26.12.20 tarihinde saat 20.30 raddelerinde, Gazimağusa’da Devlet Hastanesi yolu üzerinde bir aydınlatma direği altına bırakılan Sentetik Cannabinoid türü uyuşturucu olduğuna inanılan yaklaşık 10 gr ağırlığındaki maddeyi almaya gelen M.K, polis tarafından suçüstü hali gereği tutuklanırken zanlıyı olay mahalline aracı ile götüren ve zanlı 1’in yakalanmasıyla olay yerinden kaçan Sudan uyruklu zanlı 2 M.M.E.M 27.12.20 tarihinde tespit edilerek tutuklanmıştı.
Tespit edildikleri günden beri poliste tutuklu bulunan zanlılar, bugün 30.12.20 tarihinde kanunsuz uyuşturucu madde tasarrufu suçlamasıyla Gazimağusa Kaza Mahkemesinde yeniden yargıç huzuruna çıkarılarak ileride görülecek davalarında hazır bulunmalarını temin etmek maksadıyla teminata bağlandılar.
Bugünkü duruşmada iddia makamı adına mahkemede hazır bulunan savcı yardımcısı Hüseyin Eser, PM Osman Üreten’i şahadet vermek üzere tanık kürsüsüne çağırdı. PM Üreten yemin altında verdiği şahadetinde, 26.12.20 tarihinde alınan bir bilgi üzerine sat 20.30 raddelerinde, Gazimağusa’da İsmet İnönü Bulvarı üzerinde Devlet Hastanesi yakınlarında bulunan bir aydınlatma direğinin altında, şeffaf naylon poşet içerisinde bulunan yaklaşık 10 gr ağırlığında sentetik cannabinoid türü uyuşturucu madde olduğuna inanılan maddeyi almaya gelen zanlı 1 M.K’nın suçüstü hali gereği tutuklandığını belirtti.


Zanlı 1’in konu yere bir araç içerisinde geldiğini ve çift şeritli yolun solunda duran aracın sol ön yolcu kapısından aşağı inip aydınlatma direği altında buluna naylon poşeti sağ eliyle almak isterken civarda pusu görevinde bulunan polisleri görmesi üzerine kaçmaya çalıştığını ancak kısa sürede polis tarafından yakalanarak alıkonduğunu belirten PM Üreten, naylon poşet içerisinde bulunan yaklaşık 10 gr ağırlığında sentetik cannabinoid türü uyuşturucu olduğuna inanılan maddeye emare olarak el konulduktan sonra zanlı 1’in tutuklandığını belirten PM Üreten, zanlı 1’i olaya mahalline getiren ve polisi görmesi üzerine aracı ile oradan uzunlaşan zanlı 2’nin de 27.12.20 tarihinde tespit edilerek tutuklandığını söyledi.
Zanlı 1’in aynı gün gönüllü ifade verdiğini, olay mahalline bahse konu uyuşturucu maddeyi alması için zanlı 2’nin aracı ile birlikte gittiğini itiraf ettiğini ve zanlı 2’nin ismini verdiğini söyleyen PM Üreten yapılan kontrolde aracın zanlı 2 adına kayıtlı olduğunun tespit edildiğine dikkat çekti.
Emare uyuşturucu maddeleri ile ilgili Devlet Kimya Laboratuvarından beklenen raporun geldiğini belirten tanık polisi, emarelerin 7 gr 660 ml ağırlığında sentetik cannabinoid türü uyuşturucu madde olduğunun belirlendiğini söyledi.
Her iki zanlıya kanunsuz uyuşturucu madde tasarrufu ile ilgili yazılı dava tebliği edildiğini ifade eden tanık polis, zanlı 1’in benzeri suçtan askıda 2 meselesi olduğunu, 1 meseleden teminata bağlandığını, bir meseleden de denetimli serbestlik yasasından faydalandığını, teminata bağlandığı süre içerisinde aynı suçu yine işlediğine değinen tanık polis, zanlı 1’ in hükümsüz tutuklu olarak 3 ay süre ile merkezi cezaevine gönderilmesini, zanlı 2’nin de teminata bağlanmasını talep etti.
Sorulan bir soru üzerine açıklamada bulunan tanık polis, zanlı 1’in bir başka mesele ile ilgili T.C’den beklenen raporun geldiğini ve kan örneğinde sentetik cannabinoid türü uyuşturucu madde tespit edildiğine dikkat çektikten sonra, bu konunun yeni olması sebebiyle zanlı 1’e henüz dava tebliğ edilmediğini ve gerekenin ilerleyen günlerde yerine getirileceğini söyledi.
Huzurundaki şahadeti değerlendiren kıdemli yargıç Çiğdem Güzeler, zanlı 1’in benzer sabıkalarının bulunması ve ayni suçları işlemeye devam etmesi nedeniyle her hâlükârda 3 ayı geçmeyen bir süre hükümsüz tutuklu olarak merkezi cezaevine gönderilmesini, zanlı 2’nin de KKTC dışına çıkışını men ederek 8000 TL nakdi teminat yatırması ve haftada bir gün polise ispat-ı vücut etmesi şartıyla serbest kalması yönünde emir verdi. (MHA)