(26-05-2022...MHA) Ülkemizde kamu çalışanları ile özel sektör çalışanları arasında her anlamda dağlar kadar fark var.

Kamu iş yerlerinde yaz mesaisi 10 Mayıs 2022 Pazartesi günü başladı. Resmi Gazete'de yayınlanan bilgiler doğrultusunda, Bakanlar Kurulu kararına göre, yaz mesaisi 19 Eylül’e kadar sürecek. Kamu iş yerlerinde yaz mesaisi nedeniyle personellerin çalışma süreleri 6- 8 saatler arasında değişiyor. Özel sektörde ise; özel sektör personellerinin çalışma süreleri 10-14 saatleri arasında. Çalışma saatleri ne kadar fazla olsa da özel sektör çalışanlarının aylık aldıkları ücret; 6 bin 90 TL ile 15 bin arasında değişkenlik gösterebiliyorken kamu çalışanlarını ise; 9 bin ile 40 bin TL arasında aylık ücret alıyorlar.

HÜR-İŞ Genel Sekreteri Ali Yeltekin, kamu iş yerlerinde yaz mesaisi saatlerinin açıklanması ile yaptığı açıklamada, kamu alanında yaz mesaisine geçileceğini belirterek, özel sektörün ise tüm bunların dışında tutularak üvey evlat muamelesi gördüğünü, devletin çalışma yasasını kontrol edecek bir durumunun olmadığını kaydetmişti.

Herkes için kamu; güven ve geleceğin garanti altına alınması olarak görülürken özel sektör de tam tersi olarak, yani güvensizlik, gelecek içinse belirsiz olarak kabul edilmektedir. Bu durum gelişmiş ülkelerde tam ters bir yapıdadır. Gelişmiş ülkelerde, insanlar özel sektör de çalışmayı devlette çalışmaya tercih etmektedir. Çünkü bu ülkelerde özel sektör çalışanları vasıflı olmaya ve kendilerini geliştirmeye, bu yolla daha ileri pozisyonlara gelmeye önem vermektedir.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası geçtiğimiz günlerde Kamu iş yerlerinde yaz mesaisine geçilmesini eleştirmişti.

“KALICI ÇÖZÜM İÇİN, KAMUDAKİ ÇALIŞMA SAATLERİNİ ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞMA SAATLERİ İLE UYUMLAŞTIRMAK OLACAKTIR”

Kıbrıs Türk Ticaret Odası’ndan yapılan açıklamaya göre, Kamu çalışma saatlerinin, Covid-19 salgını ortamında bile yaz mesaisine dönüştürülmesi, KKTC’deki temel sorunların kökeninde etkisiz, kaynak tüketen ve gerçek yaşama yabancılaşmış kamu yönetimi olduğunu bir kez daha gösterdiğini açıklamıştı. .

Kamu yönetiminin etkinliğini ve verimliliğini artırarak özel sektör işletmelerinin çalışmalarını kolaylaştırmak gereken böylesi bir dönemde, sanki herşey yolundaymış gibi eski dönemlerde uygulanan şekliyle yaz mesaisine geçilmesi, siyasi otoritenin kamu yönetimini toplum ihtiyaçları doğrultusunda yeniden düzenlemek konusundaki isteksizliğini bir kez daha göstermiştir.

Yaz aylarındaki çalışma süresini 35 saat ile kısıtlı tutacak olsa bile, çalışma saatlerini gün içine yayarak sabah mesaisini 08:30-12:30 saatleri; öğleden sonra mesaisini ise 13:30-16:30 arasında olacak şekilde düzenlemeye çağırıyoruz. Daha kalıcı çözüm ise, kamudaki çalışma saatlerini özel sektör çalışma saatleri ile uyumlaştırmak olacaktır. (MHA)