Kendisinin de Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı olduğuna yönelik kimlik numarasının paylaşıldığı haberlere ilişkin konuşan Ertuğruloğlu, “Haberde, çocuk yaşta aldığım kimliğin numarası yayınlandı” diyerek, Cenevre sonrası Rum tarafının “beşinci kol faaliyetleri” yürütmeye başladığını, algı operasyonlarının sürpriz olmadığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu,bir televizyon programına telefonla bağlanarak, ülke gündemini meşgul eden “Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu ve kimliği” tartışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kendisinin de Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı olduğuna yönelik kimlik numarasının paylaşıldığı haberlere ilişkin konuşan Ertuğruloğlu, konunun istismar edildiğini ve algı operasyonu yaratılmaya çalışıldığını ifade ederek, “Tahsin Ertuğruloğlu’nun Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu ya da kimliği var dediğinizde, buna kime inanmaz” dedi.

“1953’TE DOĞDUM, 1960 CUMHURİYETİ KURULDUĞUNDA TÜM KIBRISLI TÜRKLER ALDI”

1953 yılında dünyaya geldiğini, doğduğu dönemde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin henüz kurulmadığını, Kıbrıs’ın İngiliz kolonisi olduğu süreçte doğduğunu ifade eden Ertuğruloğlu, 1960’da Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulduğunu, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş, Toplum Lideri Fazıl Küçük ve kendisi de dahil olmak üzere tüm Kıbrıslı Türklerin vatandaş olduğunu ve kimlik kartlarının çıktığını kaydetti.

“1974 SONRASI GÜNEY’E GEÇİP PASAPORT YA DA KİMLİK ALMADIM”

Bu durumu hiçbir zaman inkar etmediğini ancak 1974 sonrası dönemde, özellikle Güney’e geçip kimlik ya da pasaport almadığını, bunun başka bir anlam taşıdığını anlatan Ertuğruloğlu, “Benim böyle bir müracaatım hiçbir zaman olmadı. Var olduğunu iddia edenler, ortaya çıkartsınlar. Benim iki tane vatandaşlığım var; KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti. Kıbrıs Cumhuriyeti denen Rum devletinin ne kimliğini ne de pasaportunu taşımıyorum, müracaatım da yok, söz konusu bile olamaz” şeklinde konuştu.

“HABERDE, ÇOCUK YAŞTA ALDIĞIM KİMLİĞİN NUMARASI YAYINLANDI”

Kıbrıs Cumhuriyeti kimliğinin olduğuna ilişkin çıkan haberler üzerine konuşmaya devam eden Ertuğruloğlu, “O haberdeki numara, çocuk yaşta aldığım kimliğin numarası. Adamlar arşivlere girmişler anlaşılan 464557, doğru, benim çocuk yaştayken aldığım kimliğimin numarası” dedi.

Yapılan haberlerle kendisine yönelik algı oyunlarının oluşturulmaya çalışıldığını ifade eden Ertuğruloğlu, “Siyasi görüşüne rağmen tutarsızlık sergiledi ve gidip aldığı gibi yanıltmaya çalışmak, yalancılıktır. Böyle bir şey yok” şeklinde konuştu.

“RUM HÜKÜMETİ, BEŞİNCİ KOL FAALİYETLERİ YÜRÜTÜYOR”

Rum hükümetini, “propaganda ya da casusluk yoluyla bir kitleyi ele geçirmek” anlamını taşıyan, “beşinci kol faaliyetler yürütmekle” suçlayan Ertuğruloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Cenevre görüşmeleri sonrasında bilinçli bir şekilde ortalığı karıştırmak, Kıbrıslı Türkleri kendi içinde bölmek adına Rum Hükümeti tarafından beşinci kol faaliyetlerinin yaratıldığı bir ortam. Herkes hazırlıklı olsun; daha ne algı operasyonları gelecek. Kıbrıslı Türklerin bu dik duruşunu yıpratmak için bölüp parçalamak için pek çok entrika gündeme gelecektir. Bunlar sürpriz değil.”

“KİMLİĞİMİN OLMADIĞINI ANASTASİADİS BİLE BİLİYOR, BU ARKADAŞLAR BİLMİYOR”

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in, Kıbrıs Cumhuriyeti kimliğine sahip 97 bin Kıbrıslı Türk ile ilgili “vatandaşım” ifadesini kullanması konusunun 2008 yılında, kendisinin UBP Genel Başkanı olduğu dönemde, yine Anastasiadis tarafından gündeme getirildiğini aktaran Ertuğruloğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“O dönem, Anastasiadis de DİSİ başkanı olarak görev yapıyordu. UBP tarihinde ilk kez Rum tarafından bir siyasi parti UBP’yi ziyarete gelmişti. Anastasiadis, aynı ülkenin vatandaşları olduğumuzu söylemişti. Ben de kendisinei ‘ben KKTC vatandaşıyım, siz Rum Yönetimi vatandaşısınız, ortada bir Cumhuriyet yok’ demiştim. O da ’88 bin Kıbrıslı Türk gelip bizden kimlik aldı, sen de bana yoktur diyorsun’ demişti. Aynı argümanı ortaya koymuştu. Ben de ‘evet aldılar ama ben almadım’ demiştim, o da doğru olduğunu söylemişti. Beni araştırıp gelmişti. Kimliğimin olmadığını Anastasiadis bile biliyor, bu arkadaşlar bilmiyor, aldığım yönünde algı oluşturmaya çalışıyor.”

“RUM TARAFI, KİMLİK VE PASAPORTLARI PROPAGANDA UNSURU OLARAK KULLANIYOR”

Ertuğruloğlu son olarak, Kıbrıs Cumhuriyeti kimliği ve pasaportu alan Kıbrıslı Türklerin olduğunu, bunun bir fırsat kapısı olarak görüldüğü için alındığını ifade ederek, “Ben bu arkadaşların kimlik ve pasaportları kötü niyetli bir şekilde aldığını söylemiyorum. Ama Rum tarafı bu kimlik ve pasaportları istismar diyor, propaganda unsuru haline getiriyor” şeklinde konuştu.