Halkın Partisi Genel Sekreteri ve Moleküler Genetik Uzmanı Jale Refik Rogers, 1 Temmuz’da Türkiye’den karantinasız gelişlerin başlaması konusundaki kararın gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.Rogers, siyasetçi değil sağlıkçı kimliğiyle konuştuğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Küçük bir ülkeyiz. Sağlık altyapımızın kapasitesi de belli. Hükümet olarak mart ayında hızlı bir kapanmaya gittik. Bu bizim salgından çok etkilenmemizi engelledi. Bu biraz da sağlık sistemimizin kendini hazırlaması için zaman kazanmaktı. Belli açılımlar yapıldı. Yoğun bakım üniteleri alındı. Test kapasitesinin artırılmasıyla ilgili bazı girişimler yapıldı. Buna rağmen küçük bir ülke olmamızdan da dolayı yüksek sayıda hastayla baş edebilecek durumda olduğumuzu düşünmüyorum”1 Temmuz’da ülkeye karantinasız giriş yapabilecek ülkelerden birinin Türkiye olduğunu hatırlatan Rogers, vaka sayısının Türkiye’de son zamanlarda hızlı bir artış gösterdiğinin dikkate alınması gerektiğinin de altını çizdi.

“GENETİK DENEYİM VE TEKNİK BİLGİ İSTER, BU ÖZEL TESTLERİ YAPACAK ÇOK LABORATUVARIMIZ YOK”

HP’den yapılan yazılı açıklamaya göre BRT’de katıldığı programda soruları yanıtlayan Rogers, sıklıkla verilen Güney Kıbrıs örneğinde göz ardı edilen bazı noktalar olduğunu belirtti.

Rogers, şu sözlerle devam etti:
“Güney Kıbrıs’ta büyük bir genetik enstitüsü var. Bu enstitüde çok çeşitli testler yapılıyor. Başka hastanelerinde de viroloji laboratuvarları var. PCR kapasitesi yüksek. Bizim ülkemizde Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ndeki, en gelişmiş ve en fazla test kapasitesiyle çalışan laboratuvar. Çalıştığı test sayısı bakımdan ayda 100 test yaparken şimdi günde yüzlerce sayıda çalışılıyor. Daha fazla cihaz ve elemanla bu kapasite artırılabilir ama ayda 100 olan sayının bir anda günde binlerce olmasını bekleyemeyiz. Sağlık Bakanlığı özel hastanelere açılımı da değerlendiriyor. Kapasite artırımı açısından bunun doğru bir adım olduğu kanısındayım. Diğer yandan özelde de bu testleri yapabilecek çok laboratuvar yok. Çünkü genetik dediğimizde rutin testlerden bahsetmiyoruz; ciddi deneyim ve teknik bilgi isteyen testlerden bahsediyoruz ve bu testleri özelde yapan çok fazla laboratuvar mevcut değil. Testler daha fazla bilirkişi gerektiriyor ve zaman alan testler. Gene moleküler bazlı olup PCR kadar meşakkatli olmayan, kısa sürede sonuç veren ve teknik deneyim gerektirmeyen farklı sistemler de var dünyada, bu tür testlerin de bu açılım dönemi için araştırılması gerektiğini düşünüyorum.”

“ÜLKE İÇİNDEKİ RAHATLAMA OLASI BİR POZİTİF VAKANIN DAHA HIZLI YAYILMASINA NEDEN OLABİLİR”

Ülkedeki göğüs hastalıkları ve yoğun bakım uzmanı sayılarının sınırlı olduğuna işaret eden Rogers, şu ifadeleri kullandı:“Yoğun bakım cihazı kapasitesi artırılmış olsa da eğer bu cihazlar devlet hastanesinde kurulacaksa o kuruldukları servisler nereye gidecek? Covid dışındaki sağlık hizmetleri nerden ve nasıl alınacak? Eğer hasta sayısı artarsa kamudaki enfeksiyon uzmanı sayısı yeterli olmazsa dışardan destek ne şekilde alınacak? Pandemi hastanesinin neresi olacağı veya inşa edilip edilmeyeceği kadar, bütün bu soruların cevaplarının verilmesinin şart olduğunu düşünüyorum. Binadan da önemli olan içinde çalışacak sağlık çalışanlarıdır. Bunun planlamasının yapılması salgın yönetiminde kritik olacaktır.”Karantinasız gelen uçakları kabul eden bir konuma geçilmesinin, ülke içinde açılım olduğu için pozitif bir vakanın çok kolay yayılabileceği anlamına geleceğini söyleyen Rogers, “Dolayısıyla alınacak kararlarda sağlık kapasitesinin göz ardı edilmemesi gerek” dedi.