Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, devletin belirlediği yeni hayat pahalılığı (HP) ödeneğinin devlet üniversitesi olan Lefke Avrupa Üniversitesi’nde (LAÜ) uygulanmadığını ve bu durumun çalışanlar arasında huzursuzluğa neden olduğunu belirtti.

   LAÜ yönetiminin, toplu sözleşmede hayat pahalılığı ödeneğinin ocak ayında verileceğinin belirtilmesini gerekçe göstererek, Ocak 2023’ten önce hayat pahalılığı ödeneği vermeyi reddettiğini belirten Bengihan, “Yetkili sendika olarak LAÜ yönetimini anlayışlı olmaya çağırıyoruz. Normal bir dönemden geçmiyoruz, maaşlar çok düşük kaldı. LAÜ’de asgari ücret alan çalışanlar var” dedi.

   Üniversite yönetimi ile bu konuda diyalog yolu aradıklarını, yılın son dört ayı için makul bir ödenek belirlemeye çalıştıklarını ama bunun kabul görmediğini ifade eden Bengihan, “Çalışanlar zor durumda, eylem veya grev yapmak istemiyoruz ama şartlar bizi oraya doğru sürüklüyor” dedi.

 “LAÜ çalışanları 2021’in hayat pahalılığının yansıdığı maaşları alıyor”

    Bengihan, yılın bitimine dört ay kaldığını, bu süre içinde devletin belirlediği yüzde 64.26 değilse bile yüzde 50’ye yakın bir artış yapılması için üniversite yönetimine öneride bulunduklarını ama kabul görmediğini belirtti.

    Ülke insanının çok uzun süren bir ekonomik krize maruz kaldığını ve durumun gittikçe daha da kötü olduğunu, insanların ayı çıkaramaz hale geldiğini ifade eden Bengihan, “Bu olağanüstü durumda üniversitenin makul bir hayat pahalılığı ödeneği vermeyi reddetmesi hem üzüntü verici hem de kabul edilmezdir. LAÜ çalışanları halen 2021’in hayat pahalılığı ödeneğinin yansıdığı maaşları almaktadır. Bunu vicdanları nasıl kaldırıyor?” diye sordu.

 “İstemesek de eylem veya grev kaçınılmaz olacak”

     Üniversiteye yeni kayıtların yapılacağı bir dönemde eyleme veya greve gitmek istemediklerini ama diyalog kapılarını açmayan LAÜ yönetiminin kendilerine başka bir çare bırakmadığını anlatan Güven Bengihan, “Biz üniversiteyi zorda bırakma niyetinde değiliz ama çalışanlar mağdur durumdadır, her gün bizleri aramaktadırlar. Maaşlara göre makul artış oranları öneriyoruz, ret cevabı alıyoruz. Böyle giderse, istemesek de eylem veya grev kaçınılmaz olacak” dedi.

   Hayat pahalılığı ödeneği yansımadığı için asgari ücretin altında kalan maaşlar olduğuna dikkat çeken Bengihan, asgari ücret yasal sınır olduğu için LAÜ yönetiminin altta kalan maaşları asgari ücrete çektiğini belirtti.

 “Enver Öztürk’ü göreve davet ediyoruz”

    Bengihan, bir marka olan devlet üniversitesi LAÜ’nün çalışanlarını bu şekilde mağdur etmesinin kabul edilemez olduğunu ifade ederek, Yeniden Doğuş Partisi’nin (YDP) atadığı LAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Öztürk’ü sorunun çözümü için inisiyatif üstlenmeye çağırdı.

    Geçmiş yıllarda hayat bu kadar hızlı pahalılaşmadığı, bugünkü kadar her şeyin aşırı pahalı olmadığı için yılda bir kez ocak ayında hayat pahalılığı ödeneğinin yansımasının çok büyük bir sorun yaratmadığına işaret eden Bengihan, “Ancak şu anda ülkede olağanüstü bir durum var ve tüm devlet çalışanları mevcut hayat pahalılığı ödeneğini alırken LAÜ çalışanlarının alamaması hem haksızlıktır hem de mağduriyete neden oluyor” dedi.

     Yeni toplu sözleşmede bu durumu düzelteceklerini ancak yılsonuna kadar dört ay daha olduğunu ve her geçen gün çalışanların mağduriyetinin devam edeceğini anlatan Bengihan, “Bizi istemediğimiz şeyler yapmaya zorlamasınlar, insafa gelmelerini, diyalog kapılarını açmalarını bekliyoruz” diye konuştu.