İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ)’nde 4 kadavranın kaybolması ile başlayan süreçte, kadavraları izinsiz olarak Okan Üniversitesi’ne yolladığı tespit edilince açığa alınan Prof. Dr. Orhan Mağden, Kıbrıs İlim Üniversitesi’nde eğitim veriyor.

DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde, Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Mağden’in, üniversiteye ait 4 kadavrayı izin almadan İstanbul Okan Üniversitesi’ne verdiğinin ortaya çıkmasıyla patlayan skandalda yeni gelişmeler yaşandı. Prof. Dr. Orhan Mağden’in açığa alınıp, eğitim verdiği binaya giriş yasağı bile konmasına rağmen, Kıbrıs İlim Üniversitesi’nde ders verdiği ortaya çıktı.

YÖK’E YAZI YOLLANACAK

DEÜ Rektörlüğü ve Tıp Fakültesi Dekanlığı’nın kadavra skandalı sebebiyle Prof. Dr. Orhan Mağden’in açığa alındığını belirten yazıyı İlim Üniversitesi’ne gönderdiklerini, ders vermeye uygun olmadığını belirttiklerini ve buna rağmen bir cevabın yollanmadığı açıklandı. YÖK aracılığıyla İlim Üniversitesi yönetimi ile görüşeceklerini öğrenildi.

SKANDAL

Kadavraların izinsiz olarak hastaneden çıkmasını kabul etmediği belirten ve olayın tıp dünyasında utanç verici bir vaka olarak nitelendiren DEÜ Rektör Vekili Erdal Çelik, “Açıkta bulunan öğretim görevlisinin, Kıbrıs’ta eğitim vermesi doğru bir şey değil. Bu bir skandaldır, bunun için tekrar görüşmeler yapacağız. Zaten ilk belirlemelere göre halen 2 kadavramız ve bazı kemik parçalarımız kayıp. Bu iki kadavra ve kemiklerle ilgili de inceleme başlattık. Bu açıkta bulunan bir eğitim görevlisinin dışarıda eğitim vermesi kabul edilir bir şey değil” dedi.

ONLAR BANA AİT

DEÜ Rekötür Vekili Çelik, bahsedilen konunun kendi rektörlük dönemi öncesinde olduğunu, o dönem olayla ilgili soruşturma başlatıldığını belirtti. Kadavraların başka hastaneye gönderdiği ileri sürülen Prof. Dr. Orhan Mağden’in kadavraların kendisine ait olduğunu savunduğunu aktaran Çelik, “Soruşturma geçen hafta tamamlandı. Prof. Dr. Mağden anabilim dalı başkanlığı görevinden alındı.” İfadelerini kullandı.

LİSTELER HALEN KAYIP

DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Dr. Mete Edizer ise 2008 yılından önceki kadavra listesine ulaşamadıklarını ve ayrıca 120 olan kemik sayısının azaldığını, 40'a yakın kadavra kemiklerinin de kayıp olduğunu belirterek, "Deştikçe yeni bulgular veriler çıkıyor. Bu soruşturma devam ederken, Prof. Orhan Mağden'in eğitim vermesi ve İlim Üniversitesi'ne haber vermemize rağmen o derslerin sürmesi çok ilginç, izleyip göreceğiz" diye konuştu.

 

 
Kaynak: Milliyet