Başbakan Ersan Saner, koronavirüs (Kovid-19) salgını tedbirleri kapsamında Kıbrıs’taki iki kesim arasında bir yılı aşkın süredir geçişlere kapalı olan dokuz sınır kapısının bugün yeniden açılmasının ardından Lokmacı sınır kapısını ziyaret etti ve arasta bölgesinde incelemelerde bulundu.

Başbakan Saner’e Lokmacı kapısını ziyaretinde Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu ve bazı yetkililer eşlik etti.

Başbakan Saner, Lefkoşa Polis Müdürü Hüseyin Kadir Çete’den Lokmacı kapısından geçişlerle ilgili bilgi aldı.

Sınır geçişi yapan Turistler Başbakana kapıların açılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti de dile getirdiler ve Başbakan Saner ile sohbet de ettiler. .

Başbakan Saner, Lokmacı kapısı önünde basına açıklamalarda bulundu. Rum basının da ilgi gösterdiği ziyaretin ardından Başbakan Saner, Arasta bölgesini gezerek, bölge esnafıyla sohbet etti.

SANER: “16 AYLIK BİR SÜREÇ SONUNDA KAPILARIN YENİDEN AÇILMASI HER İKİ TARAF İÇİN DE HAYIRLI OLACAKTIR”

Başbakan Saner, Lokmacı kapısında yaptığı açıklamada, dünyayı saran Kovid-19 salgınından sonra geçtiğimiz yıl kapanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Rum Yönetimi arasındaki geçiş kapılarının, hükümetin Cumhurbaşkanı Tatar ile istişare ederek aldığı kararlar ve İki Toplumlu Sağlık Teknik Komitesi’nin aldığı ortak kararlar ışığında bugünden itibaren yeniden açıldığını söyledi.

Başbakan Saner, “16 aylık bir süreç ve bu sürecin sonunda kapıların yeniden açılması inanıyorum ki her iki taraf için de hayırlı olacaktır” dedi.

Saner, Kovid-19 salgın sürecini KKTC’nin dünyadaki diğer ülkelere kıyasla çok daha iyi bir şekilde atlatıldığını ifade ederek, “Kovid-19 hastalığına yakalanan ve hayatını kaybeden insan sayımız diğer ülkelerle mukayese edemeyecek kadar azdır” dedi.

“TEK AMACIMIZ VAR; SAĞLIKTAKİ BAŞARIMIZI EKONOMİK OLARAK DA PEKİŞTİRMEK”

Saner, KKTC sadece Güney Kıbrıs’tan geçişlerle değil, dünyanın her tarafından ciddi bir talep ile karşı karşıya olduğunu söyleyerek, “Bizler de hükümet olarak bu geçişlerin gerek Güney Kıbrıs ile gerekse eş zamanlı olarak tüm kapıların açılmasıyla gerekse Ercan Devlet Havalimanı’ndan turistlerin Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği kriterler çerçevesinde adaya gelişlerine imkan yaratmış bulunmaktayız” dedi.

Başbakan Saner, “Tüm bunlar ülke ekonomisinin bir an önce toparlanması ve bu Kovid-19 sürecini en kısa sürede atlatılması açısından bizler için çok önemlidir. Burada tek amacımız var; sağlıktaki başarımızı ekonomik olarak da pekiştirmek, bunun için canla başla çalışıyoruz” dedi.

Saner, “Bizim en büyük iki gelir kaynağımız; turizm ve yüksek öğrenimden sağlanmaktadır. Yüksek öğrenimde de bakan çok ciddi çalışmalar içerisindedir. Güz döneminde de yüksek sayıda öğrenci getirmek için çalışmalarımız paralel olarak devam etmektedir” diye konuştu.