2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Merkezi Yerleştirme sonuçlarıyla Türkiye Cumhuriyeti üniversitelerinde bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemlerinin 31 Ağustos – 4 Eylül tarihlerinde gerçekleştirileceği açıklandı. 

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler yaptığı yazılı açıklamada, KKTC Liselerinden mezun öğrencilerin elektronik kayıt hususunda yerleştikleri üniversite ile irtibat halinde olması gerektiğini bildirdi. 
Öztürkler, 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)  sonuçlarına göre adaylardan alınan tercihler doğrultusunda  2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)   Merkezi Yerleştirme Sonuçlarının 26 Ağustos tarihinde tamamlandığını, yerleştirme sonuçlarının ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr adresinden açıklandığını kaydetti. 

Bu bağlamda 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Merkezi Yerleştirme Sonuçlarıyla TC Üniversitelerinde bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemlerinin 31 Ağustos – 04 Eylül  tarihlerinde gerçekleştirileceğini belirten Öztürkler,  KKTC liselerinden mezun öğrencilerin elektronik kayıt hususunda yerleştikleri üniversite ile irtibat halinde olması gerektiğini ifade etti. 
Yerleşme alan öğrencilerin kazandıkları  program ile ilgili bilgiyi üniversitelerinin web sitesinden  öğrenebileceklerini belirten Öztürkler, TC üniversitelerinde bir programa kayıt hakkı elde eden öğrencilerin Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı www.mebnet.net veya https://yobis.mebnet.net adreslerinden edinebilecekleri bilgiler doğrultusunda hazırlıklarını tamamlaması gerektiğini kaydetti. 

Öztürkler, ayrıca 2020-2021 öğretim yılında TC Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı  yurtlarda kalmak isteyen öğrencilerin yurt başvurularını 1-10 Eylül  saat 24.00’e kadar https://yobis.mebnet.net adresinden tamamlaması gerektiğini vurguladı. 
Yerleşme alan öğrencileri tebrik eden Öztürkler,  başarılarının devamını diledi. 

2020-2021 Öğretim Yılında TC’de bir üniversiteye yerleşme hakkı kazanan  öğrencilerin yapması gereken işlemler ve gerekli belgeler:

ÜNİVERSİTEYE  KAYIT  İÇİN GEREKLİ BELGELER

Lise diplomasının aslı (Bazı üniversiteler ilgili daireden onaylanmış fotokopisini de kabul etmektedir. İlgili üniversiteden teyid ediniz)

2020-YKS Yerleştirme Belgesi (YTB veya Üniversitelerin Yabancı Uyruklu kontenjanı ile yerleşme alan  öğrenciler için üniversiteye  Kabul Mektubu)

Emniyet Müdürlüğünden alınacak İyi Hal Belgesi     

Mahalle muhtarından alınacak İkametgah Belgesi        

6 adet vesikalık fotoğraf (üniversiteye gore değişmektedir)                                                      

TC Kimliği olmayan KKTC vatandaşları için KKTC pasaportunun İçişleri Bakanlığı’ndan onaylı fotokopisi (Üniversitelerin Yabancı Uyruklu kontenjanı ile yerleşme alan öğrenciler için, ilgili ülke pasaportunun fotokopisi)

KKTC Kimlik Kartının İçişleri Bakanlığı’ndan onaylı fotokopisi

Devlet hastahanesinden alınacak Sağlık Raporu  (Tıp, Diş Hekimliği vb. sağlıkla ilgili bir bölüme kayıt yaptıracaklar için Sağlık Kurul Raporu gerekmektedir)

Önemli Not:

Bazı üniversiteler, bu listede belirtilen bazı belgeleri talep etmeyebilir. İlgili üniversitenin öğrenci işleri ofisine veya internet sitesindeki bilgilere ulaşıp teyid ediniz.

TC’de devlet yurtlarına başvurmak isteyen KKTC uyruklu öğrenciler  https://yobis.mebnet.net   adresindeki “Başvurular” bölümünden KYK başvurularını yapabileceklerdir. Başvurular, üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklandığı tarihte açılacaktır. (KKTC uyruğu olmayıp sadece TC uyruğu olan öğrenciler yurt başvurularını TC Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bireysel olarak yapacaklardır)

Burs başvurusunda bulunacak öğrenciler 1-30 Eylül 2020 tarihlerinde https://yobis.mebnet.net   adresinden online olarak yapabilirler. Burs başvurularıyla ilgili daha fazla bilgi portalımızda bulunmaktadır.(Bursla ilgili daha sonraki işlemlerin kolaylığı açısından, Türkiye İş Bankası KKTC şubelerinden herhangi birinde öğrenci adına hesap açılması önerilir).

TC kimliği olmayan KKTC vatandaşlarının Üniversiteye kaydını yaptırdıktan sonra okuldan alacakları bir form ile İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne başvurmaları gerekir. Orada, öğrencinin ikameti için gerekli olan işlemler yapılıp, kendisine YU (Yabancı Uyruklu) Numarası verilecektir.

Anne veya babası KKTC Sosyal Sigortalısı olup TC’de üniversiteye kaydını yaptıran öğrencilerin genel sağlık sigortalısı olma hakkından yararlanmak için üniversiteye  ilk kayıt tarihinden itibaren 3 ay içerisinde KKTC Sosyal Sigortalar Dairesi’nden alacakları belge ile TC Sosyal Güvenlik Bakanlığı,  İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvurmalıdırlar. (Anne veya babası Sosyal Sigortalı olmayan öğrencilerin TC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yine 3 ay içerisinde başvurup sağlıkla ilgili sıkıntılarında kullanmak üzere Özel Sağlık Sigortası yaptırmaları gerekir.)

18 yaşından küçük adaylar, kayıt için velileri ile beraber gitmelidirler. (Belirtilen tarihte kaydını yaptırmayan adaylar herhangi bir hak iddia edemez)

Yurt başvurusunda bulunan öğrencilerin yurda kabul edildiği takdirde kayıt için hazırlaması gereken belgeler:

YURDA KAYIT İÇİN GEREKECEK BELGELER

Lise diplomasının fotokopisi   

2020-YKS Yerleştirme Belgesi (Ara sınıfta olanlar için, üniversiteden alınacak güncel öğrenci belgesi) (Yabancı uyruklu kontenjanı ile yerleşme alanlar için, üniversiteye kabul mektubu)

Emniyet Müdürlüğünden alınacak İyi Hal Belgesi        

Mahalle muhtarından alınacak İkametgah Belgesi (KKTC’deki adresi)

4 adet vesikalık fotoğraf                                                         

TC Kimliği olmayan KKTC vatandaşları için KKTC pasaportunun İçişleri Bakanlığı’ndan onaylı fotokopisi

KKTC Kimlik Kartının İçişleri Bakanlığı’ndan onaylı fotokopisi

Devlet hastahanesinden alınacak Sağlık Raporu  

(Bazı yurtlar bu listede belirtilen belgelerin tümünü talep etmeyebilir. İlgili yurt müdürlüğüne ulaşıp teyid ediniz.)

Not: Sonuçlar, kyk.ziraatbank.com.tr adresinden öğrenilebilir.