Yarın yine yapacağımız anlaşmalardan bir de bu alanda olacak."

Türkiye’deki aşılama hangi aşamada gidiyorsa bu KKTC’ye de yansıtılacaktır. Türkiye’ye gelen aşıları buraya da iletmeye başladık.

Bunun devamı da gelecektir. Kimsenin bir endişeye kapılmasına gerek yok. KKTC’yi asla yalnız bırakmayız.