SOS Çocukköyü Derneğinin "Çocuk Terkini Önleme ve Aile Güçlendirme Projesi (AGP)" kapsamında  2006'dan beri sürdürdüğü çalışmalarla, 251 aileyle 721 çocuğu desteklediği açıklandı.

SOS Çocukköyü Derneği Aile Güçlendirme Projesi Koordinatörü, Hasan Umur, projenin geçmişi ve verdiği desteklerle alakalı yazılı açıklamasında, projede yer alanların, ihtiyaçlarına göre en fazla 5 yıl kalarak hizmet aldığını ifade etti.

Projede desteklenen ailelerin %40’ının bağımsız olarak topluma geri entegre edildiğini kaydeden Umur: “Uluslararası SOS Federasyonunun Kasım 2016 verilerine göre KKTC’nin de içinde bulunduğu; Avrupa, Orta Asya ve Ortadoğu ülkelerinde bu oran %72’dir.” diyerek şöyle devam etti:

“Kıtadaki diğer ülkelere oranla geri kalmamızın en önemli sebebi sosyal güvenlik ağlarının eksikliğidir. Sosyal devlet olmayışımız da bir diğer sebeptir. Genel anlamda 'dezavantajlı gruplar' olarak adlandırılan; kadın, çocuk, yaşlı ve engelliler ile ilgili yapılandırılmış, ölçülebilir zaman ve sonuç göstergeleri olan hiçbir program yoktur. Ülkemizde yapılandırılmış bir program ile düzenli destek sağlayan, sağladığı desteği günün ihtiyaçlarına göre hızlı şekilde güncelleyen ve kendini geliştiren tek program SOS Çocukköyü Derneği’nin 'Aile Güçlendirme Projesi’dir.”

Hasan Umur, projenin her bölgeye ulaşamadığının ve risklerin ülke geneline yayıldığının altını çizerek şu şekilde devam etti:

“2006 yılından bu yana AGP yapılandırılmış bir program ile Uluslarası SOS ÇK Federasyonu kapsamında destekler sağlamaktadır. Bugüne kadar sağlanan desteklerin çok önemli bir kısmı Lefkoşa ile sınırlı kalmıştır. Yukarıdaki istatistiki veriler ülkemizin tamamının böyle bir ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Bu bağlamda bana göre en büyük görev yerel yönetimler ile SOS Çocukköyü Derneğinin işbirliği yaparak kırsalda da bu programın uygulanmasını sağlamaktır.

Sınav ile öğrenci kabul eden bir okula, iki proje çocuğu ilk 10’da girmeye hak kazandı. Bu çocuklar, projeye alındıklarından bu yana AGP’nin sağlamış olduğu akademik hayatlarının desteklenmesi, düzenli kitap ve kırtasiye desteği sağlanmıştır. Projede akademik hayatı desteklenen çocuk sayısı 62, projedeki toplam çocuk sayısı 83.

83 çocuğun tamamı okullara kayıtlı olmakla birlikte akademik hayatları devam etmekte ve yapılan ihtiyaç analizi sonucu 62 çocuğun akademik hayatı desteklenmektedir. Bu çocukların ilerleyen hayatlarında topluma faydalı bireyler olmaları, suçtan uzak durmaları, ekonomik ve sosyal hayatta aktif şekilde yer almaları uzun vadede toplumsal riskleri azaltma konusunda elzemdir.”

SOS Çocukköyü Derneği Aile Güçlendirme Projesinin değişen şartlara uyum sağlayabilmek için kendini güncellediğini, bu bağlamda canlı ve dinamik kalabildiğini söyleyen Umur, şunları aktardı:

“Mart ayı ortası itibariyle başlayan salgın süreci boyunca yapılan aktif çalışmalarla ailelerin ihtiyaçları anında güncellenerek destek sağlanmıştır. Bu destekler, kısmi sokağa çıkma yasağı döneminde projede bulunan ailelerin çocuklarının ihtiyaçları ve gelişimlerine göre oyuncak (Jenga, Tabu ve yap-boz gibi zekâ geliştirici oyunlar) dağıtılmıştır. Bu sayede çocukların aileleleri ile birlikte kaliteli zaman geçirirken zekâ gelişimlerine de katkıda bulunulmuştur.

Çocuk gelişiminde önemli besin kaynaklarından biri olan süt ile ilgili aile evlerine ek katkı sağlandı. Ailelerin gelir elde edememesi ve mevsim geçişi olması nedeniyle tüm aile bireylerinin yazlık kıyafet, terlik ve ayakkabı ihtiyacı karşılandı. Düzenli olarak sağlanan gıda paketi sayısı arttırıldı.

Bu süreçte en önemli ihtiyaç olan ekonomik sürdürülebilirlik ile ilgili destek sağlanan ailelerin Mart ve Nisan aylarındaki elektrik, su ve kira bedellerine nakdi katkı sağlanmıştır.

Proje Koordinatörü ve iki Sosyal Hizmet Uzmanının çalıştığı proje, şu anda tam kapasite ile işlemekte ve Lefkoşa bölgesindeki ailelerin güçlenebilmeleri için ebeveynlik kapasitesini arttırma eğitimleri, Meslek Edindirme Kursları, Sağlık Desteği, Eğitim Desteği, Aynî bağış Destekleri, Sosyal Aktiviteler, Hukuksal Destek gibi hizmetleri ücretsiz sunuyor.”