Kuzey Kıbrıs'ta covid19 ile mücadele sürüyor.

Yoğun bakımda yatan 6 hastanın 5'i entübe edildi. 

4 erkek 2 kadın hastanın yattığı acil durum hastanesi yoğun bakım servisinde 4 hasta daha entübe edildi. Boylece toplamda 5 hasta entube edilmiş oldu.

Entübe edilen hastaların yaşları ve aşı durumları şöyle:

50 yaşındaki kadın hasta tek doz sinovac aşılı

79 yaşındaki kadın hasta aşısız

79 yaşındaki erkek hasta iki doz sinovac aşılı

37 yaşındaki erkek hasta tek doz sinovac aşışı

57 yaşındaki erkek hasta aşısız

74 yaşındaki erkek hasta iki doz sinovac aşılı

Entübe Hasta Nedir?

Covid-19 pandemisinin tüm dünyayı etkisi altına alması ile birlikte sıklıkla duyulan entübasyon ve entübe hasta terimleri, solunum cihazına bağlı olan hastalarla ilgili olarak kullanılan kavramlardır. Koronavirüs veya solunum yolunu etkileyen farklı bir enfeksiyon hastalığı, akciğer hastalıkları ve genel olarak solunum yetersizliğine yol açan birçok hastalıkta entübasyon uygulaması gerekli olabilir.

Entübe Nedir?

Kendi başına nefes alamayan veya solunum yetersizliği yaşayan hastalarda ventilatör adı verilen cihaz (entübasyon cihazı) yardımıyla solunumun devamlılığı sağlanabilir. Aynı zamanda hava yolunun açık tutulması ile birlikte boğulmanın önüne geçilebilir ve bilinci yerinde olmayan hastalarda solunum işlevi gerçekleştirilebilir.

Covid-19 enfeksiyonunda özellikle de ciğerlerindeki tutulum oranı yüksek olan, nefes darlığı yaşayan hastalarda kandaki oksijen düzeyinde düşüklük söz konusu ile hastanın entübe edilmesi gerekebilir. Entübe hasta yatışı ventilasyon cihazına bağlı olduğu müddetçe yoğun bakım ünitelerinde devam eder. Hastanın sağlık durumuna göre entübasyonun sonlanmasının ardından da bir süre yoğun bakımda kalması gerekebilir.

Entübasyon, Covid-19 enfeksiyonunu ağır şekilde geçiren hastalarla ilgili son zamanlarda sıklıkla duyulan kavramlardan biridir. Entübasyon çeşitleri arasında nazogastrik entübasyon, fiberoptik entübasyon gibi türler yer alsa da yaygın olarak kullanılan entübasyon kavramı mekanik solunum amacıyla gerçekleştirilen endotrakeal entübasyondur. Buna karşın entübasyon yalnızca Covid-19 değil zatürre, KOAH, solunum yetmezliği gibi çeşitli durumlarda da yapılan bir uygulamadır.

Solunum, vücutta hücrelerin ihtiyaç duyduğu oksijenin karşılanması ve yaşamın devam ettirilmesi için sürekli olarak devam eder. Hastanın, solunumu kendisi gerçekleştiremediği yukarıda belirtilen durumların yanı sıra anestezi altında gerçekleştirilen ameliyatlarda veya solunumu etkileyen yaralanmalarda da solunumun devam etmesi için hasta entübe edilir.

Entübasyon, bir hastanın boğazına esnek yapılı plastik bir tüpün yerleştirilmesi ile gerçekleştirilir. Bu tüpler halk arasında entübasyon aleti veya entübe aleti gibi farklı isimlerle de bilinir. Tüp, ağız veya burun yolu ile tıpta trakea olarak adlandırılan soluk borusuna uzanır. Tüp yerleştirilirken ses telleri gibi zarar görmesi muhtemel hassas dokuların görülebilmesi için laringoskop adlı cihaz kullanılır. Bu sayede işlem sırasında solunum yolu net bir şekilde görülebilir. Ardından tüp tipik olarak bir ventilasyon cihazına bağlanır ve hasta entübe edilmiş olur. Kişi nefes almakta güçlük çekmeyecek kadar iyileştiğinde entübasyon sonlandırılır ve tüp çıkarılır.

Bu uygulama dünya genelinde anestezinin kullanıldığı tüm ameliyathanelerde ve acil servislerde rutin olarak yapılan bir işlemdir. Entübasyonun hangi koşullar altında yapıldığı risk oranını önemli ölçüde etkiler. Acil servis koşullarında hızlı şekilde gerçekleştirilen entübasyonlarda gerekli hassasiyetin sağlanamaması ve hastanın durumunun stabil olmaması gibi nedenlerle komplikasyon riski söz konusu olabilir. Olası komplikasyonlar arasında ise şunlar yer alır:
 

· Ses tellerinin zarar görmesi

· Kanama ve enfeksiyon gelişmesi

· Boğazda veya soluk borusunda yara oluşumu

· Diş ve diş etlerinin zarar görmesi

· Ödem ve sıvı birikimi

· Göğüs boşluğunda doku yırtılması
 

Tüm bu kompikasyonların gelişme olasılığı, obezite hastalarına uygulanan entübasyonlarda önemli ölçüde yükselir. Bununla birlikte boğaz ağrısı, yutkunma ve konuşma güçlüğü, sinüzit ve zatürre gibi komplikasyon riskleri tüm entübasyon işlemleri için değişen oranlarda söz konusudur.

K:Haber Kıbrıs