KKTC’ye uygulanan ambargolar nedeniyle ticarette, özellikle ihracatta yaşanan dezavantajlı durumu telafi etmek amacıyla Türkiye Cumhuriyeti –KKTC İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması kapsamında sanayi ürünü ihracatına navlun desteği veriliyor.
Başbakanlık basın osinden konuyla ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada, koronavirüs salgınının tüm dünyada çok hızlı bir biçimde yayılması nedeniyle salgının sağlık krizi yapısından küresel bir ekonomik krize dönüştüğü ve  bu süreçte bir çok sektör gibi ihracat yapan firmalarında zorluklar yaşamakta olduğuna dikkat çekildi.
Açıklamada, “Bu dönemde İhracat sektöründe faaliyet gösteren firmalarımızı rahatlatma ve salgın sonrasındaki dönemde de faaliyetlerini sürdürmelerini teminen, Başbakan Ersin Tatar’ın girişimleri ile, Türkiye  Cumhuriyeti’nin nanse etmekte olduğu Kalite Belgesi, Fuar, Pazarlama ve Navlun Hibe Destek Programı hazırlıkları tamamlanmış olup, 2020 İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşmasında yer alan ilk etapta toplam 4 milyon TL kaynak aktarımının gerçekleşmesi ve ödemelerin hızla yapılması için
Başbakan Ersin Tatar ilgili Bakanlıklara talimatını vermiştir.” denildi.