KTAMS, Merkezi Cezaevi binasının gerek sağlık gerekse güvenlik açısından hem mahkumlar hem de çalışanlar için yetersiz kalması ve yeni cezaevi binasının halen hizmete açılmamasını protesto etmek adına Merkezi Cezaevi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada, artan suçlu sayısına ne mevcut binanın ne de personelin yetişemediğini vurgulayan Bengihan, “Güvenlik, sağlık gibi konularda ciddi sıkıntılar yaşanıyor” dedi.

Cezaevinin, mahkumların topluma yeniden kazandırmak adına kurulduğunu ancak aksine, potansiyel suçluların yetiştiğini ifade eden Bengihan, “Hırsızlıktan giren, farklı suç modellerini öğrenerek cezaevinden çıkıyor. Cezaevi aslında toplum için potansiyel suçlu yaratma alanı halini almış durumda” şeklinde konuştu.

Gardiyanların yaşananlardan büyük rahatıszlık duyduğunu ifade eden Bengihan, “Defalarca bu kapı önüne çıktı, grevler yaptık ama ‘sorumsuz sorumlular’ yeni cezaevi binasına taşınma işlemini gerçekleştiremedi” dedi.

Yeni cezaevi binasının yaklaşık 1 yıl önce tamamlandığını ama İçişleri Bakanlığı’nın binayı bir türlü teslim alamadığını belirten Bengihan, “Bu ülkenin Planlama ve İnşaat Dairesi, Mimar ve Mühendisler Odası, cezaevine girip göremedi. Görmedi değil, göremedi diyorum” ifadelerini kullandı.

Yeni cezaevi binasının, Türkiye Cumhuriyeti devletinin 118 milyon TL’lik katkılarıyla yapıldığını, bu paranın Türkiye haklarının ödediği vergilerden elde edildiğini ve KKTC’nin çağdaş bir cezaevi binasına sahip olması adına aktarıldığını belirten Bengihan, “Ama bina biteli bir yıl oldu, bir türlü teslim alınamadı. Cezaevi yanlızlığa terk edildi. Sistemler atıl durumda. Altyapı atıl durumda. 118 milyon TL’ye günah değilmi?” diye sordu.