Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasına atıfta bulunularak Cumhurbaşkanı Tatar’ın Azerbaycan’a planlanan ziyaretinin sorulması üzerine Cumhurbaşkanı şunları söyledi: 

“Yıllardır Kıbrıslı Türkler’i sadece Türkiye destekledi. Şimdi diğer ülkelerden de destek hak ediyoruz. Buna da Türkiye’nin yakın arkadaşından başlayabiliriz. Azerbaycan Türkiye’nin ve de bizim çok yakın arkadaşımızdır. Adamızda yaşayan birçok Azerbaycanlı bulunmaktadır. İyi ticari ilişkilerimiz vardır. Azerbaycan’ın Karabağ’da vermiş olduğu mücadeleyi destekledik. Karabağ kazanımlarını sevinçle karşılıyoruz.”

Doğu Akdeniz’deki doğal gaz arama çalışmaları sorusu üzerine, Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye ile KKTC’nin coğrafik yakınlığına ve birlikte hareket ettiklerine dikkat çekerek, Kıbrıslı Türklerin hak ettikleri payları alabileceklerini umduklarını söyledi. 

“MARAŞ’TA BM KARARLARINA AYKIRI DAVRANMIYORUZ…”

Bir soru üzerine, Maraş konusunda BM kararlarını değerlendirmesi istenen Cumhurbaşkanı Tatar, Maraş’taki mallar için Kıbrıslı Rumlar’ın ve ilgili herkesin Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurulabileceğini vurguladı. 

Cumhurbaşkanı Tatar, Maraş’ta BM kararlarına aykırı hareket edilmediğine dikkat çekerek, “Biz buradaki malları siyasi kazanım için Kıbrıslı Türklere ve dışarıdan gelen yabancılara dağıtmıyoruz. Bu nedenle BM kararlarına aykırı bir şey yapmıyoruz. BM gözetim yapmaya devam edebilirler. Bizim askerimiz ve polisimiz burada. BM gözetimi için artış yapmak isterse bunu tartışabiliriz” diye konuştu.

Taşınmaz Mal Komisyonu’nun uluslararası olarak tanındığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, Maraş’taki malların sahiplerine verilmesi gibi konularda yasal mercinin TMK olduğunu vurguladı. 

Kıbrıslı Rumların yetki paylaşımını reddettiklerini ve Kıbrıslı Türkleri azınlık olarak gördüklerini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, bu nedenle federal bir çözümle Kıbrıslı Rumların federasyonun kendilerinin domine ettiği Birleşik Kıbrıs’a evrilmesini istediklerini yineledi. “Biz bunun olmasına asla izin vermeyeceğiz” diye konuşan Tatar şunları söyledi:

“Biz egemenliğimizin ve özgürlüğümüzün olmasını istiyoruz. Türkiye’nin garantörlüğünün devamını istiyoruz. Ben de bu politikanın temsilcisiyim. Bunu da sonuna dek temsil etmeye devam edeceğim.”

Kıbrıs sorununda İngiltere’nin tutumunun sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Tatar, İngiltere’nin garantör ülke olmasına rağmen BM gibi her hangi bir tarafı savunur gibi görünmek istemediklerini belirtti ve Kıbrıs’ta çözüme ulaşmanın iki tarafın isteğine bağlı olduğunu ifade etti. Şu anda iki devletin var olduğuna vurgu yapan Tatar, yeniden devletler kurulması yerine var olan iki devlet ile ilerlemenin kolay olduğunu söyledi. 

5+1 görüşmesi için ne kadar umutlu olduğu sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Tatar, bunun ilk kez Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından önerildiğini belirterek görüşmede neler konuşulacağını tarafların ortaya koyacaklarını belirtti.