Başbakan Ersan Saner, BRT’de gazetecilerin sorularını yanıtlıyor...

"TÜRKİYE'DEN ÇIKARTMA GİBİ DESTEK YAĞDI"

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve beraberindeki heyetin adaya gerçekleştirdiği ziyaretle birlikte e-Devlet hizmetlerinin geliştirilmesine ilişkin mutabakat zaptı, TC ile KKTC Yüksek öğrenimde işbirliği anlaşması, KKTC-Türkiye Belediyeler Birliği arasında işbirliğine ilişkin anlaşma ve Karayolları Master Planı konusunda anlaşmaların imzalandığını ifade eden Saner, Türkiye’den adeta çıkartma gibi destek yağdığını kaydetti. Saner, imzalanan anlaşmaların ülkeye hayırlı olmasını diledi.

"AB'NİN GÖNDERDİĞİ AŞI MİKTARI KIBRISLI TÜRKLERE BAKIŞ AÇISINI GÖSTERİYOR"

Türkiye'den 80 bin yeni doz sinovac aşısının KKTC’ye geldiğini anımsatan Saner, AB’den Kıbrıs’ın güneyinde giden toplam aşı miktarının 50 bin olduğunu, AB’den KKTC’ye gelen aşı miktarının ise yalnızca 4 bin olduğunu ifade ederek, “Elde ettiğimiz menfaatleri iyi değerlendirmeliyiz. AB’nin 4 bin aşı göndermesi de Kıbrıslı Türklere bakış açısının hangi evrede olduğunu gösteriyor” dedi.

Türkiye ile imzalanan e-Devlet hizmetlerinin geliştirilmesine ilişkin mutabakat zaptına ilişkin Saner, şunları söyledi:

"1 YIL İÇİNDE E DEVLETİ FAALİYETE GEÇİRMEK İSTİYORUZ"

“E dönüşüm projemizi tamamlamak adına başta en önemli etken e kapının açılmasıydı. e kapı kimlik bilgilerinin doğrulanıp e devlete grişinin önünü açıyor.ç. E kapı şu an da açılmış durumdadır. e devletin idamesi için başbakanlığın arkasında en kısa zamanda binamızı inşa edeceğiz. KKTC 21. Yüzyılda dünya ile aynı dili konuşarak vatandaşı fazla hareket ettirmeden hizmet verecek yönteme ulaşacak. İçişleri bakanlığı ve başbakanlığın imzaladığı protokolle e kapı hizmete girdi. Bu noktadan sonra e sigorta ve e gümrük eklenecek. En erken sürede hizmete girebilmesi için elimizden geleni yapacağız. 1 yıl içinde e devleti faaliyete geçirmek istiyoruz. Tüm hizmetlerin tek bir noktadan verilmesinin önü açılacak.”

"SAKLAYACAK BİR ŞEYİMİZ YOK"

Başbakan Ersan Saner, Türkiye ile imzalanan 4 anlaşmaya ilişkin muhalefetten ses yükseldiğini belirterek, "Partilerden 'protokollerin içeriğini bilmiyoruz' şeklinde eleştiriler geliyor. Yarından itibaren tüm protokolleri partilere göndereceğim. Saklayacak bir şeyimiz yok" dedi.