(22-04-2022…MHA)  Cumhurbaşkanı Ersin Tatar dün, 2021 yılı Temmuz ayında Bakanlar Kurulu kararıyla kapalı Maraş’ta pilot bölge ilan edilen 174 bin metrekarelik alandaki çalışmaları yerinde ziyaret etmek ve Yerel Yönetimler Reformu konusunu değerlendirmek üzere Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter’e ziyarette bulundu.

Ziyarette açıklamada bulunan Tatar, Kapalı Maraş’ta pilot bölge ilan edilen 174 bin metrekarelik alanla ilgili gelişmeleri takip ettiğini ifade ederek Maraş açılımının Gazimağusa için önemine vurgu yaptı. Tatar, pandemi sürecine rağmen Gazimağusa bölgesinin en fazla gelişen bölgeler arasında olduğunu ifade ederek, Başkan Arter’i çalışmalarından dolayı tebrik etti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın ziyaretinden mutluluk duyduğunu ifade eden Gazimağusa Belediye Başkanı Arter de yaptığı açıklamada, Koronavirüs pandemisi ile ülkenin genelinin yanı sıra bölgelerde özellikle esnafın ve belediyelerin büyük zorluklar yaşadığına değinerek, çalışmaların bu zorlu koşullarda büyük gayretle yürütüldüğünü belirtti. Arter, bu zorlu süreç içerisinde hem devlet katkılarının hem de halkın ödediği vergilerin olması gerektiği gibi olmaması nedeni ile zaman zaman sorunlar yaşandığını da vurguladı.

Arter Yerel Yönetimler Reformu ile ilgili yaptığı açıklamasında ise bunun bir kavga sebebi olmasının zaman kaybettirip zararlı çıkılmasına yol açacağını kaydetti.

Ziyaretin ardından Başkan Arter ile Cumhurbaşkanı Tatar, Kapalı Maraş’ta pilot bölge ilan edilen alana ziyarette bulundu. Burada 28 Nisan tarihinde açılışı yapılacak olan Kıbrıs Fethi kumandanlarından Şehit Pertev Paşa Türbesi’de ziyaret edilirken, Arter ve Tatar Kapalı Maraş’ta düzenleme projesi yapılan sahili de ziyaret edip bölgede yürüyerek kısa bir gezinti yaptı. 

TATAR: GAZİMAĞUSA PANDEMİYE RAĞMEN EN FAZLA GELİŞEN BÖLGELERDEN BİRİ

Pandemi döneminde bir takım tedbirlerin olduğu süreçte bile Gazimağusa’nın gelişmeye devam ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar,  Gazimağusa’nın krizlere rağmen en fazla gelişen bölgelerden biri olduğunu kaydetti. Bu süreçte gerek Maraş konusunda gerekse yaşanan gelişmelerle ilgili Başkan Arter ile çeşitli istişarelerde bulunduklarını belirten Tatar, ziyaret amaçlarından birinin Maraş’ta yaşanan gelişmeler konusunun yanı sıra Yerel Yönetimler Reformu konusunu da değerlendirmek olduğunu kaydetti.

 Gazimağusa’nın ülkenin en önemli yerleşim yerlerinden biri olduğunu ifade eden Tatar, Gazimağusa denildiğinde limanı ile turistik yerleri ve tarihi eserlerinin akla geldiğini kaydederek Gazimağusa’nın üniversitesiyle de merkez bir şehir olarak büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Arter’in Belediye Başkanı olarak çalışmalarını büyük bir başarı ile yürüttüğünü takip ettiğini vurgulayan Tatar, son dönemlerde ki Maraş açılımı ile birlikte Arter’in çalışmalarının öneminin daha da arttığını kaydetti.

1 buçuk yılda 500 binden fazla kişinin Maraş’ı ziyaret ettiğini bildiğini ifade eden Tatar, bunun da turizm açısından bölgenin önemini daha da artırdığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar ayrıca Mağusa Türk Gücü’nün de şampiyonluğunu ilan etmesi sebebi ile hem MTG yönetimini hem de Başkan Arter’i kutladı.

