Yurt dışından KKTC’ ye girişlerde görevli memurların yabancı uyruklu şahıslara yönelik uyguladığı işlem ülke vatandaşlarının tepkisini çekmeye devam ediyor.

Son zamanlarda gümrük kapılarında KKTC’ ye gelen yabancı uyruklu turistlere dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen bir uygulama yapılarak görevli memurlar tarafından gelişigüzel ve sorgulama yapılmadan 30,60 veya 90 günlük vize verilmesi ülkede huzursuzluk yaratmaya başladı.

Son günlerde artış gösteren bu uygulama sonucunda turist statüsü altında cebinde para olmadan gelen yabancı uyrukluların kimisi 3 gün sonra kimisi 1 ay içerisinde kimisi de ayni gün içinde hırsızlık yaparak para kazanmaya veya kayıt dışı çeşitli işyerlerinde çalışarak para kazanmaya başladıkları gözlemlenirken bu gibi suçları işleyenlerin tespit edilerek tutuklandıktan sonra yargılanıncaya değin ceza evinde beklemesi ve ardından sınır dışı edilmesi süresinde devletin sırtına yükledikleri mali külfet ülke vatandaşlarının tepkisini artırmaya başlarken KKTC’ de kaçak yaşam süren veya kayıt dışı olarak çalışan kişilere karşı af çıkarma yerine etkin önlem alınması çağrısında bulundu.

Geçtiğimiz gün turist olarak gelip araç içerisinden para sirkat eden şahıs şu an yargılanmak üzere ceza evinde beklerken 20.08.22 tarihinde Gazimağusa’ da ayni şekilde benzeri bir suç daha işlendi.

20.08.22 tarihinde Gazimağusa’ da bir bet ofisinde bulunduğu esnada A.A isimli şahsa ait masa üzerindeki 4000 T.L değerindeki cep telefonunu sirkat ettikten sonra bir iş yerine 3000 TL karşılığı satmak suretiyle sahtekarlıkla para temin eden T.C uyruklu olup KKTC’ de turist statüsü ile bulunan M.U. kamera kayıtlarından yapılan inceleme sonucu 25.08.22 tarihinde tespit edilerek tutuklandı.

Zanlı bugün Gazimağusa kaza mahkemesinde “sirkat ve sahtekarlıkla para temini” suçlamasıyla yargıç huzuruna çıkarılarak yargılanmada hazır bulunmasını temin etmek maksadıyla 1 ay süreyle hükümsüz tutuklu olarak merkezi cezaevine gönderildi.

Bugünkü duruşmada suçunu kabul eden ve “pişmanım” ifadesini kullanan zanlının elde ettiği 3000 T.L para ile T.C’ deki evinin kirasını ödediği belirtildi.

KKTC’ de yasal statüsü olmaması ve serbest kalması halinde yargılanmadan kaçma olasılığı olduğuna dikkat çeken savcı İlhan Damdelen, yargılanmada hazır bulunmasını temin etmek maksadıyla zanlının 1 ay süreyle hükümsüz tutuklu olarak merkezi ceza evine gönderilmesi talebinde bulundu.

Huzurundaki şahadeti ve savcının talebini değerlendiren yargıç Çiğdem Güzeler, yargılanmada hazır bulunmasını temin etmek maksadıyla zanlının her ne şartlarda olursa olsun 1 ay’ ı geçmemek kaydıyla hükümsüz tutuklu olarak merkezi ceza evine gönderilmesi yönünde emir verdi.(MHA)