Son bir hafta içerisinde onaylanmış bir liman olmayan yerden teknelerle KKTC’ye mülteci nakli hız kesmeden devam etti. Bilinmeyen bir yerden kıyıya bırakılan mülteciler kendilerini bekleyen kişilerce alınarak Akyar kara sınır kapısı yakınlarına bırakarak yüklü miktarda kazanç elde ederken Güneye geçenler kurtulurken KKTC’te yakalananlar tutuklanıp ihraçları gerçekleştiriliyor. Yetkili makamların mültecilerin ihraçları için ödemek zorunda kaldığı miktarın dudak uçuklattığı konuşulurken teknelerle kıyılarımıza mülteci taşıyanların sahil güvenlik birimlerine adeta meydan okurcasına faaliyetlerini sürdürmeye devam etmesi, bu güzergâh üzerinde ikamet eden vatandaşların “canımızdan ve malımızdan endişe duymaktayız” diye dert yanmalarına sebep oluyor.
Kanunsuz girişlere bir yenisi daha eklendi
13.11.20 tarihinde saat 19.00 raddelerinde Akyar kara sınır kapısı yakınlarında bir polis ekibi devriyesi tarafından anayol üzerinde tespit edilen Suriye uyruklu .i A. S., H. J. ve J. A. Y. muhaceret kontrolü için alıkondular. Yapılan kontrolde adı edilenlerin ayni gün tespit edilemeyen bir yerden tekne ile toplam 7 kişi olarak geldiklerini ve bilmedikleri bir van araç ile tespit edildikleri bölgeye bırakıldıklarının öğrenilmesi üzerine her 3 şahıs tutuklandı.
Zanlılar Covid-19 hastalığı ve ülke sağlığı açısından PCR testleri yapıldıktan sonra 7 günlük karantinaya alınmaları nedeniyle bugün 14.11.20 tarihinde Gazimağusa Kaza Mahkemesi’nde yapılan tutukluluk emri duruşması iddia makamının talebi ve yargıcın izin vermesiyle gıyaplarında yapıldı.
İddia makamı adına mahkemede hazır bulunan savcı Serhan Bundak, ilk tanık olarak PM Mehmet Genç‘i dinletti. PM Genç yemin altında verdiği şahadette, 13.11.20 tarihinde saat 19.00 raddelerinde, iki buçuk mil diye bilinen yol üzerinde zanlıların bir polis ekibi tarafından tespit edilerek kontrol edildiklerini söyledi. PM Genç şahadetine devamla, yapılan muhaceret kontrolünde zanlıların ayni gün bilinmeyen bir yerden 7 kişi olarak KKTC‘ye giriş yaptıklarını ve van bir araç ile bölgeye bırakıldıklarını belirtmeleri üzerine derdest emri gereği tutuklandıklarını söyledi.
Meselenin yeni olduğunu, geriye kalan 4 şahsın aranmakta olduğunu, alınacak ifadeler yanında zanlıların bahsettiği van aracın tespit edilmesi maksadıyla zamana ihtiyaç hasıl olduğunu belirten PM Genç, zanlılar aleyhine gıyaplarında üçer gün tutukluluk emri verilmesini talep etti.
Huzurundaki şahadeti değerlendiren yargıç Hazan Aksun, zanlıların üçer gün süreyle poliste tutuklu kalmaları yönünde gıyaplarında emir verdi. (MHA)