2020 Şubat ayı içerisinde Türkiye’ de, Kocaeli Hereke limandan 3020 ton 800 kilo demir yüklü olarak Libya’ ya gitmek üzere Suriye uyruklu zanlı 2 M.H.S kaptanlığında denize açılan Lady Maria isimli geminin ismi ve seri numarası gemi sahibinin bilgisi dâhilinde yolculuk sırasında değiştirilerek sahte isimde belge düzenlenerek 20.2.20 tarihinde Gazimağusa limanına gelmişti.
Gemi limana geldikten sonra, zanlı 2 gemideki demir yükünü zanlı 1 M.Ö' ün direktörü olduğu ve KKTC de faaliyet gösteren bir inşaat şirketine teslim edeceğine dair sahte manifesto ve gemiye ait belgeleri Gazimağusa liman başkanlığına vermek suretiyle tedavüle sürdü. Olayın polise intikal etmesinden sonra 5.3.20 tarihinde zanlı 2, 6.3.20 tarihinde de  zanlı 1 derdest emri gereğince tutuklanmışlardı.
Tutuklandıkları günden bugüne değin tutuklu bulunan zanlılar bugün 12.3.20 tarihinde sahte belge düzenleme, tedavüle sürme, sahtekârlıkla para temini ve hırsızlık mal kabulü suçlamasıyla yeniden mahkeme huzuruna çıkarıldı. Zanlı 1 teminata bağlanırken, Zanlı 2 yargılanmayı ceza evinde bekleyecek.
İddia makamı adına mahkemede hazır bulunan polis memuru Ayhan Arabi, yemin altında verdiği şahadette olgularla ilgili anımsatmada bulundu. Arabi zanlıların sıralamada yer değiştirdiği bilgisini mahkemeye aktardıktan sonra şahadetine devamla, zanlı 2 kaptanlığında Lady Maria isimli geminin 2020 Şubat ayı içerisinde Kocaeli Hereke limanından 3020 Ton 800 kilo demir yükü ile Libya’ ya gitmek üzere denize açıldığını, yolculuk sırasında gemi sahibinin bilgi ve direktifi ışığında geminin ismi ile seri numarasının değiştirilerek sahte belge hazırlandığını aktardı.
Gemi Gazimağusa limanına geldikten sonra zanlı 2, demir yükünü KKTC de faaliyet gösteren zanlı 1 nin direktörlüğünü yaptığı bir inşaat şirketine teslim edeceğine dair hazırladığı sahte manifesto ve gemiye ait belgeleri Gazimağusa Liman Başkanlığına vermek suretiyle tedavüle sürdüğünü belirten Arabi, şikâyet üzerine zanlı 2’ in 5.3.20 tarihinde, zanlı 1’ in de 6.3.20 tarihinde derdest emri gereği tutuklandıklarını belirtti.
Arabi şahadetine devamla, sürdürülen tahkikatta 3020 ton ve 800 kilo ağırlığındaki demirlerin zanlı 1 tarafından Aslanköy’ de faaliyet gösteren H.O Ltd isimli bir şirkete 1.238.528 dolar karşılığı satılmak suretiyle sahtekârlıkla para temin edildiğinin tespit edildiğini söyledi.
Zanlıların gönüllü ifade verdiklerine dikkat çeken Arabi, mesele ile ilgili her iki zanlıya dava tebliğ edildiğini, zanlı 1 ‘in dava tebliğine cevaben “kabul etmiyorum”, zanlı 2 ise “ kabul ediyorum”  dediğini belirtti.
Zanlı 1 in KKTC vatandaşı, zanlı 2 nin ise Suriye uyruklu olduğu ve KKTC ile herhangi bir bağı olmadığını belirten Arabi, zanlı 1’ in teminata bağlanmasını, zanlı 2’ nin de hükümsüz tutuklu olarak merkezi ceza evine gönderilmesini talep etti.
Huzurundaki şahadeti değerlendiren kıdemli yargıç Çiğdem Güzeler ileride görüşülecek davasında hazır bulunmasını sağlamak maksadıyla zanlı 1’ in KKTC dışına çıkışını men ederek 25000 TL nakdi teminat yatırması, haftada 1 gün polise ispat- ı vücut etmesi ve KKTC vatandaşı muteber 2 şahsın imza edeceği 150000’er TL şahsı kefalet senedi ile serbest kalması yönünde emir verdi. Kıdemli yargıç Güzeler, KKTC’ de hiçbir bağlantısı olmaması ve kaçma imkânının yüksek olması nedeniyle Suriye uyruklu zanlı 2’ nin de, her hâlükârda 45 günü aşmamak kaydıyla 2 ay süreyle merkezi cezaevine gönderilmesi yönünde ayrıca karar verdi.  (MHA)