ARTER: BELEDİYELERİN HİZMETLERİNİ YÜRÜTEBİLMEK İÇİN İHTİYAÇ DUYDUĞU İKİ KAYNAK DA SIKINTILI

2020 yılı Mart ayından beri ülkenin büyük sıkıntılar içinde bugünlere geldiğini söyleyen Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Koronavirüs sürecinin başladığı günden beri tüm dünyayı, Türkiye Cumhuriyeti’ni ve ülkeyi çok sarmasının beklendiğini ve beklendiği gibi de olduğunu ifade etti.

Bunun sebebi olarak ülke ekonomisinin çok büyük sıkıntılar içerisinde olduğunun da bilinen bir gerçek olduğunu belirten Arter, kamu maliyesinde yaşanan sıkıntıların belediyelere de yansıdığını söyledi.

 Belediyelerin hizmetlerini yürütebilmesi için 2 ana gelir kaynağı olduğunu bunlardan birinin bölge insanının ödediği vergilerden, birinin de devletten gelen katkılardan karşılandığını belirten Arter, her ikisinin de temininde büyük oranda düşüşler olduğu açıkladı.

Arter, bu zor günleri geçirirken hem muhalefette olan siyasi partilerin hem de iktidarda olan siyasi partilerin siyasi kaygılar duymak yerine el birliği ile sorunları çözümlemeleri gerektiğini düşündüğünü ifade ederek “bunun acısını halk çekiyor, bu acıyı biz birlikte yaşıyoruz” dedi.

Zaman zaman belediye personelinin, çalışanların yaptığı grevlerle birlikte tepkilerini de yaşadıklarını belirten Arter, çalışanların hakkı olan emeklerinin karşılığının verilmeye gayret edildiğini ancak hem devletten alınan katkıların hem de vergi ödemelerinin olması gerektiği gibi olmadığı için bu sıkıntılar devam ettiğini ifade etti.

Yerel Yönetimler Reformu ile ilgili bazı çalışmalar olduğunu ancak çalışmaların belediyelerin dışında sürdürüldüğünü belirten Arter, “bunun bir kavga sebebi olmamasını bir uzlaşı ile el ele vererek çözülmesini dilerim ancak bunu henüz görmüş değiliz. Tartışarak zaman kaybederek hepimiz bundan zararlı çıkacağız diye endişeleniyorum” şeklinde konuştu

“KIBRISLI RUMLARIN KAPALI MARAŞ’TA BULUNAN MÜLKLERİ İÇİN ÇÖZÜM FORMÜLÜ BEKLİYORLAR”

Kapalı Maraş açılımının Gazimağusa için önemine de değinen Başkan Arter, Güney Kıbrıs basını ve televizyon kanallarının Kapalı Maraş’a büyük önem gösterdiğini bunun yanı sıra Kıbrıslı Rumlardan oluşan ziyaretçi sayısının da oldukça yüksek olduğunu belirtti. Güneyden gelen ziyaretçilerin Maraş açılımından bir beklentilerinin de olduğunu söyleyen Arter, Kıbrıslı Rumların mülklerine ait bir çözüm formülü beklediklerini ve belediyeden bu konu ile ilgili sıkça bilgi talep edildiğini kaydetti. Arter, Gazimağusa Belediyesi’nin Kapalı Maraş açılımında işin teknik tarafında olduğunu ifade ederek, bölgenin plajlarının, ziyaret edilen parklarının bahçelerinin temizliğinin belediye tarafından yürütüldüğünü ve buradaki çalışmaların devamı için uğraş verildiğini kaydetti.

Kıbrıslı Rumların mülkleri ile ilgili çözüm talep etmesi ile ilgili de yorumda bulunan Cumhurbaşkanı Tatar, Maraş’ın, iki devletli politikanın bir parçası haline geldiğini ifade etti. Maraş’ın 47 yıl kapalı kaldıktan sonra açıldığını ve temizlenerek 1 buçuk yılda yarım milyon insan tarafından ziyaret edildiğini söyleyen Tatar, Maraş’ın turizm ve ekonomik gelişim için önemli bir proje olduğunu belirtti. Maraş’ın uluslararası düzeyde bir marka olduğunu da belirten Tatar, Maraş’ın Gazimağusa’nın değerine değer kattığını ifade etti.

Mal mülk konusunda bir takım tartışmalar olsa da Vakıflar İdaresi’nin taşınmaz mal konusu üzerinden vereceği kararlar ile bir takım daha mallar mülkler yerleşime açılacaktır. Maraş ilerisi için daha da bir çekim merkezi halkın ziyaret ettiği bir yer olacaktır. (MHA)