Başbakan Ünal Üstel, Ankara temaslarının ardından açıklamada bulundu.

Başbakan açıklamasında şunları söyledi:

Başbakan olarak ilk resmi ziyaretimizi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay’ın daveti ile Anavatan Türkiye’ye gerçekleştirdik.
 
Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Mustafa Şentop ile çok yararlı görüşmeler yaptık.
 
Kendilerine yakın ilgi ve ülkemizin gelişip güçlenmesi için gösterdikleri koşulsuz destek için çok teşekkür ederim.
 
2022 yılı için imzalanan İktisadi ve Mali İşbirliği protokolü kapsamında atılacak adımlarla ülkemizdeki yapısal sorunlara çözüm üretme konusunda kararlıyız.
 
Hükümet olarak hedefimiz refah seviyesi yüksek, yatırım yapılabilir, sürdürülebilir ekonomik yapısı olan bir ülke yaratmaktır.
 
Bunun için tüm ülke olarak seferber olmalı, birlikte çalışmalı, dayanışma içinde olmalı ve uzlaşı ile sorunları çözmeliyiz.
 
Kıbrıs Türkü ile Anavatan Türkiye arasında tarihten gelen derin ve kopmaz bağlar vardır.  
 
Ankara ziyaretleri, temel olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarının refahı, mutluluğu ve huzuru için yapılır.
 
Türkiye Cumhuriyeti Devleti  de, hepimizin refahı, huzuru ve gelişimi için her zaman yanımızda olmuştur ve olmaya da devam etmektedir.
 
Temaslarımız sırasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ekonomik olarak güçlendirilmesi, yatırım ikliminin iyileştirilmesi, çocuklarımıza refah düzeyi yüksek güzel bir ülke yaratmak için yapılacakları konuştuk.
 
Yıllardır yaşadığımız sorunların nedeni olan yapısal sıkıntıların ortadan kaldırılması için atılacak adımların üzerinden geçtik.
 
Kuzey Kıbrıs olarak artık daha fazla zaman kaybına sabrımız kalmadı.
 
Ülkede reformları yapmak zorundayız!
 
Ankara, hükümetimizin bu yönde atacağı adımlara tam destek verecektir.
 
İşte bu desteğin varlığını Anavatan’a gerçekleştirdiğimiz son ziyaretimizde bir kez daha en güçlü şekilde hissettik.
 
Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında imzalanan İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması kapsamında, 4 milyar 250 milyon lira ödenek tahsis edilmiştir.
 
Bu kaynak ülkemize gelecektir. Bu çerçevede ilk etapta savunma giderleri ve turizme yönelik 510 milyon TL serbest bırakılıyor.
 
Aynı şekilde Lefkoşa kaynaklı ihalelerin açılabilmesi için önümüzdeki günlerde tüm blokelerin verilmesi kararlaştırıldı.
 
Sadece bu adımlar bile piyasada çok büyük bir para akışı sağlayacaktır.  
 
Ankara’da açılacak ihalelere ise bizim müteahhitlerimizin de Türkiyeli  müteahhitlerle işbirliği halinde katılabilmesinin önünün açılması yönünde önümüzdeki süreçte tarafların Ankara’da bir araya gelerek çalışma yapması kararlaştırıldı.
 
Özellikle özel sektöre yönelik düşük faizli kredi imkanlarının sağlanması da dahil iş dünyamızın ve bakanlıklarımızın taleplerini içeren dosya Sayın Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcımıza sunulumuş olup, sözkonusu taleplerimizin de kısa süre içerisinde değerlendirileceği tarafımıza aktarılmıştır.
 
Bu arada da yaşanan enerji sorununu çözmek için 40 milyon dolar değerinde 2 mobil treyler elektrik santralini Anavatan Türkiye Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gönderme kararı aldı.
 
Öte yandan kablo ile Türkiye’den ülkemize elektrik getirilmesi konusu da detaylı bir şekilde ele alındı. Bu konuda önümüzdeki süreçte bazı adımlar atılacaktır.  
 
Sağlıkta da bu dönemde önemli yatırımlara imza atacağız.
 
Lefkoşa’ya yapılacak 500 yataklı tam donanımlı, çağdaş yeni bir hastane de bu yatırımlar arasındadır. Bu ay içerisinde ihaleye çıkılması kararlaştırıldı.
 
Genel sağlık sigortası sistemini de hızlı şekilde hayata geçirilebilmek için adımlar atılacak.
 
Kamuda kaynaklar verimli kullanılacak.
 
Dünkü konuşmamda da giderlerimizi azaltacağız derken bakanlıklardaki harcamaların daha verimli kullanılmasını kastediyorduk.
 
Yoksa maaş kesintisi veya hayat pahalılığının ödenmemesi sözkonusu değil.
 
Bilakis hayat pahalılığının ödenmesi konusunda çalışmalar başlamıştır.  
 
Ankara ziyaretimizin en önemli kazanımlarından bir diğeri ise gençlerimize ve spora yöneliktir.
 
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti arasında gençlik ve spor alanlarında mevcut işbirliğini ilerletmek, proje ve faaliyetlerin gerçekleştirilmesi amacıyla bu sabah işbirliği protokolü imzalandı.
 
Bu protokol; spor tesislerinin etüd, proje, yapım, bakım ve onarım işlerinin gerçekleştirilmesi;
 
Çetinkaya Taksim Futbol Sahasının Yeniden Yapılması,
 
Girne Boğazköy Boğaz74 ve Gazimağusa Güvercinlik Köyü Futbol Sahalarının, Tribün ve Soyunma Odalarının yapılması ve
 
Lefkoşa Yılmazköy Futbol Sahasına Soyunma Odası Yapılması gibi
 
altyapıyı güçlendirecek projeleri kapsamaktadır.
 
Tüm bu atılan adımlar ve önümüdeki süreçte ülkenin güçlü geleceği için yapılması gerekenleri belirlemek ve süreci hızlandırmak için gelecek hafta iki ülke teknik heyetleri bir araya gelecek.
 
------------
 
Başbakan olarak Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’ne gerçekleştirdiğim resmi ziyaretten somut kazanımlarla dönmenin verdiği mutluluğu taşıyorum.
 
Kıbrıs Türk halkı bilmelidir ki atılan ve bundan sonra hükümetimizin atacağı tüm adımlar refah düzeyi yükselmiş güçlü ve kendi ayakları üzerinde duran bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için olacaktır.
 
Bu duygu ve düşüncelerle hepinizi selamlarım.