Açıklama şu şekilde; 

"1 Nisan 2021 tarihinde Sağlık Bakanı Sayın Ünal Üstel’in turizm açılımı hususunda ekonomik örgütlerle yaptığı toplantı ile ilgili olarak basında yer alan haberler ve bu konuda üyelerimizden gelen açıklama talepleri nedeniyle aşağıdaki bilgileri kamuoyumuz ile paylaşmak zorunluğu ortaya çıkmıştır.

Sözkonusu toplantının olacağını farklı kaynaklardan öğrendiğimiz halde, bu toplantıya katılmamız için KKTC Sağlık Bakanlığı tarafından Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği’ne “geçerli bir davet” gelmemiştir. Takdir edilebileceği gibi, böyle bir toplantının kimin tarafından çağrıldığını, gündeminin ne olduğunu ve örgütümüzden nasıl bir katılım beklendiğini açık ve net olarak bilmek, toplantı için gerekli hazırlıkları yapmak ve zaten hassas bir dönemden geçmekte olan turizm sektörü için yapılması gerekenleri bütün paydaşların huzurunda anlaşılır bir şekilde ifade etmek isterdik.

Duyumlarımız, toplantının bu amaca hizmet edeceğini göstermediği gibi, kimin tarafından düzenlendiğini ve gündeminin ne olduğunu da bilemediğimiz bu toplantıya katılmamayı tercih etmek zorunda kaldık. Toplantı ile ilgili olarak üç gün sonra basında yer alan bilgiler üzerine üyelerimizden gelen bilgi talebi sonrasında yaptığımız değerlendirme, bu tür “gündemi ve amacı belirsiz” toplantılar yapmanın yarardan çok zarar verici olduğu şeklindedir. Geniş katılımlı bir toplantı yapılmış, basında fotoğraflı bir haber paylaşılmış olmasına karşın turizm sektörünün geleceğine ilişkin hiçbir doyurucu bilgi ortaya çıkmamıştır. Bu tür toplantılar, başta sayın bakanlar olmak üzere yetkililere ve örgüt yöneticilerine güvensizlik oluşmasını beslemekten başka bir işe yaramamaktadır.

Bu toplantıdan elde edilen sonuç da bu olmuştur. Turizm sektörü, ana gelir kaynağımızdır. 2021 yaz sezonunu kaybetmek, hem turizm sektörüne, hem de ülkemize çok pahalıya mal olacaktır. Bu gerçeğin bilinciyle Turizm ve Çevre Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile her türlü işbirliğini yapmaya, turizm örgütlerimiz ile koordinasyon içinde çalışmaya hazırız ve çalışıyoruz. Bu tip manipülatif ve provokatif çağrıların ve sahte davetlerin kendi iç kamuoyumuzda ve/veya ilgili bakanlıklar arasında ve/veya turizme paydaş olan örgütler arasında karışıklık ve polemiklere sebebiyet vermesi bakımından son derece uygunsuz ve sakıncalıdır. Bu sebeple bu sahte daveti yapan kesimleri kamuoyu nezdinde şiddetle kınarız. Bu çalışmaların, gündemi ve amacı belirsiz toplantılarla değil Turizm Bakanlığı’nın oluşturduğu Turizm Danışma Kurulu’nun çalışmalarını düzenli olarak ve gerekli durumlarda Sağlık Bakanlığı yetkililerinin de katılımı ile sürdürmesi gerektiğine inandığımızı kamuoyu ile paylaşır, ilgili tüm paydaşlarımıza başarılar dileriz."

Saygılarımızla,

KITSAB Yönetim Kurulu Adına

Orhan TOLUN

Başkan.