Ana Muhalefet, Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, dertlerinin ülkeyi bir hükümet krizinden çıkarmak olduğunu, ülkeyi hükmet krizinden çıkaracağız diye, ülkeyi yeni hükümet tartışmalarının, yeni hükümet krizlerinin ortaya çıkacağı bir yapıya taşımanın CTP’nin sorumluluk bilinciyle bağdaşmayacağını söyledi. 
Erhürman, 4’lü koalisyon hükümetinin, bu kadar belirsiz bir ortamda, bu kadar sıkıntılı bir dönemde ülkeyi taşıyacak bir hükümet formülü olarak görülmediğini vurguladı.  
CTP genel Başkanı Tufan Erhürman, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a görevi iade etmesinin ardından basına açıklamalarda bulunarak, gazetecilerin sorularını yanıtladı. 
Görevi aldıkları günden bu yana yaptıkları hükümeti kurma çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgiler veren Erhürman, 21 Kasım Cumartesi günü hükümeti kurma görevini almasının ardından öncelikle 6 partinin ve teknokratların da içinde yer aldığı bir hükümet modelini görüştüklerini kaydetti. 
Bu modeli pandeminin başından beri gündeme getirdiklerini anımsatan Erhürman, bu formülle ilgili bir yol kat edemeyecekleri belli olduktan sonra, 4’lü koalisyon ihtimalinin değerlendirilmesi amacıyla  geçen Cuma akşamı 5 parti başkanı ile yemekte bir araya geldiklerini anlattı. 
4’lü koalisyon için yaptıkları çalışmalarda, teknokratların da içinde bulunduğu bir formül arayışında olduklarına işaret eden Erhürman, aradıkları şeyin ilkeler üzerinde uzlaşabilmek ve zor bir dönemden geçen ülke için tam bir güven ortamı oluşsun diye istikrarlı bir hükümet modeli oluşturmak olduğunu söyledi.
İstikrarlı bir hükümet modeliyle bu işin Eylül ayına kadar götürülmesi amacıyla yola çıktıklarını ifade eden Erhürman, bu konuda herhangi bir parti başkanı veya partiyi eleştirmediğini vurguladı. 
“Bu 4’lü koalisyon modelinin arzu edilen istikrarlı modeli sağlayabileceği izlenimi edinmedik” diyen Erhürman, böyle olduğu için de süreyi tam olarak doldurmadan görevi Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a iade ettiklerini kaydetti. 
“ÜLKEDE BİR HÜKÜMET KRİZİ VAR…YENİ BİR KRİZ YARATMAK DOĞRU OLMAZ” 
“Ülkede bir hükümet krizi olduğunu, bir hükümet krizini çözeceğiz diye bu ülkede yeni bir krizi ekleyecek bir yapı hiçbir şekilde doğru olmaz” şeklinde konuşan Tufan Erhürman, var olan hükümet boşluğu doldurulacak diye sürekli konuşulan, sürekli tartışılan, güven oyu alabilecek mi, alsa bile devam edebilecek mi tartışmalarına sebebiyet veren bir formülün ortaya çıkmasının CTP’nin sorumluluk duygusu çerçevesinde çok kabul edilebilecek şey olmadığını vurguladı. 
Süreç içinde hiçbir noktada herhangi bir bakanlık konusu konuşulmadığını, ilkeler konusundaki tartışmaların da kamuoyuna yansıdığını ifade eden Erhürman, görüşüleler arasında kamuoyunun bilmediği bir şey olmadığını kaydetti. 
“GÜVEN DUYGUSU BİZDE OLUŞMADI” 
Kendileri dışındaki üç partiden herhangi birini, hiçbir şekilde doğrudan eleştirme noktasına gelmeden bu modelin, kendilerinde güven yaratmadığını dile getiren Erhürman, “Bizim için bakanlık paylaşımından, başbakanlıktan çok daha önemli olan bir ilkelerdir, bir de gerçekten güven hissetmektir ki, bu sürenin sonuna kadar bu ülkenin ciddi ağır yükünü hep birlikte taşıyabilelim. Bu güven duygusu bizde oluşmadı” dedi. 
Bir gazetecinin sorusu üzerine bu dönemde memleketin esas meselesinin maliyeden ziyade ekonomi  olduğuna işaret eden Erhürman, maliyeyle ilgili olarak Ocak ayının başına kadar bir açık göründüğünü, ama TC ile imzalanan bir de protokol olduğunu, dolayısıyla maliyenin açığı konusunda bunun devreye girmesinin beklendiğini söyledi. 
Esas meselenin ülkenin ekonomisi içinde yaşanabilecek sıkıntılar olduğuna işaret eden Erhürman, pandemi konusunda yaşanabilecek sıkıntılar göründüğünü, bu kadar sıkıntılı bir dönemin içinde kurulacak 4’lü hükümetin de tam olarak güven taşınmasının çok önemli olduğunu vurguladı. 
Kendi ayakları üzerinde duran bir ekonomi söylemini yineleyen Erhürman, KKTC ekonomisinin bu pandemi döneminde, en sıkıntılı dönemde bile kendi ayakları üzerinde durabilecek mahalli geliri ürettiğini, kaydetti.