Ülkemiz yükseköğreniminde kaliteyi artırmak ve adaya okumak için gelen öğrencilerin ‘farklı’ işler yapmalarını engelleyip, kontrol altında tutmak amacıyla yürütülen çalışmalarda sona gelindi.

Yabancı öğrencilerin kayıt kabulüne yönelik hazırlanan Kayıt Kabul Tüzüğü ve öğrenci izniyle ilgili uygulamaların, yeni eğitim-öğretim yılı itibarıyla yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Bu kapsamda eylülden itibaren artık okumaya gelen öğrencilerin, adaya pasaportla giriş yapması istenecek. Pasaportu bulunmayan öğrencilere, pasaport temini, öğrenci belgesi ve sağlık raporu ibrazı için 90 gün süre verilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, Yüksek Öğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler, öğrenci izni alabilmek için Kuzey Kıbrıs’a pasaportla giriş yapma zorunluluğunun, yeni bir uygulama olmadığını belirterek “Dünyanın her yerinde bu durum böyledir.

Ülkemizde de böylesi bir uygulama zaten geçen yılın konusuydu. Bu yıl eylülden itibaren ilgili uygulama fiilen başlayacak. Yani henüz alınmış bir karar söz konusu değil” dedi.

“Birincil amaç eğitimde kalite”

Yeni uygulamayla yükseköğrenimdeki kaliteyi yükseltmeyi amaçladıklarını belirten Öztürkler, artık ülkeye öğrenci statüsünde gelip, farklı işler yapanların engelleneceğini söyledi.

Öztürkler, öğrenci izni şartlarından bir tanesinin de sağlık raporu olduğuna dikkat çekerek, “Böylelikle tıbbî açıdan da daha güvenli bir öğrenci profilimiz olacak. İçişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlıkları da bu konuda bize yardımcı oluyor. Öğrenci potansiyelimizin, mevcuttan çok daha sağlıklı bir portala oturtulması için çalışıyoruz” dedi.

“Öğrencilerin 90 günü var”

Adaya pasaportsuz giren öğrencilere pasaport temini, öğrenci belgesi ve sağlık raporu ibrazı için 90 gün mühlet verileceğini söyleyen Öztürkler, “Pasaportsuz öğrencilerin ülkeye alınmaması gibi bir durum söz konusu değil. Bu durumdaki öğrencilerimize, öğrenci izni almak için gereken şartları sağlamalarına yönelik 90 gün verilecek” şeklinde konuştu.

“Kayıt Kabul Tüzüğü devrim nitelikli”

Eğitimde kalite artışı doğrultusunda bir diğer adımlarının da üçüncü ülke uyruklular için getirilen ‘Kayıt Kabul Tüzüğü’ olduğunu söyleyen Öztürkler, ülkemizde öğrenci olarak bulunmayı talep eden üçüncü ülke yurttaşı bir gencin, öncelikle tüzükteki şartları sağlamak zorunda olacağını ifade etti.

Öztürkler, “Bu, öğrenci izniyle birlikte alınan devrim nitelikli iki karardan biridir. Kayıt dışı çalışan ve sosyal sorunlara neden olan öğrencilerin önüne geçilmesi ve öğrenci kalitesinin arttırılması adına önemli bir adım atılmıştır” dedi.

KAYNAK: Kıbrıs Gazetesi